- «Έχουμε κόψει και κλαδέψει εκατοντάδες δέντρα τα τελευταία χρόνια, ενώ η ευθύνη για τους επαρχιακούς δρόμους ανήκει στην Περιφέρεια», ξεκαθαρίζει η Αντιδήμαρχος, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη
Φόβος και τρόμος διακατέχει τους πολίτες όποτε οι προβλέψεις των μετεωρολόγων μιλούν για δυνατούς ανέμους στο νησί μας και δη στην δυτική Λέσβο, όπου τα τελευταία χρόνια η πτώση δέντρων είναι συχνό και άκρως επικίνδυνο φαινόμενο. Όπως γράφαμε και χθες, μέσα σε λίγες ώρες, τα ξημερώματα της Κυριακής, έπεσαν, ως επί το πλείστον, σε κεντρικούς δρόμους, πάνω από 30 δέντρα και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Όμως επειδή τα θαύματα δεν επαναλαμβάνονται κάθε μέρα πρέπει να βρεθεί λύση με το σοβαρό αυτό ζήτημα, που είναι συνέπεια τόσο της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων, όσο και της ελλιπούς συντήρησης και ελέγχου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στα “Νέα της Λέσβου” η Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη (που ετοιμάζεται να παραδώσει τα καθήκοντα αυτά στη συνάδελφό της, Αφροδίτη Βατή, η οποία θα αναλάβει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες για τον πρώτο χρόνο της νέας θητείας της Δημοτικής Αρχής), τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει κλαδέματα και κοπή εκατοντάδων δέντρων τα οποία κρίθηκαν επικίνδυνα σε όλη την έκταση του Δήμου. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί γιατί τα γερασμένα και επικίνδυνα δέντρα είναι χιλιάδες σε όλο τον Δήμο.
«Παλεύουμε μόνοι μας»
Ο Δήμος φέρει την ευθύνη για τον έλεγχο, το κλάδεμα και την κοπή των δέντρων που βρίσκονται εντός των οικισμών, ενώ επί του επαρχιακού οδικού δικτύου, όπου συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα, η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Από το 2019 που ανέλαβε καθήκοντα η Δημοτική Αρχή Βέρρου συντάσσει μελέτες και προχωρά στις προβλεπόμενες εργασίες για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας μέσα στις πόλεις και τα χωριά, αλλά όπως εξηγεί η αρμόδια Αντιδήμαρχος, «δεν μπορούμε μέσα σε μια θητεία να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τους προκατόχους μας πριν κάποιες δεκαετίες. Όπως έχω πληροφορηθεί, οι φυτεύσεις των πεύκων και των ευκαλύπτων έγιναν πριν από 30 περίπου χρόνια, μέσω επιδοτούμενου προγράμματος, αλλά όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν έγιναν σωστά και σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι τα δέντρα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 10 μέτρα από τους κεντρικούς δρόμους. Στην Σκάλα Καλλονής και στα χωριά Κεράμι, Αριανά, Παπιανά, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές, τα δέντρα βρίσκονται σε απόσταση εκατοστών από τους δρόμους. Έτσι, όταν ο αέρας τα λυγίσει πέφτουν στο οδόστρωμα. Επιπλέον, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είχαν ελεγχθεί και συντηρηθεί ποτέ τα προηγούμενα χρόνια και τώρα, που έχουν μεγαλώσει, ξεκίνησαν τα προβλήματα. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση και συνεπικουρούμε τους πάντες στην κοπή και στο κλάδεμα επικίνδυνων δέντρων. Από κει και πέρα, πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουμε ενημερώσει την Διεύθυνση Δασών και την Περιφέρεια, αλλά δεν έχουμε βρει ευήκοα ώτα, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις».
Η κ. Γιαννή μίλησε για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Σκάλα Καλλονής, στην Αγία Παρασκευή, τον Πολιχνίτο, την Ερεσό, τον Μεσότοπο, το Λισβόρι, την Κλειού, τον Μόλυβο κ.ά., ενώ κάθε χρόνο συντάσσονται νέες μελέτες, κατόπιν αυτοψίας, από τον Δήμο. Σε ό,τι αφορά τα δέντρα που έπεσαν την Κυριακή στο πάρκινγκ του Μολύβου και καταπλάκωσαν δύο οχήματα, η Αντιδήμαρχος είπε ότι πριν μερικούς μήνες είχαν κλαδευτεί πολλά δέντρα στο συγκεκριμένο χώρο.
«Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και το γνωρίζουμε. Αλλά δεν μπορεί μόνος του ο Δήμος να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο ζήτημα. Πρόσφατα κλαδέψαμε έναν τεράστιο πλάτανο στο χωριό Ρέμα που δεν είχε κλαδευτεί ποτέ, όπως και ένα πεύκο στην Στύψη, έξω από την εκκλησία. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα μπορούσε να είχε συμβεί το περασμένο Σαββατοκύριακο και σε αυτά τα χωριά, αν δεν είχαμε παρέμβει», υπογράμμισε η ίδια.
Συμπερασματικά, απαιτείται η συνεργασία όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων, Δήμων, Περιφέρειας, Διεύθυνσης Δασών, για να ελεγχθούν, σε πρώτη φάση, τα επικίνδυνα δέντρα δίπλα από τους κεντρικούς δρόμους και να προχωρήσουν οι αναγκαίες εργασίες που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή, όπως συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής, με ΙΧ που βρισκόταν εν κινήσει στην Ερεσό όταν λύγισε μια μουριά και έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο, χωρίς ευτυχώς, να τραυματιστεί ο οδηγός.