Δέκα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 που ισοπέδωσε τη Βρίσα, οι κάτοικοι του σεισμόπληκτου χωριού περιμένουν ακόμη τα χρήματα για να ξεκινήσουν τις κατεδαφίσεις, περιμένουν τα επιδόματα οικοσκευής, περιμένουν και τις αποζημιώσεις των επαγγελματιών. Εκείνο που δεν περίμεναν, και όμως φαίνεται να συμβαίνει, είναι να χρησιμοποιείται το όνομα της Βρίσας για την συγκέντρωση χρημάτων, που… ποτέ δεν φθάνουν στο χωριό.
Η αρχή έγινε με τα χρήματα των ομογενών της Αυστραλίας, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις Ενορίες σε μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν Έλληνες, για τη Βρίσα και όμως, με ευθύνη της Μητρόπολης, «μοιράσθηκαν» σε ένα μεγάλο αριθμό ναών, σεισμόπληκτων και μη. Οι κάτοικοι της Βρίσας φέτος θα παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας μέσα σε δυο μεγάλες σκηνές που θα διαθέσει ο στρατός, αφού ο ναός στα Βατερά, ακόμη και μετά τη μικρή επέκταση που έγινε (με μέρος των χρημάτων από τους ομογενείς) δεν «χωράει» τους κατοίκους της Βρίσας, που ζουν πλέον εκεί.
Η περιπέτεια των «εράνων» υπέρ της Βρίσας συνεχίσθηκε και λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν ο ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκπομπές με καλεσμένους celebrities στο τηλεπαιχνίδι «Ρουκ Ζουκ» και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την δημιουργία παιδικής χαράς στη Βρίσα. Κανείς όμως δεν ξέρει πού πήγαν τα χρήματα αυτά.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή χορευτικών σωματείων στη Θεσσαλονίκη, τα χρήματα της οποίας επρόκειτο να διατεθούν για τη στήριξη των κατοίκων της Βρίσας. Όπως πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι της Βρίσας, τα χρήματα της εκδήλωσης αυτής – υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν 8.000 ευρώ – θα διατεθούν στο Γυμνάσιο Πολιχνίτου.
Ο χορός… για τη Βρίσα
Ειδικότερα πρόκειται για την εκδήλωση με τίτλο «Χορεύουμε για τη ζωή» που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση οργανώνεται εδώ και 14 χρόνια, στην οποία πήραν μέρος 4 χορευτικά σωματεία, και φέτος ήταν αφιερωμένη στη στήριξη των κατοίκων της Βρίσας.
Αναλυτικά σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών ανέφερε: «…το «Χορεύουμε για τη Ζωή» είναι κάτι περισσότερο από μια παράσταση παραδοσιακού χορού και μουσικής. Είναι ιδέα, είναι σκοπός, είναι τομή στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Είναι η ευκαιρία που δίνεται κάθε χρόνο σε χορευτές, μουσικούς και θεατές να συνεισφέρουν στην ανακούφιση του συνανθρώπου τους. Τα έσοδα διατίθενται κάθε χρόνο για διαφορετικό φιλανθρωπικό σκοπό, σε μια προσπάθεια υλικής και ψυχικής συμπαράστασης σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς. Τη φετινή χρονιά, στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους του χωριού Βρίσα Λέσβου, που καταστράφηκε ολοσχερώς από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017».
Τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στη Βρίσα. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Στρατής Παράκοιλας δεν κρύβει την αγανάκτησή του για την εξέλιξη αυτή, αποκαλύπτοντας ότι το Δήμο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Αλεξίου, τον οποίο θεωρεί και υπεύθυνο για την επιλογή τα χρήματα να κατευθυνθούν στο Γυμνάσιο Πολιχνίτου.
«Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να ενισχυθεί ένα σχολείο που έχει ανάγκη. Όμως για τα σχολεία που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, έχουν εξασφαλισθεί χρήματα και έχουν δρομολογηθεί έργα. Για ποιο λόγο να διατεθούν εκεί; Πολύ περισσότερο όταν η εκδήλωση αυτή όμως οργανώθηκε για τη Βρίσα. Ήταν ξεκάθαρο αυτό. Με είχαν πάρει τηλέφωνο οι διοργανωτές για να παρευρεθώ και δεν μπόρεσα να πάω. Θεωρώ ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει. Ο κόσμος εδώ υποφέρει, και δεν αφήνουν τη βοήθεια να φθάσει στο χωριό», λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Παράκοιλας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε συνολικά σε «εράνους» και πρωτοβουλίες συγκέντρωσης χρημάτων που ποτέ δεν έφθασαν στη Βρίσα. «Θα ξεκινήσω από το Δήμο ο οποίος ανακοίνωσε ότι άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό για τη Βρίσα. Κάποια στιγμή είχε ζητήσει ενημέρωση ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας για το ποσό που συγκεντρώθηκε και ήταν γύρω στα 17.000 -18.000 ευρώ. Άκουσα πως έκλεισε, ή άλλαξε όνομα, όμως πού πήγαν τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν; Μετά έγινε το θέμα με τα χρήματα των ομογενών της Αυστραλίας, που όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι διατέθηκαν σε Ναούς σε όλο το νησί, ενώ συγκεντρώθηκαν για τους σεισμοπαθείς της Βρίσας. Στη συνέχεια ο ΑΝΤ1 διαφήμισε τη συγκέντρωση χρημάτων για παιδική χαρά στη Βρίσα μέσω του τηλεπαιχνιδιού «Ρουκ Ζουκ». Κανένας δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό. Ούτε πόσα λεφτά συγκεντρώθηκαν, ούτε πού πήγαν. Τώρα μαθαίνουμε και για την εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Με είχαν πάρει τηλέφωνο από το σωματείο «Κύκλος» που είναι συνδιοργανωτής και μου είχαν πει ότι προγραμματιζόταν να γίνει το Μάρτιο, αλλά δεν ήξερα αν θα μπορούσα να πάω. Η εκδήλωση έγινε και παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιχνίτου κ. Αλεξίου, όμως τα χρήματα δεν ήρθαν στη Βρίσα και πιστεύουμε ότι με δική του προτροπή πήγαν στο Γυμνάσιο Πολιχνίτου, για δικούς του λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την έντονη αντίδρασή του για τους εράνους που δεν έφθασαν ποτέ στη Βρίσα, εκφράζει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας Νίκος Γκουγκούλιος. «Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε το Σύλλογο αυτό. Γιατί είδαμε τι συνέβαινε με χρήματα που διέθετε ο κόσμος από το υστέρημά του, για να μας βοηθήσει, αλλά δεν έρχονταν ποτέ στη Βρίσα. Χρησιμοποιούν τη σεισμόπληκτη Βρίσα για να μαζέψουν λεφτά, χωρίς ποτέ να φθάνουν στο χωριό μας και οι ανάγκες είναι τεράστιες».
Ο Αντιδήμαρχος κ. Αλεξίου μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» είπε για το θέμα αυτό: «Στην εκδήλωση πήρε μέρος και το χορευτικό συγκρότημα Μεσοτόπου και γι’ αυτό προσκλήθηκα σαν πρόεδρος του Νομικού προσώπου πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου. Οι διοργανωτές, διαθέτουν τα χρήματα για να αγοράσουν είδη και να τα διαθέσουν σε κάποια ιδρύματα. Είχαν επικοινωνήσει με τον κ. Παράκοιλα και τους είπε να διατεθούν σε συσσίτια. Δεν συμφώνησαν, για δικούς τους λόγους και είπαν ότι σκέφτονται σε ένα ίδρυμα, είτε το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, είτε το Γυμνάσιο Πολιχνίτου που εξυπηρετούν κατοίκους και της πληγείσας περιοχής. Δεν γνώριζα ότι ήταν μόνο για τη Βρίσα η εκδήλωση. Στην πρόσκληση που είχα στα χέρια μου δεν το ανέφερε αυτό, ούτε είδα την αφίσα της εκδήλωσης. Όμως δεν θα μπορούσα και πάλι να υποδείξω πού θα διαθέσουν τα χρήματα. Τελικά αποφάσισαν να τα διαθέσουν στο Γυμνάσιο Πολιχνίτου. Θα αγορασθεί κάποιος εξοπλισμός και θα διατεθεί εκεί, γιατί εξυπηρετεί και μαθητές της σεισμόπληκτης περιοχής».
Χωριό-«φάντασμα»
Η Βρίσα σήμερα 10 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, θυμίζει περισσότερο χωριό-φάντασμα. Ελάχιστα σπίτια έχουν κατεδαφιστεί και τα ερείπια που στέκουν ακόμη προκαλούν θλίψη. Ελάχιστοι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, το καφενείο που είχε ανοίξει ξανά στην πλατεία του χωριού, έκλεισε, «αφού δεν υπάρχει ψυχή» για να δουλέψει, ενώ οι δρόμοι είναι έρημοι.
Όπως μας λέει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας, από τα 260 «κόκκινα» σπίτια έχουν κατεδαφιστεί μόλις 15, αφού παρά το γεγονός ότι βγαίνουν οι εγκρίσεις κατεδάφισης, αργούν να μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Κάποιοι έκαναν με δικές τους οικονομίες την κατεδάφιση, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που πήραν την πρώτη δόση. Επίσης 130 δικαιούχες οικογένειες περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις για τις οικοσκευές, ενώ ούτε ευρώ δεν έχει δοθεί στους επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις ή τα επαγγελματικά αυτοκίνητα, καταστράφηκαν.