“Γαλάζιες σημαίες” σε 29 παραλίες!

Spread the love


  • Έξι επιπλέον διακρίσεις για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και για τις παραλίες στο Βαθύ Κριτήρι, στον Γαβαθά, στο Καλό λιμάνι, στην πλαζ Σιγρίου, στο Ταβάρι και στα Τσόνια, που βραβεύτηκαν φέτος για πρώτη φορά

Κάθε χρόνο και ψηλότερα ανεβαίνει η Λέσβος στον χάρτη των τουριστικών προορισμών, αφού φέτος κατάφερε να κερδίσει 29 “Γαλάζιες σημαίες” για ισάριθμες ακτές από το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, αριθμός-ρεκόρ για τα δεδομένα του νησιού μας. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 23 “Γαλάζιες σημαίες” και οι έξι νέες έρχονται να προστεθούν σε ακτές του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στις συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, η οποία τον τελευταίο χρόνο επεδίωξε την αύξηση των βραβευμένων παραλιών με την “Γαλάζια σημαία”, που αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας και καθαρότητας των νερών κολύμβησης για τους τουρίστες.

Πιο αναλυτικά, από τις 29 “Γαλάζιες σημαίες” οι 17 κατανέμονται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και 12 στο Δήμο Μυτιλήνης, που διατηρεί τον ίδιο αριθμό με πέρυσι. Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου θα ανεμίζουν “Γαλάζιες σημαίες” στις παραλίες της Σκάλας Καλλονής, της Σκάλας Πολιχνίτου, των Παρακοίλων (Μεντούσι), της Ανάξου, των Βατερών, της Εφταλούς, της Κάγιας, του Μολύβου, της Νυφίδας, της Πέτρας, της Σκάλας Ερεσού, όπου υπήρχαν και πέρυσι, αλλά και στο Βαθύ Κριτήρι, στον Γαβαθά, στο Καλό λιμάνι, στην πλαζ Σιγρίου, στο Ταβάρι και στα Τσόνια, που βραβεύτηκαν φέτος για πρώτη φορά. Στο Δήμο Μυτιλήνης παραμένουν οι διακρίσεις στο Τάρτι, την Σκάλα Μιστεγνών, τα Τσαμάκια, το Κανόνι, τον Άγιο Ισίδωρο, την Χαραμίδα, τον Άγιο Ερμογένη, τα Βοτσαλάκια στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, την Ευρειακή της Γέρας, στις δύο καντίνες στην Κράτηγο και στην παραλία του Ταρσανά (Έσο Πάπας) στο Πλωμάρι.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, «ξεκινήσαμε από οκτώ παραλίες πριν από 4,5 χρόνια και φτάσαμε σήμερα στις 17 που διαθέτουν την πιστοποίηση της Γαλάζιας Σημαίας, κάνοντας το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για τον κατεξοχήν τουριστικό μας Δήμο και φυσικά συνεχίζουμε». Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, είπε: «Είναι μία συστηματική δουλειά που ξεκινήσαμε από τις αρχές της προηγούμενης θητείας μας και κάθε χρόνο αυτή επιβραβεύεται από το εν λόγω πρόγραμμα. Το δύσκολο πάντα για τους Δήμους είναι να καταφέρουν να διατηρήσουν το σύμβολο ποιότητας από χρόνο σε χρόνο. Εμείς όμως, όχι μόνο καταφέραμε να διατηρήσουμε τις Γαλάζιες Σημαίες μας, αλλά και να τις αυξήσουμε προοδευτικά, φτάνοντας φέτος τις 17, συμβάλλοντας με ιδία μέσα για επιπλέον μετρήσεις στα νερά για να εξασφαλίσουμε την ένταξή μας στο πρόγραμμα. Όπως έχω τονίσει βέβαια και στο παρελθόν, η διατήρηση της Γαλάζιας Σημαίας και ο σεβασμός γενικά σε όλες τις παραλίες μας δεν είναι μόνο υπόθεση του Δήμου, αλλά όλων μας που οφείλουμε να τις προστατεύουμε».  

Το 2024 η Ελλάδα έχει 625 βραβευμένες ακτές, 18 μαρίνες και 9 τουριστικά σκάφη που κέρδισαν τη Γαλάζια Σημαία. Η “Γαλάζια Σημαία”, σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών-μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα και η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση