Κινητοποίηση των αυτοδιοικητικών του Κοινοτικού Συμβουλίου στα Λουτρά από τις κινήσεις επέκτασης της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τις ιχθυοκαλλιέργειες στην Αγριλιά και κυρίως την προοπτική εγκατάστασης μεγάλου κλωβού υδρανάπαυσης για τα ιχθυοτροφεία στο Νησέλι, που είναι η είσοδος της Χαραμίδας. Μέχρι τώρα η εταιρεία που εκμεταλλευόταν τις ιχθυοκαλλιέργειες δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία, καθώς οι κλωβοί βρίσκονται έξω από τον κόλπο της Γέρας και μακριά από τη Χαραμίδα, παρότι και τότε είχε γίνει μία προσπάθεια εγκατάστασης κλωβών στο Νησέλι.
Όμως με τις αντιδράσεις των κατοίκων ο κλωβός δεν στήθηκε στην περιοχή, καθώς υπήρχε πεδίο συνεννόησης, λόγω του ότι η ιδιοκτησία της ιχθυοκαλλιέργειας ανήκε στην οικογένεια Γρυπιώτη που είναι ντόπιοι επιχειρηματίες. Μέχρι τώρα οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Αγριλιά έχουν αλλάξει δύο φορές χέρια και έχουν περάσει πλέον σε ξένα συμφέροντα, συνεχίζοντας ωστόσο τη λειτουργία τους χωρίς να απασχολούν.
Οι κινήσεις επέκτασης που κάνει τώρα η εταιρεία στη Χαραμίδα, που θεωρείται η καλύτερη παραλία όχι μόνο για τα Λουτρά αλλά και για την περιοχή της Μυτιλήνης, με γαλάζια σημαία και με όλες εκείνες τις υποδομές για ντόπιους και επισκέπτες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην κοινωνία των Λουτρών, θεωρώντας ότι αυτό θα επηρεάσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή τους, οδηγώντας σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο
Το Κοινοτικό Συμβούλιο μετά την τελευταία συνεδρίασή του ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε το σώμα να τοποθετηθεί ξεκάθαρα καταδικάζοντας κάθε τέτοια επέκταση. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αδειοδοτήσεις των ιχθυοτροφείων δεν χορηγούνται σε τοπικό επίπεδο αλλά από τα συναρμόδια Υπουργεία στην Αθήνα, ενώ και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι κουτσουρεμένος, καθώς ο Δήμος έχει γνωμοδοτικό ρόλο. Υπ’ αυτήν την έννοια και καθώς υποτίθεται ότι το Κράτος επιδιώκει επενδύσεις ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας και δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ιχθυοκαλλιέργεια λειτουργεί εκτός κόλπου, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αδειοδότησή της.
Ωστόσο και οι κάτοικοι των Λουτρών δηλώνουν διατεθειμένοι να φτάσουν στα άκρα και με κινητοποιήσεις, ενώ μέσω των εκπροσώπων τους στην κοινότητα καλούν το Δήμο Μυτιλήνης να προχωρήσει σε προσφυγή στη δικαιοσύνη για να ανατρέψει την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών προς τη Χαραμίδα, τονίζοντας ότι μία τέτοια προσφυγή έχει σημαντική βασιμότητα καθώς δεν μπορεί να λειτουργεί ιχθυοκαλλιέργεια πλησίον μιας πολυσύχναστης παραλίας η οποία είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία από το ίδιο το Κράτος, που ετοιμάζεται να δώσει άδεια για την επέκταση του ιχθυοτροφείου.
Ταυτόχρονα το Κοινοτικό Συμβούλιο Λουτρών θέλοντας να ενισχύσει το αίτημα και να δημιουργηθεί ένα γενικότερο κύμα αντίδρασης αναφέρεται και στις άλλες υποδομές για ιχθυοτροφεία τόσο στον κόλπο της Γέρας όσο και στη Δυτική Λέσβο.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου στα Λουτρά, ο Πρόεδρος, Βασίλης Μαμώλης εισηγούμενος το θέμα τόνισε ότι θεωρεί απόλυτη και επείγουσα ανάγκη να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να πληροφορηθούν οι δημότες και οι φορείς ότι επιχειρείται η επέκταση των ιχθυοτροφείων σε θαλάσσια περιοχή 300 στρεμμάτων (!!!) στους δύο Δήμους της Λέσβου.
Πρόκειται για μία εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Δυτικής Λέσβου που βρίσκεται στην περιοχή Σκαλοχωρίου και ακόμα τρεις που αφορούν τον Δήμο Μυτιλήνης ως εξής: Μία στην περιοχή της “Χαβιαρόπετρας” που προτείνεται επέκταση της υφιστάμενης ιχθυοκαλλιέργειας προς την πλευρά της παραθεριστικής-τουριστικής Χαραμίδας (κοντά στην παραλία Νησέλι). Στην ίδια περιοχή, και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, προτείνεται να δεσμευτεί έκταση για υδρανάπαυση.
Μια (υφιστάμενη) στην θέση Παλιόλουτρος, εντός του κόλπου της Γέρας, η οποία υπάρχει και λειτουργεί περισσότερα από 20 χρόνια, η οποία όπως φαίνεται διατηρείται και μια νέα προτεινόμενη ιχθυοκαλλιέργεια στην περιοχή “Μερσίνια” της Γέρας.
Όσον αφορά τις θέσεις εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Μυτιλήνης, οι δύο παραπάνω περιοχές βρίσκονται πολύ κοντά στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας και η τρίτη εντός του Κόλπου της Γέρας.
Συγκεκριμένα στην περιοχή της ‘’Χαβιαρόπετρας” η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), προτείνει επέκταση της υφιστάμενης ιχθυοκαλλιέργειας προς την πλευρά της παραλίας «Χαραμίδας» και παράλληλα προβλέπει δέσμευση χώρου για υδρανάπαυση, πλησίον τόσο της βραβευμένης με Γαλάζια Σημαία παραλίας της «Χαραμίδας» όσο και της οργανωμένης παραλίας «Νησέλι», σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, για την οποία υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αποκτήσει Γαλάζια Σημαία.
«Το θέμα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Γέρας, όλο τον Δήμο και όλο το νησί μας», είπε ο κ. Μαμώλης. Και συνέχισε: «Ήδη μετά από ενέργειες φορέων της περιοχής Σκαλοχωρίου (μετά και από υποθαλάσσια βιντεοσκόπηση του βυθού της περιοχής όπου λειτουργούσε παλαιότερα ιχθυοτροφείο) το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δυτικής Λέσβου, όπου πάρθηκε ομόφωνα αρνητική απόφαση, λόγω της υποβάθμισης του θαλάσσιου οικοσυστήματος».
Για τους λόγους αυτούς το Συμβούλιο της Κοινότητας Λουτρών εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του, στην προτεινόμενη δέσμευση της ευρύτερης περιοχής, που είναι ασύμβατη με την παραθεριστική – τουριστική ανάπτυξη, αλλά και με την παραδοσιακή αλιεία. Ταυτόχρονα αναμένει τις άμεσες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να ασκήσει η Αυτοδιοίκηση της περιοχής μας, τις διοικητικές και κοινωνικές της αρμοδιότητες.
Επίσης προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος να ζητήσουν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να διεξαχθεί έρευνα και να γίνουν αναλύσεις στις υφιστάμενες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, που υπάρχουν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
«Ζητούμε από τη Δημοτική αρχή και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να θέσουν άμεσα το θέμα για γνωμοδότηση της μελέτης και να προσφύγει ο Δήμος δικαστικά σε περίπτωση που αγνοηθούν οι απόψεις μας και προχωρήσουν στις επεκτάσεις και στην δημιουργία νέων εγκαταστάσεων», σημείωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των Λουτρών, υπογραμμίζοντας ότι η τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να δεχθεί την υποβάθμιση που επιχειρείται.