Μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη με ευχές για τη στήριξη των γραμματοσήμων και τη στέγαση της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου (ΦΕΛ) πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.
Φίλοι και μέλη της ΦΕΛ έδωσαν το παρών για να ενισχύσουν το έργο των φιλοτελιστών. Σε ομιλία του προς τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος της ΦΕΛ, Μιχάλης Βαΐτης, ζήτησε βοήθεια από τους εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής της Μυτιλήνης για εύρεση στέγης για την ΦΕΛ, ακόμη και τη συστέγαση με άλλους συλλόγους του νησιού, με στόχο να μην χαθεί η αξία των λεσβιακών γραμματοσήμων, τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία του τόπου μας.
Κοινή ανησυχία των μελών είναι το τι μέλλον θα έχουν τα ελληνικά γραμματόσημα, αφού αντικαθίστανται με ηλεκτρονικά γραμματόσημα στα ΕΛΤΑ. Όπως τόνισαν, η διάσωση των γραμματοσήμων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη διάδοσή τους στους μαθητές του νησιού μας, ώστε να ενημερωθούν γι’ αυτά και να τα αγαπήσουν. Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ελευθέριος Κοτσώνης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, είπε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης θα είναι αρωγός δίπλα στη ΦΕΛ και ότι θα συμβάλει στη συνεργασία με τους μαθητές στα σχολεία του νησιού μας.
Οι στόχοι που τέθηκαν στη ΦΕΛ για το 2025 είναι η έκδοση του περιοδικού «Φιλοτελικής Λέσβου», η εξεύρεση εντευκτηρίου χωρίς ενοίκιο, η υλοποίηση φιλοτελικού εργαστηρίου σε σχολεία, η λειτουργία φιλοτελικής μαθητικής ομάδας, ο διαγωνισμός γραμματοσήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αργύρη σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης.
Μετάλλιο της ΦΕΛ απονεμήθηκε στο μέλος που συμπλήρωσε 25 χρόνια, Σταύρο Ιωαννίδη, ο οποίος είναι κάτοικος Κοζάνης και διαθέτει μια σημαντική συλλογή με Ολυμπιακά γραμματόσημα την οποία επιθυμεί να παρουσιάσει στο φιλοτελικό κοινό της Λέσβου. Μάλιστα, σημειώθηκε ότι τα περισσότερα μέλη της ΦΕΛ είναι άτομα εκτός Λέσβου. Όσον αφορά στο φετινό προϋπολογισμό της ΦΕΛ, ο οποίος ανέρχεται στις 4.000 ευρώ, ο κ. Βαΐτης ανέφερε ότι «κρατάμε δυνάμεις για το 2026, που συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού της Εταιρείας».
Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η έκθεση του Στρατή Αναγνώστου με τίτλο «Ατμοπλοϊκά δίκτυα και ξένα ταχυδρομικά γραφεία στη Λέσβο 1840-1914». Ένα από τα σημαντικά ιστορικά θέματα που άγγιξε είναι η εμπορική σύνδεση των λιμανιών της Λέσβου με λιμάνια του Βόλου και της Μικράς Ασίας, η οποία καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των εμπορικών συναλλαγών της εποχής και την έλλειψη πρακτικών ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων που θα μπορούσε να έχει σήμερα το νησί μας με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.