Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Φοιτήτρια δίνει ζωή σε πάσχοντα με λευχαιμία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

   -Στους 15 οι συμβατοί δότες με ισάριθμους πάσχοντες από λευχαιμία που έχουν       βρεθεί στη Λέσβο τον τελευταίο ένα χρόνο περίπου 

  • Πρόκειται για υψηλό ποσοστό σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στο ανεκτίμητο έργο του Συλλόγου Αιμοδοτών Μυτιλήνης

Μία φοιτήτρια της Λέσβου που σπουδάζει σε μεγαλούπολη εκτός του νησιού μας δίνει ζωή σε πάσχοντα από λευχαιμία που διαμένει σε χώρα του εξωτερικού και, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, αν και οι πρώτες πληροφορίες τις οποίες ωστόσο μεταφέρουμε με επιφύλαξη μιλούν για άτομο νέο σε ηλικία, ίσως και για παιδί.

Η φοιτήτρια είχε δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος στο πλαίσιο της καμπάνιας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης που έγινε στη Μυτιλήνη και σε χωριά της Λέσβου για να βρεθεί συμβατός δότης για τη διάσωση μικρού παιδιού από την περιοχή μας και, τελικά, μέσα από αυτή την διαδικασία μέχρι τώρα τον τελευταίο περίπου 1 – 1,5 χρόνο έχουν ταυτοποιηθεί 15 συμβατοί δότες από τη Λέσβο, οι οποίοι προσφέροντας αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα σώζουν συνανθρώπους τους από τη λευχαιμία και το θάνατο με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η δότρια όταν ενημερώθηκε για την ταυτοποίηση δέχτηκε με χαρά να προχωρήσει στη δωρεά των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, διαδικασία που είναι πολύ απλή σε σχέση με το μακρινό παρελθόν, καθώς πλέον η λήψη του μυελού των οστών γίνεται με μία απλή διαδικασία, περίπου όπως ακριβώς η αιμοδοσία, με τη διαφορά ότι η διάρκειά της είναι μεγαλύτερη σε χρόνο. Είναι όμως εντελώς ανώδυνη, κάτι το οποίο βεβαιώνει και η φοιτήτρια που έκανε το δώρο ζωής στον συνάνθρωπό της απευθυνόμενη στον Ευαγγελισμό, όπου κλήθηκε για την λήψη του μυελού των οστών. Σύμφωνα με την επιθυμία της δότριας, η εφημερίδα μας δεν αναφέρει περαιτέρω στοιχεία της, ούτε από ποια περιοχή της Λέσβου κατάγεται, ούτε σε ποιο Πανεπιστήμιο σπουδάζει, ενώ και στη φωτογραφία της η δημοσίευση γίνεται με απόκρυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου της, αν και αφήνουμε να φανεί το χαμόγελό της μετά τη δωρεά ζωής σε έναν άλλο άνθρωπο του πλανήτη μας.

Η Μαρία Ζερβού

Η Μαρία Ζερβού με δεκαετίες ανεκτίμητης προσφοράς υπηρετώντας το Σύλλογο Αιμοδοτών

Πίσω από όλη αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, η ψυχή του οποίου είναι η ιδρύτρια και πρόεδρός του Μαρία Ζερβού, μία γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στα θέματα της αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων σώματος και ήταν εκείνη που ουσιαστικά αφύπνισε πριν από δεκαετίες την τοπική κοινωνία, με την ίδρυση, με λίγους φίλους της, του Συλλόγου, από τον οποίο έχουν πάρει παράδειγμα άλλες περιοχές του νησιού μας και κάτοικοι που ίδρυσαν δικούς τους Συλλόγους και Ομάδες Αιμοδοτών, οι οποίοι βρίσκονται πάντα σε επικοινωνία με το Σύλλογο Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης.  

Όπως σχολίασε η κ. Ζερβού μιλώντας στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ «η συγκίνηση και η χαρά μας δεν περιγράφεται όταν μας ανακοινώνουν ότι ένα από τα άτομα που κάναμε λήψη στοματικού επιχρίσματος ταυτοποιείται με ασθενή για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι συνολικά 15 δότες μυελού των οστών που έχουν ταυτοποιηθεί περίπου τον τελευταίο 1,5 χρόνο βρέθηκαν στην καμπάνια που είχε κάνει ο Σύλλογός μας στη Μυτιλήνη και σε άλλες περιοχές της Λέσβου για τη διάσωση ενός παιδιού. Ωστόσο εμείς συνεχίζουμε τη λήψη στοματικού επιχρίσματος σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε αιμοδοσία που κάνουμε αλλά και τώρα το καλοκαίρι βρεθήκαμε σε συναυλίες και συγκεντρώσαμε από 50 εθελοντές δείγματα σάλιου τα οποία στείλαμε αρμοδίως μήπως βρεθούν και άλλοι δότες. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που πλαισιώνουν το Σύλλογο Αιμοδοτών Μυτιλήνης και είναι η συνέχεια της δικής μας προσπάθειας και πρέπει να τα ενθαρρύνουμε, να αναδείξουμε το έργο και την προσπάθειά τους, γι’ αυτά θέλω να γράψετε, όχι για εμένα», είπε συγκινημένη η κ. Ζερβού. 

Και συνέχισε: «Είμαστε ευγνώμονες στην τοπική κοινωνία για την ανταπόκρισή της σε κάθε κάλεσμα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης είτε για δωρεά αίματος, είτε για τη λήψη στοματικού επιχρίσματος προς ταυτοποίηση για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η ανταπόκριση της κοινωνίας σε κάθε προσπάθειά μας είναι συγκινητική και μπορεί όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας να παραμένουν ανώνυμοι (αφανείς ήρωες), εμείς όμως θέλουμε εγκάρδια να τους ευχαριστήσουμε, να τους σφίξουμε το χέρι και να τους θυμίσουμε ότι όλοι μαζί και ο καθένας τους ξεχωριστά αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Ως Σύλλογος συνεχίζουμε και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια της κοινωνίας θα πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερους στόχους στο μέλλον. Οι πολίτες είναι οι πρωταγωνιστές, εμείς είμαστε εθελοντές που απλά διεκπεραιώνουμε όλα αυτά που σας ανέφερα», είπε συγκινημένη η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών.

Ο καθένας μπορεί να δώσει δείγμα σάλιου το οποίο λαμβάνεται με μία ειδική μπατονέτα και σε περίπτωση που ταυτοποιηθεί με κάποιο ασθενή με λευχαιμία, τότε καλείται αν επιθυμεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η δωρεά των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Η  δωρεά της ζωής για έναν άλλο άνθρωπο.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img