«FILIA ΓΗ»: μια σύμπραξη παράδοσης, καινοτομίας και ακαδημαϊκής στήριξης

Η ιδρύτρια της οικοτεχνίας, Ελένη Σιβρή
Spread the love

Στη Φίλια της Λέσβου, εκεί που η φύση, η παράδοση και η ανθρώπινη επιμονή συναντώνται δημιουργικά, μια μικρή οικοτεχνία καταφέρνει να συγκινεί με την αυθεντικότητα, τη γεύση και την ιστορία της. Και πλέον, έχει και τον δικό της ψηφιακό χώρο για να διηγηθεί την πορεία της: Η ιστοσελίδα της Filia ΓΗ είναι γεγονός και ήρθε για να ταξιδέψει τις καρδιές όλων. 

Χάρη στην ουσιαστική υποστήριξη του καθηγητή Κωνσταντίνου Κώτη του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και την έμπνευση και δουλειά των φοιτητών, Πάρη Αγγελαδάκη και Καλλιόπης Κυδωνάκη, δημιουργήθηκε μια καλαίσθητη, φιλική και εμπλουτισμένη ιστοσελίδα – filiarose.com – που αναδεικνύει όχι μόνο τα προϊόντα, αλλά και την ψυχή της επιχείρησης.

Παράδοση με ρίζες βαθιές

Η γιαγιά Βαγγελιώ και η εγγονή, Ελένη Σιβρή

Η οικοτεχνία Filia ΓΗ δεν είναι απλώς μια τοπική παραγωγή προϊόντων αλλά η συνέχεια μιας ιστορίας. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η αγάπη για τη γη, τις «ξεχασμένες» συνταγές, τα αρώματα και τις μνήμες… μιας άλλης εποχής, όπως τις έζησε και τις εμπνεύστηκε η ιδρύτρια της οικοτεχνίας, Ελένη Σιβρή, από τη γιαγιά Βαγγελιώ.

Ένα πανεπιστήμιο για την τοπική κοινωνία

Αυτό που κάνει την ιστοσελίδα της Filia ΓΗ ακόμη πιο ξεχωριστή, είναι το πώς γεννήθηκε, όχι από ένα τυπικό εμπορικό project, αλλά από μια σύμπραξη ανθρώπων που πιστεύουν στη δύναμη της συνεργασίας. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των φοιτητών του αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα για το πώς η ακαδημαϊκή γνώση μπορεί να ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα και τον πρωτογενή τομέα, με σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά.

Τα βραβευμένα… διαμάντια 

Η ποιότητα, η αυθεντικότητα και ο σεβασμός στην παράδοση δεν μένουν απαρατήρητα και αυτό επιβεβαιώνεται από τις διακρίσεις που απέσπασαν τρία μοναδικά προϊόντα της Filia ΓΗ σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς: 

  • Το λευκό ξίδι με εκχύλισμα του ενδημικού τριαντάφυλλου rosa damascena, μια μοναδική και πολύ παλιά συνταγή του τόπου, τιμήθηκε με ασημένια διάκριση στα Specialist Awards 2023. 
  • Το βιολογικό ροδόνερο διπλής υδρο-ατμό απόσταξης, από ροδοπέταλα που καλλιεργούνται με φροντίδα και σεβασμό, κατέκτησε επίσης ασημένια διάκριση σε διαγωνισμό στο Λονδίνο το 2024.  
  • Τέλος, το βιολογικό πετιμέζι από σύκο με εκχύλισμα αρμπαρόριζας, παρασκευασμένο με τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς συντηρητικά ή ζάχαρη, απέσπασε χάλκινη διάκριση στον ίδιο διαγωνισμό. 

Με προίκα το οικογενειακό μεράκι και την άριστη πρώτη ύλη η δημιουργός κ. Ελένη Σιβρή, ξεδιπλώνει τους στόχους της με “θεμέλιο” τη σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν, το οποίο την οδηγεί στα βήματά της. Ας τη γνωρίσουμε.

Πιστεύετε ότι η επιστροφή στην παράδοση μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μια πράξη καινοτομίας;

«Ναι, το πιστεύω. Πρακτικά το έχω εφαρμόσει, πρώτα-πρώτα με την συνταγή του ξιδιού, ένα καινοτόμο, πρωτοποριακό και ευφάνταστο προϊόν, αλλά στην ουσία ήταν μια παλαιά και ξεχασμένη συνταγή. Καινοτομία σημαίνει ότι φέρνω στην αγορά ένα προϊόν το οποίο ικανοποιεί ένα πλήθος κριτηρίων. Αυτά έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων, και με το να μην προκαλεί προβλήματα στην υγεία, να έχει πρώτες ύλες από ένα περιβάλλον υγιές και βιολογικό, η παραγωγική του διαδικασία να πραγματοποιείται με όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο και οικολογικό τρόπο αλλά και να συμβάλλει με τον τρόπο του και στην κυκλική οικονομία. Εάν κοιτάξουμε πίσω – από την γενιά των παππούδων μας και πριν –  θα δούμε ότι το 98% των προϊόντων, ήταν προϊόντα τέτοια, τα οποία κάλυπταν αυτά τα κριτήρια με την αγνότητα και απλότητα που τα χαρακτήριζαν. Ουσιαστικά, το καινοτόμο είναι μια… επιστροφή στις ρίζες μας, σε μια «παλαιά κοσμοθεωρία», είναι οι διεργασίες με σεβασμό τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο και αυτό είναι… το πιο σημαντικό και για εμάς». 

