- Η κατάργηση και η υποστελέχωση κρίσιμων Υπηρεσιών, η υποβάθμιση των χώρων υγείας, η εγκατάλειψη των αγροτών και η έλλειψη οικονομικών πόρων προκαλούν έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους, οι οποίοι αδυνατούν να επιβιώσουν
Κραυγή αγωνίας ακούγεται από το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου για την συνεχιζόμενη εγκατάλειψη και ερήμωση των χωριών μας και μάλιστα σε εποχές βαθιάς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Σε επιστολή που απέστειλαν οι Κοινοτάρχες στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς, τους Βουλευτές του Νομού μας, τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους ζητούν να καταργηθούν άμεσα τα αντικοινωνικά μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και μαστίζουν τα νοικοκυριά από την Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι.
Όπως τονίζουν, η κατάργηση και η υποστελέχωση κρίσιμων Υπηρεσιών, η υποβάθμιση των χώρων υγείας, η εγκατάλειψη των αγροτών, η κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων στις Κοινότητες και η έλλειψη οικονομικών πόρων προς τα χωριά προκαλούν έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους οι οποίοι αδυνατούν να επιβιώσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Η Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου που αποτελείται από τον Πρόεδρο, Κίμωνα Χρυσίδη, τον Συντονιστή στο Δήμο Μυτιλήνης, Βασίλη Μαμώλη και τον Συντονιστή στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, Θέμη Καμμένο, μιλά για απανωτά απαράδεκτα μέτρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν στηρίζονται οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν έκτακτες ζημιές και επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις προμήθειας γεωργικών εφοδίων, ενώ παράλληλα καταργήθηκαν και οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ, με συνέπεια ακόμη και ηλικιωμένοι να στήνονται στην ουρά στον ΕΦΚΑ, ή να πληρώνουν λογιστές και δικηγόρους.
Η κατάργηση των Ταχυδρομικών Γραφείων και η υποστελέχωση των ΕΛΤΑ είναι ένα ακόμη καίριο ζήτημα για τα χωριά που θίγουν οι Κοινοτάρχες, τονίζοντας ότι η αλληλογραφία παραδίδεται μία φορά τη βδομάδα: «Τα επείγοντα έρχονται κατόπιν εορτής, χάνονται προθεσμίες με οικονομικό κόστος, οι δε ειδήσεις των καθημερινών εφημερίδων χάνουν την επικαιρότητά τους. Η επικοινωνία ηλικιωμένων ανθρώπων με δικούς τους ανθρώπους ή υπηρεσίες χάνεται, διευρύνοντας το αίσθημα απομόνωσης».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στο “σκανδαλώδες”, όπως το χαρακτηρίζουν, Κτηματολόγιο, που αρνούνται να συντάξουν σωστά και απειλούν με δήμευση μικρές ιδιοκτησίες χιλιάδων πολιτών στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Γέρας και Ευεργέτουλα.
Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, το Δίκτυο Κοινοτήτων τονίζει: «Υποβαθμίζονται σε εποχή πανδημίας τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, με τις κενές θέσεις να υπερτερούν αυτές των υπηρετούντων. Για πολλά χωριά τα ασθενοφόρα βρίσκονται σε απόσταση απώλειας ζωών».
Εξάλλου, σύμφωνα με τους Προέδρους των χωριών, η μείωση των Τμημάτων και των Σταθμών της Αστυνομίας έχει σαν αποτέλεσμα την διευκόλυνση της παραβατικότητας και την αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας των κατοίκων.
Η ταλαιπωρία των πολιτών είναι εμφανής σε καθημερινή βάση, αφού όπως επισημαίνεται στην επιστολή διαμαρτυρίας, «η ίδρυση των ΚΕΠ των 13 Δήμων της Λέσβου που έλυσαν πολλά προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών, δυστυχώς υποβαθμίζεται βαθμιαία αφού μειώνονται οι υπηρετούντες σε αυτά υπάλληλοι, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους που περιορίζει την ικανοποίηση αιτημάτων των συγχωριανών μας».
Έντονος είναι επίσης ο προβληματισμός των κατοίκων από την κατάργηση δυσπρόσιτων σχολείων λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχουν επαρκείς δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται πολλά κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των χωριών, παρά τις υποσχέσεις για καταβολή από τους δύο Δήμους πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες έως και έξι φορές το χρόνο, ώστε να αντιμετωπίζονται κάποιες από τη σωρεία των καθημερινών αναγκών, ελάχιστες καταβάλλονται. Μάλιστα τη φετινή χρονιά δεν έχει καταβληθεί ούτε μία δόση.
Κλείνοντας, οι Κοινοτάρχες ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να αναστραφεί αυτό το κλίμα που επικρατεί στο νησί μας, θίγοντας και το ζήτημα των εκλογών: «Με την κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων για τις Κοινότητες το καλοκαίρι του 2019, καθώς και προβλέψεων για αρμοδιότητες και διάθεση πόρων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, πλήττονται πολλές πρωτοβουλίες ανθρώπων που προσφέρουν στις Κοινότητες και ενώ είναι καθημερινοί δέκτες παραπόνων, τους έχουν δεμένα τα χέρια. Η ερήμωση της υπαίθρου που προωθείται συστηματικά (δυστυχώς θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής πληθυσμού που έγινε χωρίς τη συνδρομή των Κοινοτήτων – κύριας πηγής πληροφόρησης), είναι σε πολλά επίπεδα καταστροφική για τη χώρα και το λαό μας. Η συνεχής υποβάθμιση και τα απανωτά πλήγματα, πρέπει να ακυρωθούν πριν είναι πολύ αργά. Ζητούμε να στηρίξετε ουσιαστικά την ύπαιθρο για να αντιστραφούν οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που σαν παραμεθόρια περιοχή έχει ιδιαίτερη εθνική σημασία», καταλήγει η επιστολή.