- Από τα δυσκολότερα χειρουργεία για τον γιατρό και μάλιστα σε ασθενή που είχε χειρουργηθεί στη Βόρειο Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα
Τη ζωή μιας 45χρονης γυναίκας, για την οποία οι γιατροί είχαν δώσει 1 – 1,5 χρόνο ζωής αν δεν αφαιρούνταν ο καλοήθης όγκος που αναπτυσσόταν στον εγκέφαλό της (μηνιγγίωμα), μεγέθους 4,5 εκατοστών, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο, έσωσε ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης και μάλιστα κάνοντας μία επέμβαση και συνεχίζοντας από το σημείο που άλλος γιατρός είχε σταματήσει, αδυνατώντας να προχωρήσει λόγω του κινδύνου για τη ζωή της ασθενούς.
Η γυναίκα είχε χειρουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο το μέγεθος του όγκου που αφαιρέθηκε, όπως ισχυρίζονται οι συγγενείς, ήταν μόλις 2 χιλιοστά, με συνέπεια να συνεχίζει να αντιμετωπίζει κίνδυνο για τη ζωή της και ενώ είχε ήδη υποστεί ένα χειρουργείο εγκεφάλου.
Η οικονομική κατάσταση της ασθενούς δεν της επέτρεπε να χειρουργηθεί σε εξειδικευμένο κέντρο καθώς είναι μητέρα ενός παιδιού και ο σύζυγός της βιοπαλαιστής επαγγελματίας οδηγός σε φορτηγά αυτοκίνητα. Από την Κοζάνη, όπου ζουν, άκουσαν για το νευροχειρουργό του νοσοκομείου Μυτιλήνης Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη και τα επιτεύγματα στον τομέα του και έκαναν το προηγούμενο διάστημα μια πρώτη επίσκεψη στο νησί μας ενημερώνοντάς τον για το ιστορικό της ασθενούς και τις δυσκολίες να χειρουργηθεί, καθώς δεν έβρισκαν γιατρό που να αναλάμβανε ένα τέτοιο χειρουργείο λόγω του υψηλού ρίσκου για τη ζωή της ασθενούς.
Όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ο σύζυγος της 45χρονης, Θεόδωρος Παπουτσής «η γυναίκα μου ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα αστάθειας και μούδιαζε το μισό της πρόσωπο. Αυτά δηλαδή ήταν τα σημάδια ότι ο όγκος άρχιζε να πιέζει επικίνδυνα τον εγκέφαλό της και έπρεπε να ενεργήσουμε άμεσα καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή θα μπορούσε να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο και να μείνει φυτό. Οι γιατροί μας είχαν προειδοποιήσει ότι δεν είχαμε πολλά χρονικά περιθώρια. Μας έδιναν 1 με 1,5 χρόνο λέγοντας πως αν δεν κινηθούμε θα τη χάναμε. Το περιστατικό δεν το αναλάμβαναν καθώς είναι δύσκολη η περίπτωση, ενώ εγώ δεν είχα τα χρήματα να απευθυνθώ σε ιδιωτικό κέντρο. Στην απόγνωσή μου μία αγιογράφος μου είπε για τον κ. Μπαϊραμίδη και ταξιδέψαμε άμεσα στη Μυτιλήνη για να ενημερώσουμε το γιατρό και να δούμε αν μπορεί να μας αναλάβει. Δεν έχω λόγια γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Αν και από την αρχή μας είπε ότι η περίπτωση της συζύγου μου ήταν εξαιρετικά σοβαρή, δέχτηκε χωρίς δισταγμό να μας αναλάβει. Μετά από ένα μικρό διάστημα, αυτές τις μέρες στην Μυτιλήνη έγινε το χειρουργείο, το οποίο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η γυναίκα μου ήδη περπατάει ενώ χθες επρόκειτο να πάρει εξιτήριο καθώς έχουν συμπληρωθεί οι μέρες νοσηλείας της και βγαίνουμε από το Βοστάνειο», είπε ο σύζυγος.
Από τα δυσκολότερα χειρουργεία
Όπως πληροφορηθήκαμε, το συγκεκριμένο χειρουργείο ήταν ένα από τα δυσκολότερα για τον νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, ο οποίος σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο καθώς ο ίδιος αποφεύγει να δίνει συνεντεύξεις για ιατρικές πράξεις, το πρωί φεύγοντας από το σπίτι δεν ήπιε ούτε καφέ, ενώ προετοιμαζόταν μέρες πριν δεδομένου πως η κάθε κίνηση είχε εξαιρετική σημασία για τη ζωή της γυναίκας.
