Το γεγονός ότι η Κτηματολόγιο αναγνωρίζει και δεσμεύεται για την διεύρυνση του πλαισίου ως προς τη δυνατότητα διόρθωσης των λανθασμένων καταχωρήσεων και διαστάσεων των χωραφιών και οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους σε Μυτιλήνη και Γέρα δεν φαίνεται να επιφέρει, τουλάχιστον στην πράξη μέχρι τώρα κάποια εξέλιξη για τις δύο «πληγείσες» από την κτηματογράφηση περιοχές.
Η Κτηματολόγιο, αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα εντούτοις δεν προχωρά στη δρομολόγηση των λύσεων, ενώ το σκανδαλώδες που έχει συμβεί είναι ότι ενώ έχει υλοποιηθεί έργο διορθώσεων που κάλυψε έστω έναν πολύ μικρό αριθμό δικαιούχων και το οποίο έχει πληρωθεί στους εργολάβους, μέχρι τώρα παράνομα δεν έχει γίνει η ανάρτηση των αποτελεσμάτων για να ενημερωθούν όσοι ιδιοκτήτες είχαν προσφύγει, καλώντας τους αναδόχους στα χωράφια τους για να κάνουν μετρήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα επανήλθε το Δεκέμβριο το 2022 όταν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γιάννης Βατός, διαπιστώνοντας την καθυστέρηση ταξίδεψε στην Αθήνα και επισκέφθηκε τα γραφεία της Κτηματολόγιο, όπου είχε σύσκεψη με τα στελέχη, ενώ επιστρέφοντας στη Μυτιλήνη ενημέρωσε επίσημα το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε κάνει τότε ο κ. Βατός, τον Φεβρουάριο θα ερχόταν κλιμάκιο της Κτηματολόγιο από την Αθήνα στη Λέσβο για να δρομολογήσει τις εξελίξεις, ώστε να δινόταν η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες σε ένα πιο ελαστικό πλαίσιο – χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των όμορων ιδιοκτητών σε περίπτωση που δεν μπορούν αυτοί να βρεθούν – να νομιμοποιήσουν τις περιουσίες τους.
Τότε μάλιστα καθώς είχε παραστεί και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης, ο οποίος είχε καλέσει το Δήμο να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Κτηματολόγιο, είχε ειπωθεί στη συνεδρίαση ότι αν δεν έχουμε εξέλιξη μέχρι τώρα το Φεβρουάριο – Μάρτιο, τότε ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και προσφυγής στη δικαιοσύνη, και ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης από την πλευρά του είχε εξουσιοδοτήσει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου την Επιτροπή που συστάθηκε για το κτηματολόγιο να πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει.
Στασιμότητα
Απ’ ό,τι φαίνεται το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει ξανά το Δημοτικό Συμβούλιο και εν προκειμένω την αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό, καθώς μέχρι τώρα η Κτηματολόγιο δεν έχει βρει κάποια κοινή γραμμή πλεύσης με τους δύο εργολάβους. Αυτό σημαίνει ότι για το μήνα που διανύουμε δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη στα όσα ήδη είναι γνωστά μέχρι τώρα, ενώ είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει και το επόμενο διάστημα καθώς η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο. Υπ’ αυτήν την έννοια, αρμόδιο για να λάβει αποφάσεις είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί εκ νέου.
Ο Δήμος Μυτιλήνης είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος, εκτός από τους χιλιάδες ιδιοκτήτες κτημάτων, καθώς στα γρανάζια της Κτηματολόγιο βρίσκεται και η δημοτική περιουσία η οποία παραμένει αδιόρθωτη και σε περίπτωση που το κτηματολόγιο κλείσει χωρίς να διορθωθεί, ο Δήμος Μυτιλήνης θα έχει μεγάλες απώλειες περιουσιακών του στοιχείων σε Μυτιλήνη και Γέρα. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο όχι μόνο για τις περιουσίες των δημοτών, αλλά και για τα δικά του περιουσιακά στοιχεία να πάρει αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην άρση του αδιεξόδου, δηλαδή θα αναγκάσουν την Κτηματολόγιο και πολύ δε περισσότερο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο έχει περάσει η αρμοδιότητα, να χρηματοδοτήσουν ένα έργο ουσιαστικών διορθώσεων για τις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας.
Ο Γιάννης Βατός
Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γιάννης Βατός, παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το θέμα από εποχής Βουνάτσου ακόμα, όταν επί ημερών του και πάλι στο Δήμο με τον Νίκο Σηφουνάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογούνταν οι εξελίξεις για τις διορθώσεις. Μιλώντας χθες στα Νέα της Λέσβου ο κ. Βατός τόνισε ότι «επικοινωνώ συνεχώς με την Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση και μπορώ να σας πω ότι έχω διαπιστώσει πως είμαι ο μόνος που ασχολείται με αυτό το θέμα, ήταν όμως η δέσμευση που πήραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και έναντι των δημοτών που μας εξέλεξαν να τους εκπροσωπήσουμε ότι θα προσπαθήσουμε, μέσα από τις πιέσεις που ασκούμε, να οδηγήσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών. Οφείλω, δε, να ευχαριστήσω τη διευθύντρια του Κτηματολογίου κ. Κασάπη, που πάντα είτε βρίσκεται σε συσκέψεις, είτε έχει άλλες υποχρεώσεις με ευγένεια διακόπτει την εργασία της και απαντά στα ερωτήματά μας.
Ο μήνας που διανύουμε, εφόσον μας είχαν πει για Φεβρουάριο θα πρέπει να έχουμε κάποιες εξελίξεις, είναι κομβικός και καθώς δεν έχουμε κάποια εξέλιξη, όπως περιμέναμε μέχρι τώρα, πιστεύω ότι θα πρέπει να αφήσουμε να περάσει και η αποκριά, φτάνοντας δηλαδή στο τέλος του Φεβρουαρίου, ώστε να επανέλθουμε αμέσως μετά για να λάβουμε αποφάσεις ως προς το ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειές μας. Η πρόθεση της Κτηματολόγιο να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά στις διορθώσεις είναι δηλωμένη και καταγεγραμμένη και από τον αθηναϊκό Τύπο. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί, θα πρέπει να έχουμε και κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα, καθώς δεν μπορούν οι πολίτες να περιμένουν εσαεί τις διορθώσεις και πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι όπου υπάρχουν προβλήματα με το Κτηματολόγιο, αυτά λειτουργούν ανασταλτικά για την εξέλιξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας είτε πρόκειται για τη Γέρα, είτε για τη Μυτιλήνη. Σε τελική ανάλυση δεν είναι υποχρεωμένος ο καθένας που έχει μία έκταση και θέλει να τη μεταβιβάσει ή να επενδύσει σ’ αυτήν, να τρέχει στα δικαστήρια για να την νομιμοποιήσει και να αποδείξει τα αυτονόητα! Αυτό είναι υποχρέωση του Κράτους εφόσον με δική του ευθύνη στο παρελθόν έγινε ό,τι έγινε», είπε ο Αντιδήμαρχος.
Διάλυση…
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, όχι μόνο το ζήτημα της Λέσβου αλλά και άλλα ζητήματα που κατά τα άλλα ανακοίνωσε ως προτεραιότητες η Κτηματολόγιο πνέουν τα λοίσθια, καθώς η Κρατική Εταιρεία βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Είναι ενδεικτικό ότι από τον περασμένο Νοέμβριο που παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Διευθυντή ο Στέφανος Κοτσώλης δεν έχει αντικατασταθεί από άλλο στέλεχος, παρότι βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο και τα καθήκοντά του, σύμφωνα με το νόμο, μέχρι την αντικατάστασή του συνεχίζει να τα ασκεί ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο Δημήτρης Σταθάκης.
Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι ο κ. Κοτσώλης ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κτηματολόγιο που είχαν μεταβεί τον περασμένο Μάιο στη Μυτιλήνη και είχαν δεσμευτεί ενώπιον του βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, καθώς και άλλων τοπικών φορέων για τη δρομολόγηση λύσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ωστόσο 9 μήνες μετά την επίσκεψη του περασμένου Μαΐου δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του κτηματολογίου.
Οι μέχρι τώρα υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την ανέξοδη επίλυση των ζητημάτων του κτηματολογίου στις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας δεν είναι παρά μία τρύπα στο νερό. Κι αυτό καθώς αφενός μεν οι εργολαβίες που πληρώθηκαν με τα λεφτά του κράτους σε δύο μελετητικά γραφεία για να κάνουν τις διορθώσεις έχουν φέρει πενιχρό αποτέλεσμα, αφετέρου δε οι όποιες δεσμεύσεις διατυπώθηκαν επίσημα και με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάιο από τη Μυτιλήνη, μέχρι τώρα είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού ούτε μία ενέργεια δεν έχει ξεκινήσει για τις διορθώσεις ή τουλάχιστον για τις αναρτήσεις όσων διορθώθηκαν.
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο με ένα ταξίδι-αστραπή (που είχε περισσότερο το χαρακτήρα να δείξει η Ελληνικό Κτηματολόγιο – όπως γράφαμε τότε – ότι ενδιαφέρεται για τα ζητήματα του κτηματολογίου σε Μυτιλήνη και Γέρα και τ’ αδιέξοδο των διορθώσεων), βρέθηκαν στη Μυτιλήνη ο Γενικός Διευθυντής της Κτηματολόγιο Στέφανος Κοτσώλης και 7μελές κλιμάκιο από την Αθήνα. Μεταξύ των στελεχών ήταν η Διευθύντρια του Κτηματολογίου Μαρία Κασάπη και η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας της Εταιρείας, Ρένα Κουκούτση.
Πρόκειται για τα στελέχη που χειρίζονται τα ζητήματα του κτηματολογίου στην περιοχή μας από την περίοδο του 2011, όταν για πρώτη φορά επί Νίκου Σηφουνάκη δρομολογήθηκαν οι διορθώσεις και ο τότε πρόεδρος της Κτηματολόγιο, Απόστολος Αρβανίτης, αναγνώριζε στο κτίριο της Περιφέρειας σε ανοιχτή σύσκεψη τα λάθη της Κτηματολόγιο για τη Μυτιλήνη και τη Γέρα.
Μετά το τέλος της σύσκεψης δόθηκε στη δημοσιότητα τότε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μυτιλήνης σύσκεψη με θέμα «Πρόοδος και βελτίωση της διαδικασίας επαναχωροθέτησης κτηματογραφημένων ακινήτων σε περιοχές της νήσου Λέσβου».
Στη σύσκεψη, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, κ. Θ. Λιβάνιου, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Σ. Κοτσώλης, με επταμελές υπηρεσιακό κλιμάκιο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χ. Αθανασίου και ο Δήμαρχος κ. Στρατής Κύτελης με την Επιτροπή του Κτηματολογίου.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου ενημέρωσε τους παριστάμενους για την σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση και το επιχειρησιακό πλάνο υλοποίησής της. Οι βασικές αρχές της προτεινόμενης νομοθέτησης είναι οι εξής:
- Η μη εμφάνιση των ομόρων ιδιοκτητών, κατά τη φάση της αυτοψίας, δεν θα επηρεάσει την πρόοδο της διαδικασίας διόρθωσης για τους συνεπείς ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στις αυτοψίες.
- Ο Φορέας «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα αναλάβει το κόστος κάθε συμπληρωματικής εργασίας που θα απαιτηθεί.
- Για την ολοκλήρωση του έργου της επαναχωροθέτησης, λαμβανομένων υπόψη και των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών, θα δοθεί η αναγκαία παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών, πριν την οριστικοποίησή τους», σημειωνόταν τότε στην επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο από όλα τα παραπάνω τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, εκτός από την παράταση, η οποία αφορά όλη την Ελλάδα.