- Καμπανάκι κινδύνου από τον Θ. Βαλσαμίδη στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής για την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων και τη μεταφορά πίστωσης 250.000 ευρώ στο 2025 (!)
- «Οι εργολαβίες με τις απευθείας αναθέσεις δουλεύουν σχεδόν σε όλο το νησί, όπως και τα δικά μας μηχανήματα», απαντά ο Χρ. Χατζηκυριαζής
Έρχονται και στη Λέσβο οι πολυπόθητες βροχές μετά από 7 μήνες ανομβρίας και το ερώτημα όλων αυτές τις μέρες είναι αν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από τους Δήμους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να μην φθάσουμε στο άλλο άκρο, αυτό των πλημμυρών, που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές κατά την τελευταία 10ετία σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και στο νησί μας.
Στη σκιά του φονικού φαινομένου που έπληξε τη Βαλένθια της Ισπανίας, ο κρατικός μηχανισμός και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να ενημερώσουν τους πολίτες για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που έγιναν από την περασμένη άνοιξη μέχρι σήμερα, καθώς και για τους κινδύνους που υπάρχουν σε περίπτωση ραγδαίων βροχοπτώσεων. Τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου δηλώνουν ότι έχουν ληφθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό τα προβλεπόμενα μέτρα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των μεγάλων χειμάρρων και ποταμών, όπου εντοπίζονται κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Μεταφορά πίστωσης στο 2025…
Το μείζον ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων συζητήθηκε χθες, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, με αφορμή την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής για τη μεταφορά πίστωσης 250.000 ευρώ που αφορούσε εργασίες καθαρισμού σε ποταμούς και χειμάρρους στον προϋπολογισμό του 2025 επειδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το έργο που δημοπρατήθηκε, με μεγάλη καθυστέρηση, στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν αυτές οι εργασίες, έστω και τώρα, μέχρι το τέλος του χρόνου.
Παράλληλα, η Περιφερειακή Αρχή είχε αποφασίσει τον προηγούμενο μήνα να υπογράψει τέσσερις απευθείας αναθέσεις, ύψους 35.000 ευρώ η καθεμία, για καθαρισμούς, βάσει μελετών, σε συγκεκριμένες περιοχές. Η πρώτη εργολαβία αφορά στις Δημοτικές Ενότητες Γέρας και Πλωμαρίου, η δεύτερη στα χωριά Φίλια, Ανεμώτια και Σκαλοχώρι, η τρίτη στον Μεσότοπο, το Χρούσο, την Ερεσό και την Άγρα και η τέταρτη στο Μανταμάδο, την Κάπη, την Κλειού, την Πελόπη και την Αγία Παρασκευή. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
«Ο Θεός να βάλει το χέρι του»
Παίρνοντας το λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή με την κλιματική αλλαγή κι όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα που βλέπουμε να εκδηλώνονται τόσο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια όσο και στην Ισπανία πριν λίγες μέρες, που θα έπρεπε όλες οι προβλεπόμενες εργασίες να έχουν ξεκινήσει από την άνοιξη και να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Δυστυχώς, η Περιφερειακή Αρχή φαίνεται πως έχει θέσει άλλες προτεραιότητες, ενώ η αντιπλημμυρική προστασία είναι το μείζον θέμα αυτή την περίοδο. Εύχομαι πραγματικά ο Θεός να βάλει το χέρι του και να μην έχουμε μεγάλες ζημιές το επόμενο διάστημα και παράλληλα καλώ τους αρμόδιους να αλλάξουν προτεραιότητες όσο είναι ακόμη καιρός», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Θ. Βαλσαμίδης.
«Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς»
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων, Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, υποστηρίζει ότι έχουν γίνει καθαρισμοί κατά τόπους, με μηχανήματα της Περιφέρειας, καθ’ υπόδειξη των Προέδρων των Κοινοτήτων, όπως π.χ. στην Πεδή του Μανταμάδου που δοκιμάζεται κάθε χρόνο από τις βροχές, στον ποταμό Τσικνιά, στην Αχλαδερή, τον Ευεργέτουλα, την Κάπη, κ.ά.. «Πράγματι, ο διαγωνισμός των 250.000 ευρώ καθυστέρησε επειδή κατατέθηκαν πολύ μεγάλες εκπτώσεις στις προσφορές και έπρεπε να διαφυλάξουμε ότι το έργο θα γίνει σωστά. Από κει και πέρα όμως οι εργολαβίες με τις απευθείας αναθέσεις δουλεύουν σχεδόν σε όλο το νησί, όπως και τα δικά μας μηχανήματα. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις με εντατικούς ρυθμούς όπου υπάρχει ανάγκη», τόνισε ο ίδιος.
Καθαρισμοί από τους Δήμους
Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των Δήμων και της ΔΕΥΑΛ, ο καθαρισμός των φρεατίων έγινε σε μεγάλο μέρος του νησιού αλλά όχι σε όλα τα χωριά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ. Ο Δήμος Μυτιλήνης προχώρησε σε καθαρισμούς ρεμάτων εντός οικισμών, ενώ άνοιξε και χαντάκια σε επίφοβα σημεία, για τη διοχέτευση των ομβρίων. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας, «έχουμε προετοιμαστεί λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, αλλά όλα εξαρτώνται από την ένταση των φαινομένων που πολλές φορές είναι ακραία και οι ζημιές που προκαλούν είναι, αντικειμενικά, αναπόφευκτες. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι νίπτουμε τας χείρας μας, αλλά θα ήταν ψέμα αν διαβεβαιώσει κάποιος τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τον ερχόμενο χειμώνα. Η αλήθεια είναι ότι μας δόθηκε η δυνατότητα για εκτεταμένες παρεμβάσεις επειδή δεν έβρεχε τόσο καιρό και από κει και πέρα εύχομαι και ελπίζω, όπως όλοι μας νομίζω, να μην βρεθούμε “στο μάτι του κυκλώνα” τους επόμενους μήνες».
Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου η Πολιτική Προστασία βρίσκεται υπ’ ατμόν 365 μέρες το χρόνο, όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Ανδρέας Αξής. «Ό,τι έχει να κάνει με τις δικές μας αρμοδιότητες και ευθύνες έχει διεκπεραιωθεί», τόνισε ο κ. Αξής και συνέχισε: «Ανοίξαμε τις εκβολές των ποταμών προς τη θάλασσα, ανοίξαμε χαντάκια, καθαρίσαμε τα φρεάτια, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ και βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Τα μηχανήματά μας είναι έτοιμα να επέμβουν όπου χρειαστεί, αλλά όπως αντιλαμβάνομαι από τις προβλέψεις, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις μέρες, οι βροχές δεν θα μας δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα», σημείωσε ο ίδιος.