Το χειρουργείο διήρκεσε πάνω από 10 ώρες, καθώς όπως μας ανέφερε και ο σύζυγος της ασθενούς «την πήραν στις 7:00 το πρωί για να την ετοιμάσουν και επανήλθε από το χειρουργείο στις 19:00». Οι κινήσεις του γιατρού ήταν απόλυτα λεπτές και μελετημένες, ενώ εργαλείο στα χέρια του και το νέο νευροχειρουργικό μικροσκόπιο που έχει πλέον στη διάθεσή του το νοσοκομείο και έχει ανοίξει νέους δρόμους για τα χειρουργεία εγκεφάλου στα κατάλληλα χέρια.
Η μαρτυρία του συζύγου
«Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τον άνθρωπο και γιατρό κ. Μπαϊραμίδη, για τον οποίο έχουμε πια ως δεύτερη πατρίδα μας τη Μυτιλήνη. Θα ερχόμαστε εδώ να τον βλέπουμε, να βλέπουμε όλους εσάς», μας είπε ο σύζυγος με εμφανή την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της επέμβασης.
Σε αντίθεση με τον νευροχειρουργό που είχε κάνει το πρώτο χειρουργείο, ο κ. Μπαϊραμίδης αφαίρεσε το 70% του όγκου και πιθανώς η ασθενής να προγραμματιστεί σε ένα χρόνο να υποβληθεί σε μία ακτινοβολία ώστε να σταματήσει η περαιτέρω ανάπτυξή του.
Γεγονός είναι ότι η αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του όγκου αυτή τη στιγμή έχει σώσει τη ζωή της 45χρονης και αυτοί οι άνθρωποι είχαν ένα χειρουργείο υψηλότατου επιπέδου σε επαρχιακό νοσοκομείο, που δεν τους κόστισε τίποτα! Ή μήπως τους κόστισε; Την απάντηση και είναι ενδιαφέρουσα για τον τόπο μας την δίνει ο κ. Παπουτσής σημειώνοντας ότι «εμείς βρεθήκαμε τώρα για δεύτερη φορά στη Μυτιλήνη, ενώ την πρώτη φορά δεν την γνωρίζαμε. Εγώ μένω σε ξενοδοχείο, κινούμαι με ταξί, γευματίζω στα μαγαζιά και επισκέπτομαι την τοπική αγορά. Φαντάζομαι ότι δεν είμαι ο μοναδικός που έρχομαι για χειρουργείο συγγενούς στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπως έχω ακούσει, έχουν έρθει και άλλοι! Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ως περιοχή έχετε τα εφόδια για να αποκτήσετε και αυτό που λέμε στην Ελλάδα τουρισμό υγείας!», είπε ο κ. Παπουτσής.
Και συνέχισε: «Εμείς πάντως ως οικογένεια επειδή δεθήκαμε και με τον τόπο σας και με τον κ. Μπαϊραμίδη όχι μόνο θα ξανάρθουμε και για το γιατρό, αλλά και για διακοπές, αλλά θα συστήνουμε τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη σε όλους όσους γνωρίζουμε και μπορώ να σας πω ότι μέχρι τώρα είχα μία αρνητική εικόνα για τον τόπο σας. Πίστευα ότι φτάνοντας θα έβλεπα τη Μυτιλήνη γεμάτη μετανάστες, αλλά κάτι τέτοιο δεν είδα», είπε ο κ. Παπουτσής και η μαρτυρία του είναι πολύ σημαντική και για τα οφέλη του τουρισμού υγείας στη Λέσβο αλλά και για την εικόνα που έχουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για τη Λέσβο του μεταναστευτικού. Ο ίδιος κατάγεται από τις Σέρρες, είναι όμως κάτοικος Κοζάνης.
Η ασθενής
Η ίδια η ασθενής αναφέρει για τον νευροχειρουργό του νοσοκομείου: «Ο κ. Μπαϊραμίδης με απλά λόγια σου εξηγεί την σοβαρότητα της κατάστασης, τι θα επακολουθήσει μετά το χειρουργείο. Σου εμπνέει εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή, είναι καθησυχαστικός. Η ομάδα του επίσης πολύ αξιόλογη.
Παρασκευή χειρουργήθηκα… Τρίτη θα βγω περπατώντας… είναι τυχεροί στη Μυτιλήνη που έχουν κοντά τους έναν τόσο άξιο νευροχειρουργό, να τον έχει ο Θεός καλά».
Σημειώστε ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες έγινε άλλο ένα χειρουργείο εγκεφάλου σε ασθενή που βρέθηκε γι’ αυτό το λόγο από άλλη περιοχή της Ελλάδας στη Λέσβο, προκειμένου να χειρουργηθεί από τον κ. Μπαϊραμίδη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.