- «Έξι χρόνια μετά και βρισκόμαστε ακόμα σε κατάσταση ομηρίας», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών
Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια από τότε που ο μεγάλος σεισμός των 6,1 Ρίχτερ έπληξε τη Λέσβο και δη το χωριό της Βρίσας ολοσχερώς στις 12 Ιουνίου του 2017. Στις απώλειες του καταστροφικού σεισμού και ο θάνατος μιας γυναίκας, μητέρας δυο παιδιών, που χάθηκε κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της.
Έξι χρόνια μετά και το Πλωμάρι, ο Πολιχνίτος μετρούν ακόμα τις πληγές τους, με τα μεγαλύτερα θύματα του σεισμού, τους κατοίκους της Βρίσας, να προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους κάνοντας ό,τι μπορούν για να επιστρέψει η ζωή στο χωριό.
Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων αμέσως μετά το σεισμό αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στα Βατερά, ενώ το καθεστώς επικινδυνότητας δεν έχει αρθεί ακόμη, γεγονός που δεν επιτρέπει το άνοιγμα επιχειρήσεων, όπως ενός καφενείου ή ενός μίνι-μάρκετ, ούτως ώστε να αποκτήσει κίνηση η Βρίσα.
«Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ακόμα η πινακίδα που προειδοποιεί τον επισκέπτη πως εισέρχεται στον οικισμό με δική του ευθύνη. Αυτό δεν είναι λύση. Υπάρχουν άνθρωποι που κατοικούν ακόμα στο χωριό, όπως και τα συνεργεία που επισκευάζουν τα σπίτια. Χρειάζεται να γίνει αυτοψία από αρμόδιο κλιμάκιο μηχανικών και να απομονωθούν καταλλήλως τα επικίνδυνα κτίρια», διαμαρτύρεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, Νίκος Γκουγκούλιος.
Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντώνται καθότι εμπλέκονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Πολεοδομία, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) (η οποία – σημειωτέον – στελεχώνεται από μόλις 25 υπαλλήλους που διαχειρίζονται υποθέσεις φυσικών καταστροφών, δηλαδή πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών, από όλη την Ελλάδα), αλλά και η ολιγωρία, όπως αναφέρει ο κ. Γκουγκούλιος, τόσο της Πολιτείας όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν οδηγήσει στην απόγνωση των κατοίκων.
«Έξι χρόνια μετά και βρισκόμαστε ακόμα σε κατάσταση ομηρίας. Διαμαρτυρόμαστε για τις μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην έκδοση αδειών ανέγερσης και επισκευής κτιρίων όσο και στην καταβολή των αποζημιώσεων, με συνέπεια οι κάτοικοι να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού», αναφέρει στα ‘’ΝΕΑ της Λέσβου’’ ο κ. Γκουγκούλιος, εξηγώντας πως από τα 200 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως ‘’κόκκινα’’ έχουν ολοκληρωθεί μόνο τα 15, ενώ από τα 200 που έχουν χαρακτηριστεί ως ‘’κίτρινα’’ δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα μέχρι και σήμερα.
«Το χωριό έχει γεμίσει με «κουφάρια» σπιτιών. Οι καθυστερήσεις στην γραφειοκρατία έχουν ως συνέπεια την αύξηση των οικοδομικών υλικών, σε σημείο που οι κάτοικοι δεν μπορούν εύκολα να αποπερατώσουν τις εργασίες ανέγερσης ή επισκευής των οικιών τους», προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών.
Η συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου
Στις προσπάθειες των κατοίκων της Βρίσας να ορθοποδήσουν οι ίδιοι και το χωριό τους αρωγός στάθηκε το Τεχνικό Επιμελητήριο, οργανώνοντας αμέσως μετά τον σεισμό του ’17, ημερίδες με καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Πατρών σχετικά με τεχνικά ζητήματα ανέγερσης και επισκευής των κτιρίων που αφορούσαν τους πολιτικούς μηχανικούς. Παράλληλα αιτήθηκε την αναπροσαρμογή των τιμών μονάδος των εργασιών αποκατάστασης και επισκευής των κατοικιών, όπως επίσης και την παράταση προθεσμιών για επισκευές “κίτρινων” κτιρίων και Καθορισμού Δικαιούχου και Ύψους Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) των “κόκκινων” κτιρίων, παράταση που εγκρίνεται κάθε χρόνο, και πιθανόν και φέτος, μετά τη λήξη του ’23.
Επιπλέον, όπως δήλωσε στα ‘’ΝΕΑ της Λέσβου’’ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το Βορειοανατολικό Αιγαίο, Στρατής Μανωλακέλλης, κατόπιν πιέσεων από μέρους του Επιμελητηρίου αυτή την εβδομάδα στην Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που είναι υπεύθυνη για την έκδοση αδειών ανέγερσης κτιρίων, ανέλαβαν τα καθήκοντά τους δυο νέοι υπάλληλοι, καθώς μέχρι τότε η υπηρεσία στελεχωνόταν από έναν μόλις υπάλληλο.
Ωστόσο, όπως σημειώθηκε και πριν, η υποστελέχωση της ΔΑΕΦΚ καθιστά την αυτοψία των εργασιών αποκατάστασης και επισκευής βραδυκίνητη, κι έτσι οι καταβολές των δόσεων αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός» για τους δικαιούχους.
Σε όλα αυτά να προστεθεί και η καταστροφή του 1/3 των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής της Βρίσας το καλοκαίρι του 2022, με χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα, για τα οποία ακόμα οι ιδιοκτήτες περιμένουν αποζημιώσεις.
Το καλοκαίρι πάμε Βρίσα!
Παρά ταύτα, σε πείσμα των δυσμενών συνθηκών, οι άνθρωποι της Βρίσας παράγουν πολιτισμό. Συγκεκριμένα από μέρους της Βιβλιοθήκης Βρίσας ‘’Κ. Τσέλεκα – Α. Νικέλλη’’, ανακοινώθηκαν οι εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού, με περισσότερες λεπτομέρειες για τις οποίες θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση:
- Θεατρική παράσταση της εφηβικής ομάδας με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα “Η θαυμαστή μπαλωματού”, την Τετάρτη, στις 28 Ιουνίου, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου.
- Μουσική βραδιά με νέα παιδιά του χωριού μας, την Κυριακή, στις 3 Αυγούστου
- Γενική Συνέλευση των μελών στις 6 Αυγούστου
- Παρουσίαση νέων χωριανών μας συγγραφέων, ποιητών και σκιτσογράφων, την Τετάρτη, στις 9 Αυγούστου.
- Θεατρική παράσταση της ομάδας των ενηλίκων με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα “Ματωμένος γάμος” την Κυριακή, στις 20 Αυγούστου.
Για την παράσταση ‘’Η Θαυμαστή Μπαλωματού’’ η σκηνοθέτις του έργου, και μέλος του Συλλόγου της Βιβλιοθήκης Βρίσας, Χρυσούλα Ζωγράφου, μίλησε στα ‘’ΝΕΑ της Λέσβου’’ για την θεατρική ομάδα παιδιών που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τον σεισμό του ’17. Παρά την απουσία υποδομών (η ομάδα έκανε πρόβες ή σε κοντέινερ που στήθηκε δίπλα από την βιβλιοθήκη, είτε σε ιδιωτικό χώρο που τους παραχωρήθηκε στα Βατερά) το μεράκι των συμμετεχόντων και η αγάπη για τον τόπο τους «γέννησε» δυο παραστάσεις προ πανδημίας, με την τρίτη να είναι αυτή που ετοιμάζουν για την Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 20:30 στο προαύλειο του Δημοτικού Σχολείου. Μόνο που τώρα οι ηθοποιοί δεν είναι μικρά παιδιά, αλλά μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
«Πρόκειται για μια χαρούμενη ιστορία στην οποία έχουμε βάλει όλοι πολλή δουλειά και αγάπη. Συμμετέχει θίασος 11 παιδιών, όλοι από την Βρίσα με εξαίρεση μια κοπέλα που έρχεται από τον Πολιχνίτο. Παρά τις δυσκολίες, η Βρίσα ζει και επιμένει», τονίζει η κ. Ζωγράφου με αφορμή την παράσταση.