Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Ευλογημένος τόπος η Λέσβος»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Τη Λέσβο επισκέφτηκε χθες η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, με σκοπό να πραγματοποιήσει συναντήσεις και να ενημερωθεί σχετικά με τα έργα που έχουν δρομολογηθεί μέσω της Επιτροπής, για τις επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος της είχε απευθύνει και τη σχετική πρόσκληση, τους Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρο αντίστοιχα, ενώ συνάντηση είχε και με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων του νησιού, μιλώντας με θερμά λόγια για τη Λέσβο και για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή.

Από τη συνάντηση στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης

Η σειρά συναντήσεων της κ. Αγγελοπούλου ξεκίνησε από το Παλαιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης, όπου συνοδευόμενη από τον Βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. και Αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, την υποδέχτηκε ο κ. Κύτελης μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, αλλά και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παναγιώτη Τσακύρη. Λίγο αργότερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» περπάτησε ως το κτίριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπου την υποδέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, λίγο πριν την συνάντησή της με τον κ. Μουτζούρη. 

«Αυτή η χρονιά και όλες οι προτάσεις που έχουν κάνει οι φορείς είναι ένας οδοδείκτης για το μέλλον. Δείχνουν τι δυνατότητες έχουμε σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου κατά την τοποθέτησή της στη συνάντηση με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Λέσβο έναν ευλογημένο τόπο με μακραίωνη ιστορία και μεγάλο πολιτιστικό πλούτο. Εξήρε τα προϊόντα και τις ομορφιές του νησιού, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη πεδία τα οποία θα μπορούσαν να εξερευνηθούν περισσότερο, όπως ο ιαματικός τουρισμός. «Μην υποτιμάτε τον τουρισμό. Έχετε τα πάντα», ανέφερε σημειώνοντας τη σημασία της πολύπλευρης συνεργασίας, που μπορεί να πάει τον τόπο μπροστά. 

Ανταλλαγή δώρων με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Υποδοχή της κ. Αγγελοπούλου στην Περιφέρεια από την κ. Αντωνέλλη

Ανταλλαγή δώρων με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου

Οι προτάσεις

Κατά την συζήτηση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε αναφορά και στις προτάσεις της Περιφέρειας και των δύο Δήμων του νησιού, οι οποίες «πέρασαν» από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», έλαβαν τη σχετική βεβαίωση σκοπιμότητας και πήραν τον δρόμο τους για την περαιτέρω χρηματοδότηση και υλοποίησή τους. 

Από την πλευρά της Περιφέρειας, η κ. Αντωνέλλη αναφέρθηκε στο “Ψηφιακό Εικονικό Μουσείο του Βορείου Αιγαίου από την Επανάσταση του 1821 έως το σήμερα”. Η πρόταση αφορά στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Το έργο περιλαμβάνει ένα σύνολο ψηφιακών εφαρμογών περιήγησης και προβολής της ιστορίας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας με έμφαση στα ιστορικά γεγονότα κατά την επανάσταση του 1821, την οριστική απελευθέρωση το 1912, τα χρόνια των μεγάλων πολέμων και του μεσοπολέμου μέχρι και το σήμερα. 

Από τον Δήμο Μυτιλήνης, ο κ. Τσακύρης έκανε αναφορά στην «Ψηφιακή Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Λέσβου το 1912» από τον ελληνικό στόλο και τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Στόχος του έργου είναι οι επισκέπτες με χρήση τεχνολογικών εφαρμογών να βλέπουν την είσοδο του θωρηκτού Αβέρωφ στο λιμάνι της Μυτιλήνης, την αναστάτωση με τις Τουρκικές Αρχές και το συγκεντρωμένο πλήθος, την παράδοση και την αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων. Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία επισκέψιμου χώρου, όπου θα προβάλλεται η απελευθέρωση με χρήση μασκών εικονικής πραγματικότητας.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Βέρρος, έκανε αναφορά στο Κέντρο Μελέτης Πολιτισμικού Τραύματος και Γενοκτονιών που θα δημιουργηθεί στον χώρο του Δημοτικού Ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής. Στόχος του κέντρου είναι η ιστορική έρευνα και η κοινωνιολογική ανάλυση του φαινομένου της γενοκτονίας και των ιδιαίτερων γενοκτονικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και σήμερα.

 

Το φύτεμα της ελιάς

Σημειώνεται πως η κ. Αγγελοπούλου επισκέφτηκε την Αγία Παρασκευή ειδικά για το τελευταίο έργο, όπου μάλιστα παρέστη στην συμβολική φύτευση μιας υπεραιωνόβιας ελιάς στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Ελαιοτριβείου. Η συμβολική αυτή κίνηση σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη της δράσης για την ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου ως Κέντρου Μελέτης Πολιτισμικού Τραύματος και Γενοκτονιών, που θα χρηματοδοτηθεί από το «Αντώνης Τρίτσης», σύμφωνα με τον προγραμματισμό των έργων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», και το οποίο φιλοδοξεί να έχει παγκόσμια εμβέλεια.

Από το συμβολικό φύτεμα της ελιάς στην Αγία Παρασκευή

Μάλιστα και το δώρο του κ. Βέρρου στην κ. Αγγελοπούλου ήταν η ελιά σε δύο εκδοχές: Σε ένα βραχιόλι με φύλλα ελιάς, αλλά και σε ένα γλαστράκι. «Η ελιά είναι το διαχρονικό σύμβολο της σοφίας και της ειρήνης, το δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη της και το χαρακτηριστικό δέντρο του τόπου μας», ανέφερε ο Δήμαρχος, με την Πρόεδρο της Επιτροπής να δηλώνει ξανά ενθουσιασμένη από το γεγονός πως οι κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση αγκάλιασαν το πρόγραμμα και κατέθεσαν προτάσεις που συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον, αλλά και από την πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Λέσβου με την προοπτική ανακατασκευής του ελαιοτριβείου. 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img