Ερώτηση-μπουρλότο από Πολάκη για το Βοστάνειο

Spread the love


Αν η ερώτηση είχε υποβληθεί από οποιονδήποτε άλλο βουλευτή και πρώην Υπουργό κόμματος της αντιπολίτευσης οι κλυδωνισμοί θα ήταν μεγάλοι, καθώς όμως κατατέθηκε από τον πρώην Υφυπουργό Υγείας επί κυβέρνησης Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, και μάλιστα μία μέρα πριν τη διαγραφή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το θέμα δεν έχει ως τώρα αναδειχθεί.

Ο κ. Πολάκης με την ιδιότητα που είχε ως Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ με γραπτή ερώτηση που προσυπογράφουν 13 βουλευτές βάζει μπουρλότο στη διοίκηση του νοσοκομείου, καταλογίζοντάς της ότι φέρεται να ευνοεί ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει με σύμβαση την συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Βοστάνειου. Ο κ. Πολάκης επισημαίνει ότι η Επιτροπή Παραλαβής της συγκεκριμένης σύμβασης διαπίστωσε παραλείψεις των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας και, ως όφειλε, δεν προέβη στην παραλαβή των εργασιών και συνεπώς στην πληρωμή του αναδόχου.

Η απάντηση του Διοικητή ήταν η αντικατάστασή της με νέα επιτροπή, κανένα από τα μέλη της οποίας δεν κατείχε το γνωστικό αντικείμενο και τελικά η ανάδοχος εταιρεία πληρώθηκε. Ο κ. Πολάκης αναφέρει για τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι στη συνέχεια κινήθηκε εκδικητικά ξεκινώντας πειθαρχική διαδικασία με κλήσεις σε απολογία, εις βάρος των υπαλλήλων του Βοστάνειου και μελών της επιτροπής παραλαβής της συγκεκριμένης σύμβασης, που διαπίστωσαν παραλείψεις των συμβατικών υποχρεώσεων. Από τη μεριά τους, κάποιοι υπάλληλοι του νοσοκομείου, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και η υπόθεση έχει οδηγηθεί ήδη στην Εισαγγελία Μυτιλήνης και έχει διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

«Όλη αυτή την υπόθεση ο Υπουργός Υγείας την παρακολουθεί ως απλός θεατής και για το λόγο αυτό ερωτάται αν έχει προχωρήσει σε πειθαρχικό έλεγχο της Διοίκησης για τις πράξεις της και αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου έχουν ασχοληθεί με τη νομιμότητα ή όχι της πληρωμής της αναδόχου εταιρείας», αναφέρει ο κ. Πολάκης ζητώντας εξηγήσεις και κάνοντας λόγο για σκιές γύρω από τις πράξεις του διοικητή του νοσοκομείου σχετικά με τον ανάδοχο για τη συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Η υπόθεση αφορά την περίοδο του 2023 και όπως αναφέρει ο πρώην Υφυπουργός Υγείας, «παρά τις κατ’ επανάληψη καταγγελίες της επιτροπής παραλαβής εργασιών, αλλά και των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, για τη μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας, όπως ενδεικτικά:

✓ Απουσίες της υπεύθυνης μηχανικού ή άλλων τεχνικών χωρίς αντικατάσταση (σημειώνεται ότι η απουσία, άνευ αντικατάστασης, προσκρούει σε όρους της σύμβασης και θέτει σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις).

✓ Εκτός εργασιακού πλαισίου συμπεριφορές προσωπικού του αναδόχου προς υπαλλήλους του Νοσοκομείου.

✓ Μη προσκόμιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για την παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης, όπως βιβλία και τεχνικά δελτία συντηρήσεως, ημερολόγιο εργασιών.

✓ Μη τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας όσον αφορά το ωράριο, το πρόγραμμα εργασίας κ.λ.π., παραβάσεις για τις οποίες η εταιρία δέχθηκε πρόστιμο από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου (ΣΕΠΕ), εφόσον επιπρόσθετα δεν δήλωσε εργατικό ατύχημα σε προσωπικό ευθύνης της και δεν προέβη στις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες.  

Σύμφωνα με έγγραφες αναφορές υπαλλήλων και καταγραφές, η εταιρία κατά παράβαση των όρων της σύμβασης, μεταξύ άλλων, δεν τηρούσε και τον όρο περί αντικατάστασης προσωπικού». Ακόμη καταλογίζει στη διοίκηση ότι αντί να υπερασπιστεί τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό και τους ασθενείς εκκίνησε πειθαρχική διαδικασία με κλήσεις σε απολογία, εις βάρος των υπαλλήλων του νοσοκομείου, μελών της επιτροπής παραλαβής της συγκεκριμένης σύμβασης, που διαπίστωσαν παραλείψεις των συμβατικών υποχρεώσεων και ως όφειλαν, δεν προέβησαν στην παραλαβή των εργασιών και συνεπώς την πληρωμή του αναδόχου.

Όπως τονίζει ο κ. Πολάκης «οι επιβεβλημένες ενέργειες από τον νόμο και την ηθική των μελών της επιτροπής, που οδήγησαν στην μη παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης (λόγω έλλειψης των νόμιμων παραστατικών και ύπαρξης πληθώρας παρατηρήσεων για παραλείψεις επί των συμβατικών υποχρεώσεων) αντί να επιβραβευθεί από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και ειδικότερα τον Διοικητή, οδήγησε στην αλλαγή – αντικατάστασή της με νέα επιτροπή. Στη νέα επιτροπή, κανένα από τα μέλη δεν κατέχει το γνωστικό αντικείμενο, προκειμένου να παραλάβει τις εργασίες των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπως εξάλλου και οι διατάξεις επιβάλλουν. Τελικώς ο στόχος επετεύχθη και η ιδιωτική εταιρεία πληρώθηκε!». 

Σε άλλο σημείο της ερώτησής του ο κ. Πολάκης μιλά για πολύ σοβαρές καταγγελίες για συμβάντα που έλαβαν χώρα και αποσιωπήθηκαν επιλεκτικά, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες καταστάσεις και μεθοδεύσεις, όπως η μη άσκηση του προσήκοντα ελέγχου στην εταιρία. Ενδεικτικά:

«Έγγραφη αναφορά για σεξουαλική παρενόχληση-σεξιστική συμπεριφορά από υπάλληλο του νοσοκομείου, ο οποίος παραμένει σε θέση ευθύνης της Τεχνικής Υπηρεσίας (επιλογής του Διοικητή του Νοσοκομείου), αναφορά υπάλληλων νοσοκομείου για απαράδεκτες συμπεριφορές της αναδόχου εταιρίας και από την ιεραρχία του Νοσοκομείου για άσκηση πιέσεων και ψυχολογικής εξάντλησής τους, για προαναγγελίες ποινών δια στόματος προσωπικού της εταιρίας και της ιεραρχίας, οι οποίες θα επιβληθούν από τη Διοίκηση αν οι υπάλληλοι δεν υπογράψουν τα πρωτόκολλα παραλαβής κλπ. Για τις πειθαρχικές διαδικασίες των υπαλλήλων που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν αναφορές για παροτρύνσεις από πλευράς μέλους του Δ.Σ. της Διοίκησης, να προσέλθουν οι διωκόμενοι υπάλληλοι σε απολογία χωρίς δικηγόρο ώστε να δηλώσουν «μετάνοια» και να αποδεχτούν ότι έκαναν λάθος! 

Ήδη προαναγγέλθηκε από το ίδιο μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ότι οι υπάλληλοι που δεν πήγαν με εκπροσώπηση δικηγόρου και δήλωσαν ότι «έσφαλαν» έχουν ήδη κριθεί αθώοι». Εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας δυο από τους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην επιτροπή έχουν υπογράψει σχετική δήλωση, ενώ ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι «οι υπάλληλοι του νοσοκομείου αναφέρουν και εγγράφως ότι βιώνουν πρωτοφανείς συνθήκες ψυχολογικής πίεσης που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές σε ένα κείμενο, χωρίς αυτό να λαμβάνεται υπόψη από τη Διοίκηση. Η άσκηση πιέσεων μέσω της ιεραρχίας ή και ευθέως από την Διοίκηση είναι άνευ προηγουμένου. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος του Διοικητή του Νοσοκομείου από τη Δικαιοσύνη. Έχει γίνει πειθαρχικός έλεγχος; Επιβλήθηκαν ποινές; Αν όχι, γιατί;
  2. Προτίθεται ο Υπουργός, μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών να προβεί σε έλεγχο του Διοικητή του Νοσοκομείου σχετικά με την νομιμότητα ή μη της πληρωμής τιμολογίων της αναδόχου εταιρείας αλλά και σχετικά με την επιβολή ή μη κυρώσεων στην εταιρία, για μη τήρηση των συμβατικών της υποχρεώσεων;
  3. Προτίθεται ο Υπουργός να λάβει μέτρα προκειμένου να εγγυηθεί το αμερόληπτο για τις πειθαρχικές διαδικασίες που έχει εκκινήσει η τωρινή Διοίκηση εναντίων υπαλλήλων του νοσοκομείου;

Την ερώτηση υπογράφουν οι Βουλευτές, Παύλος Πολάκης, Αποστολάκης Ευάγγελος, Βέττα Καλλιόπη, Ηλιόπουλος Όθων, Κασιμάτη Νίνα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κων/νος, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παναγιωτόπουλος Ανδρέας, Παπαηλιού Γεώργιος, Παππάς Πέτρος, Πούλου Παναγιού, Χριστίδου Ραλία και Ψυχογιός Γεώργιος».

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση