Φίδι μέσα σε σπίτι στο κέντρο της Μυτιλήνης!

Spread the love
  •  Δίμετρο, μαύρο ερπετό εισέβαλλε σε μονοκατοικία ηλικιωμένης γυναίκας και εγκλωβίστηκε στο παράθυρο 

Μας έζωσαν τα φίδια κυριολεκτικά το φετινό καλοκαίρι προκαλώντας φόβο και τρόμο σε πολλούς, αφού πλέον κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στο κέντρο της Μυτιλήνης! Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, όχι σε δρόμο ή αυλή αλλά μέσα σε μονοκατοικία, πίσω από την παλιά Αστυνομία! Ένα μαύρο φίδι, μήκους περίπου 2 μέτρων, τρύπωσε μέσα στο σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας που μένει μόνη της και μόλις το είδε πάγωσε το αίμα της! 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, που έχει την αρμοδιότητα (και) για την απομάκρυνση των φιδιών από κατοικήσιμες περιοχές, φέτος είναι αυξημένα τα περιστατικά που καταγράφονται στο νησί μας, όπως και σε όλη τη χώρα, πιθανώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν από τις αρχές Ιουνίου.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, 84 χρονών, βρισκόταν στο σπίτι της μέρα μεσημέρι, 4:30 το απόγευμα, όταν ξαφνικά αντίκρισε στο παράθυρο το φίδι (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) που κινούνταν έντονα και προσπαθούσε να βγει έξω. Έξω από το παράθυρο όμως υπήρχε σήτα και είχε εγκλωβιστεί. Μετά από το πρώτο σοκ που υπέστη, η γυναίκα σκέφτηκε να ζητήσει βοήθεια από νεαρό φοιτητή που μένει σε διπλανό διαμέρισμα. Ο φοιτητής μπήκε στο σπίτι, είδε το φίδι και διαχειρίστηκε ψύχραιμα την κατάσταση, βγάζοντάς το έξω στην αυλή, με ένα σκουπόξυλο. 

Advertisement

Μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό η κόρη της ηλικιωμένης κάλεσε την Πυροσβεστική και οι οδηγίες που της έδωσαν είναι ότι αν ξανασυμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να κληθεί αμέσως η Υπηρεσία για να το απομακρύνει από συγκεκριμένο χώρο. Άλλωστε, οι πυροσβέστες έχουν ήδη επέμβει σε τέσσερα ακόμη παρόμοια περιστατικά το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Συνοικισμού, στα Πάμφιλα και σε αγροτικές περιοχές. 

 

Αρμόδια η Πυροσβεστική

Αν και οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής δεν έχουν εκπαιδευτεί για την απομάκρυνση φιδιών, κάποιοι πυροσβέστες διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και αναλαμβάνουν να “βγάλουν τα φίδια από την τρύπα” κυριολεκτικά και μεταφορικά, με ειδικά εργαλεία που έχει προμηθευτεί η Υπηρεσία. Στη συνέχεια τα τοποθετούν σε ένα πλαστικό κουτί και τα μεταφέρουν σε δασική περιοχή όπου απελευθερώνονται στη φύση. Συχνά, η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης γίνεται σε συνεργασία με Φιλοζωικές Οργανώσεις.

Όπως είναι εύλογο βέβαια, η ηλικιωμένη γυναίκα και η κόρη της φοβούνται μήπως το φίδι επανεμφανιστεί και τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειδαμπαρωθεί στο σπίτι, ενώ προμηθεύτηκαν και ειδικό σκεύασμα για την απώθηση ερπετών από κατάστημα γεωργικών ειδών. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο γεωπόνος, Θοδωρής Αγγελέλλης, εκτός από το θειάφι, υπάρχουν στο εμπόριο τα τελευταία χρόνια και βιολογικά φυτικά έλαια, σε μορφή κόκκων ή σε βαζάκια, τα οποία τοποθετούνται σε κήπους, αυλές, κτήματα και λειτουργούν απωθητικά προς τα φίδια. «Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να επικρατεί πανικός όταν βλέπουμε ένα φίδι, γιατί μόνο ένα είδος, η οχιά, είναι δηλητηριώδες. Όλα τα άλλα δεν μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στον άνθρωπο, ακόμη κι αν τον δαγκώσουν. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι τα φίδια είναι πολύ σημαντικοί θηρευτές γιατί κυνηγούν ποντίκια κι άλλα τρωκτικά και δεν πρέπει να τα εξολοθρεύουμε τόσο εύκολα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

 

Η αντιμετώπιση

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση του δαγκώματος από φίδι και το πρώτο μέλημα είναι να ακινητοποιηθεί το θύμα, για να μην μπει το δηλητήριο στην κυκλοφορία του αίματος, αν πρόκειται για δηλητηριώδες είδος.

Όχι περπάτημα.

-Καθησυχασμός του θύματος.

-Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων (π.χ. κάλτσα), πριν αρχίσει το οίδημα.

-Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.

-Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.

Όχι πάγος στο τραύμα.

-Όχι ίσχαιμος περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το μέλος πιο ψηλά από το σημείο της πληγής, για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου, είναι λανθασμένη.

-Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.

-Όχι σύλληψη του φιδιού. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψετε στους γιατρούς.

Διακομιδή στο νοσοκομείο.

 

Η θεραπεία

Μετά από το δάγκωμα φιδιού, χρειάζεται να γίνει αντιτετανικός ορός. Αντιοφικός ορός γίνεται μόνο στο Νοσοκομείο και δεν είναι πάντοτε απαραίτητος. Επιπλέον, η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναφυλαξία σε άτομα που είναι αλλεργικά.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Διαφήμιση