Η δημιουργία της ιστοσελίδας σας ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πώς βιώσατε αυτή τη συνεργασία και τι σημαίνει για εσάς η στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε μικρές, τοπικές πρωτοβουλίες, όπως η δική σας;

Η ιστοσελίδα της οικοτεχνίας στην οποία μπορεί το κοινό να βρει όλα τα προϊόντα της επιχείρησης

«Ήταν κάτι αναπάντεχα καλό γιατί το μικρό μέγεθος της επιχείρησης και της αγροτικής εκμετάλλευσης, δεν μου είχε ανοίξει πολλά περιθώρια για χρηματοδοτικά εργαλεία – ακόμη και από τον οποιοδήποτε κρατικό φορέα. Είχε εξαρχής γίνει μια ωραία κουβέντα που την οργάνωσε ο φορέας «ΕΛΟΡΙΣ», η οποία έγινε στα πλαίσια «στρογγυλής τράπεζας» με επιστημονικό προσωπικό, με θέμα την κλιματική αλλαγή και την σύνδεση και αντίκτυπο που έχει στον πολιτισμό. Στην συζήτηση παρευρέθηκε κι ο κ. Κώτης, από τον οποίο έγινε και η πρόταση για την συνεργασία. Για εμένα, αυτό ήταν ένα δώρο, καθώς τόσο καιρό προσπαθούσα μόνη μου. Ο κ. Κώτης ήταν πολύ προσιτός και απόλυτα επαγγελματίας κατά την διάρκεια της συνεργασίας μας και τον ευχαριστώ από καρδιάς, για ακόμη μια φορά, τόσο για τον χρόνο που αφιέρωνε όλες τις φορές που  χρειάστηκε όσο και για όλο το εγχείρημα. Ακόμη και για τους φοιτητές που βοήθησαν, ήταν σαν να διάλεξε τους κατάλληλους ανθρώπους για τις κατάλληλες θέσεις. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα και ακόμη και οι βελτιώσεις γίνονται σε υπέροχο και πολύ φιλικό κλίμα. Πλέον τους θεωρώ συνεργάτες». 

-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της επιχείρησής σας και ποιο είναι το προϊόν που προσωπικά ξεχωρίζετε;

«Οι επόμενοι στόχοι είναι  να μπορέσω να βρω χρηματοδοτικά εργαλεία που θα με βοηθήσουν να κάνω το κτήμα του παππού επισκέψιμο, όπως του αξίζει. Θέλω το κτήμα να είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της υπαίθρου στην Δυτική Λέσβο, με αυθεντικότητα αλλά και να εξωραϊστεί με τον κατάλληλο τρόπο. Έχει κι ένα σπιτάκι μέσα, που είχε φτιάξει ο παππούς, το οποίο θα ήθελα να ανακαινιστεί κατάλληλα, με έναν τρόπο στο οποίο ο κόσμος θα μπορεί να «δει» την σύνδεση του πριν με το τώρα. Σκεφτείτε, έχω ακόμη κρατήσει και όλα του, τα εργαλεία. Θέλω μέσα από μια βιωματική εμπειρία, οι επισκέπτες, να γνωρίσουν το ντόπιο τριαντάφυλλο, την παραγωγική του διαδικασία, φτάνοντας στο τελικό προϊόν. Φυσικά και στοχεύω, και στην εξωστρέφειά της επιχείρησής άλλα και στην προσθήκη νέων κωδικών πάντα με πυξίδα τις παλαιές συνταγές και τις … αξίες που έχουμε «κληρονομήσει» σαν επιχείρηση. Τώρα, απαντώντας στην ερώτηση σας για το δικό μου αγαπημένο προϊόν, θα πω ότι είναι το ροδόσταγμα. Αυτό που με έκανε να τα αφήσω όλα και να γυρίσω τον τόπο μου. Από παλαιά είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μου, η πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα προϊόν που τα χαρακτηριστικά, από μόνα τους, του δίνουν προστιθέμενη αξία. Το θεωρώ ένα προϊόν…διαμάντι αφού μέχρι σήμερα δεν έχω εντοπίσει κάποια αρνητική του χρήση ή παρενέργεια… Είναι ένα προϊόν που άμα δεν σου κάνει καλό, τουλάχιστον δεν θα σου κάνει κάποιο κακό – πέρα από κάποιον που μπορεί να έχει αντίστοιχες αλλεργίες, φυσικά». 

Σε μια εποχή όπου η μαζική παραγωγή τείνει να σβήσει τα ίχνη του αυθεντικού, η Filia ΓΗ επιμένει να μιλά με το άρωμα του τριαντάφυλλου, τη γεύση του πετιμεζιού και τη σοφία…  των γιαγιάδων. Τώρα, μέσα από την καινούργια της ιστοσελίδα, καλεί όλο τον κόσμο να την ανακαλύψει. Γιατί κάποια αρώματα δεν ξεχνιούνται. Τα κουβαλάμε μέσα μας. Και τώρα, τα βρίσκουμε και στο διαδίκτυο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση