Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της βάρκας και των σωσιβίων στην περιοχή της Κρατήγου, αλλά και της… εξαφάνισης των προσφύγων και μεταναστών, που έφτασαν με αυτή στη Λέσβο ξεκίνησαν ουσιαστικά οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό τους. Ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν εντοπιστεί αρκετοί από αυτούς, με τους αστυνομικούς να συνεχίζουν τις έρευνες για τους υπόλοιπους, ώστε να προχωρήσουν οι νόμιμες διαδικασίες, που προβλέπονται από τη νομοθεσία περί αλλοδαπών.
«Είναι έρευνες, που αντιλαμβάνεστε πως χρειάζονται λίγο χρόνο αλλά έχουμε ήδη αποτελέσματα», ανέφερε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο οποίος μπορεί να βρισκόταν στη Σάμο λόγω των εκδηλώσεων στο νέο και παλιό ΚΥΤ του νησιού, παρουσία του Πρωθυπουργού, αλλά είχε πλήρη και συνεχή εικόνα της εξέλιξης των επιχειρήσεων. Τις δε έρευνες επιβεβαιώνουν και περίοικοι και περαστικοί, που μπορούσαν να διαπιστώσουν την παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή.
Θυμίζουμε πως οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί έφτασαν στη Λέσβο πιθανότατα τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης, διέφυγαν όμως σε δασική έκταση φοβούμενοι πως αν εντοπίζονταν θα τους προωθήσουν ξανά στην Τουρκία. Έτσι προτίμησαν να χωριστούν σε ομάδες και να διαφύγουν την σύλληψη.
Επικοινώνησαν δε οι ίδιοι σχεδόν 24 ώρες μετά με συγκεκριμένη οργάνωση, δίνοντάς της πληροφορίες για το πού βρίσκονται, τις οποίες όμως η οργάνωση δεν ήταν πρόθυμη να μοιραστεί με τις αρχές, καθώς όπως υποστηρίζει με αυτόν τον τρόπο θα συμμετείχε στην παραβίαση των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κάνουν οι ελληνικές αρχές. Ήλπιζε, δε, πως… μόνοι τους ή με τη βοήθεια άγνωστων τρίτων θα βρουν τον δρόμο τους προς το καμπ, αφού αλλιώς θεωρούν πως θα τους ρίξουν ξανά στη θάλασσα.
Σημειωτέον πως το όνομα της συγκεκριμένης οργάνωσης και μέλη της έχουν εμπλακεί στις υποθέσεις κυκλώματος διευκόλυνσης της δράσης διακινητών, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων βαριές κατηγορίες, ενώ δυσχεραίνουν το έργο των Ελληνικών Αρχών. Αποτελεί ερωτηματικό, επίσης, μεταξύ άλλων το πώς γνώριζαν οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί, από την πρώτη σχεδόν στιγμή της άφιξής τους τον τρόπο επικοινωνίας με την εν λόγω οργάνωση.