Ο αγώνας της Λέσβου και της εφημερίδας μας ενάντια στο Χωροταξικό Πλαίσιο που προτάθηκε για τον Τουρισμό, το οποίο απειλεί με στέρηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μικρονήσια και βραχονησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο, φαίνεται να κερδίζει υποστηρικτές και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, φτάνοντας μέχρι τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Εντός των τελευταίων δύο μηνών η Λέσβος κατήγγειλε την επίμαχη διάταξη 6 του Χωροταξικού Πλαισίου, το οποίο απαγόρευε κάθε οικονομική και τουριστική δραστηριότητα σε νησί ή μικρονησίδα, γεγονός που πρώτος εντόπισε και εγγράφως διαμαρτυρήθηκε εντός της διαβούλευσης ο πρόεδρος του Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λέσβου, Στράτος Μανωλακέλλης. Με παρέμβασή του τότε, ως ΤΕΕ, ο κ. Μανωλακέλλης ζήτησε η διάταξη 6 να αποσυρθεί.
Ακολούθησε η ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λέσβου, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι διατάξεις του Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό συνιστούν εθνική υποχώρηση. «Με νόμο που προσπαθείτε να περάσετε εν κρυπτώ απαγορεύετε οποιαδήποτε τουριστική δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας τη βραχονησίδα ως βράχο χωρίς δικαιώματα θαλασσίων ζωνών. Συγχέετε τις διαφορετικές έννοιες βράχου και βραχονησίδας, και αλίμονο στο έθνος εάν έγινε σκοπίμως» (!), είχε γράψει στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Τουρισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εξωτερικών, καθώς και προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παρασκευαΐδης, ρωτώντας αν προτίθενται να πάρουν πίσω το επίμαχο άρθρο 6.
Το ζήτημα τέθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου από τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, που ζήτησε να υιοθετηθούν με ψήφισμα οι θέσεις του ΤΕΕ στη διαβούλευση, και να ζητηθεί από πλευράς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τροποποίηση για το επίμαχο άρθρο, ώστε να μπει φρένο και να μην πάρει το δρόμο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως προοριζόταν. Την πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σημειωτέον, είχε καταψηφίσει η παράταξη Νέα Δυναμική του Αλκιβιάδη Στεφανή, υποστηρίζοντας ότι η περίοδος της διαβούλευσης είχε παρέλθει. Το θέμα, που αναδείχθηκε από την πρώτη στιγμή από τα Νέα της Λέσβου με τον τίτλο “Γκριζάρισμα σε νησιά του Αιγαίου από το Χωροταξικό του Τουρισμού”, γράφτηκε και από εφημερίδες των Αθηνών, χωρίς ωστόσο καμία αντίδραση από πλευράς της κυβέρνησης.
Το επανέφερε όμως στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στις 15 Οκτωβρίου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λέσβου, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, θέτοντας απευθείας ερώτημα στον υπουργό Εξωτερικών κύριο Γεραπετρίτη. Ο Υπουργός απάντησε τότε ότι δεν είχε υπ’ όψιν του ακόμη το επίμαχο άρθρο του χωροταξικού πλαισίου.
Παρόντες στην κοινοβουλευτική επιτροπή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησαν, 21 εξ αυτών, το ερώτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και κατέθεσαν την ίδια ημέρα ερώτηση στη βουλή, με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου: «Σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία συνεχίζει συστηματικά τις προκλήσεις της, με τις αμφισβητήσεις του FIR Αθηνών, τις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας με πτήσεις UAV σε βραχονησίδες στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας (χαρακτηριστική η περίπτωση, το καλοκαίρι, της Κάσου), την πλήρη εργαλειοποίηση της Διακήρυξης των Αθηνών προς όφελός της, και στο πλαίσιο της αναθεωρητικής, επιθετικής ατζέντας της “Γαλάζιας Πατρίδας, η κυβέρνηση επιλέγει και προτείνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, προωθώντας το «γκριζάρισμα» ορισμένων περιοχών».
Η ερώτηση των 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελος Αποστολάκης, καταγγέλλει τη διαδικασία διαβούλευσης ως “εξόφθαλμα προσχηματική”, και ρωτά τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας αν θα αναλάβουν την ευθύνη υιοθέτησης της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Πολιτικά όμως, εν τέλει, το θέμα δεν έμεινε μόνο στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Κατά την κοινοβουλευτική ενημέρωση των βουλευτών, των μελών της Νέας Δημοκρατίας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, γαλάζιος βουλευτής που σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης, έθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών, η οποία αυτή τη φορά ήρθε από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Ο κύριος Γεραπετρίτης απάντησε ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί και καθησύχασε τους γαλάζιους βουλευτές λέγοντας ότι ο “ίδιος έχει σοβαρές αντιρρήσεις”, όπως οι πληροφορίες μας αναφέρουν.
Το θέμα κατέκτησε πλέον πηχυαίους τίτλους σε Μέσα Ενημέρωσης και ειδησεογραφικά site, αφήνοντας σοβαρά εκτεθειμένη την κυβέρνηση για το πώς θα “μαζέψει” την επίμαχη διατύπωση, σηματοδοτώντας, τουλάχιστον επ’ αυτού, τα όρια και το μέγεθος του σεβασμού στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.