Γερανός για 46 εγκαταλελειμμένα ΙΧ!

Spread the love

  •  Συνεχίζεται η προσπάθεια απομάκρυνσης παρατημένων αυτοκινήτων, δικύκλων, ακόμη και σκαφών από κεντρικά σημεία της πόλης και γειτονιές

Μόνιμο είναι το πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της Μυτιλήνης, ακόμη και σε γειτονιές, που γίνεται ακόμη πιο έντονο κάθε χειμώνα, λόγω της αυξημένης κίνησης ΙΧ. Εκτός από την έλλειψη επαρκών χώρων πάρκινγκ, συνεχίζει να υφίσταται το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων οχημάτων που καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης επί μήνες, αν όχι και χρόνια, χωρίς να μετακινούνται “ούτε ρούπι”! Ο Δήμος προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, αλλά συνεχώς εντοπίζονται νέα παρατημένα αυτοκίνητα, δίκυκλα, ακόμη και σκάφη, τα οποία δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην εικόνα, αλλά και στη λειτουργία της πρωτεύουσας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος, Π. Κουνέλλης
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Χρ. Τσιβγούλης

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής μετά από σχετική ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Κουνέλλη. Όπως είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Χρήστος Τσιβγούλης, αν και η διαδικασία είναι πολύπλοκη, δύο υπάλληλοι της Υπηρεσίας έχουν αναλάβει να ασχολούνται καθημερινά και με αυτό το ζήτημα, καταγράφοντας κατ’ αρχήν τις περιπτώσεις των εγκαταλελειμμένων ΙΧ, στις λεγόμενες εκθέσεις αυτοψίας. Οι έλεγχοι γίνονται κατά βάση στη Μυτιλήνη, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται αυτοψίες και σε χωριά, όπου υπάρχουν καταγγελίες για παρατημένα οχήματα ή προβλήματα στάθμευσης. Προεπισκόπηση (ανοίγει σε μία νέα καρτέλα)

Αυτοκόλλητα και γερανός

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εγκαταλελειμμένο χαρακτηρίζεται ένα όχημα αν βρίσκεται σε μία θέση επί 3 μήνες χωρίς να μετακινηθεί. Μετά από την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, προβλέπεται η επικόλληση των ειδοποιητηρίων (αυτοκόλλητα), με τα οποία καλούνται οι ιδιοκτήτες τους να τα απομακρύνουν μέσα σε 45 ημέρες. Αν αυτό δεν συμβεί, ενημερώνεται η Αστυνομία και παράλληλα ζητείται ενημέρωση για το αν έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα ή άλλες υποθέσεις που χειρίζεται η Υπηρεσία. Κατόπιν, ο Δήμος οφείλει να προχωρά στην απομάκρυνσή τους και να τα οδηγεί προς ανακύκλωση.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, από τις αρχές του 2024 μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί 46 εγκαταλελειμμένα ΙΧ από κεντρικά σημεία της Μυτιλήνης. Παράλληλα, τρέχει η προθεσμία για 64 ακόμη οχήματα στα οποία έχουν κολλήσει οι αρμόδιοι υπάλληλοι τα ειδοποιητήρια. 

Τα ΙΧ για τα οποία δεν υπήρξε καμία συμμόρφωση από τους ιδιοκτήτες τους ούτως ώστε να μετακινηθούν, έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά μια άμορφη μάζα σιδερικών από τις εταιρείες ανακύκλωσης που δραστηριοποιούνται στο νησί μας. Κατά κύριο λόγο, επρόκειτο για παλιά οχήματα, με σημαντικές ζημιές από τροχαία, χωρίς πινακίδες, αλλά ο Δήμος εντόπισε και ΙΧ σε καλή κατάσταση που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα επί μήνες στις ίδιες περιοχές. 

Ανάμεσά τους τζιπ, καθώς και οχήματα μεγάλου κυβισμού που πιθανότητα δεν κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους λόγω των υψηλών τελών. Ο Δήμος ειδοποιεί τις εταιρείες ανακύκλωσης, που αναλαμβάνουν το κόστος της μεταφοράς των αυτοκινήτων στις εγκαταστάσεις τους, όπου καταστρέφονται.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις δικύκλων που έχουν εγκαταλειφθεί σε γειτονιές και πεζοδρόμια, με πινακίδες ή χωρίς, τα οποία είναι κατά βάση παλιά και άχρηστα. Για τα μηχανάκια αρμόδια είναι η Διεύθυνση Καθαριότητας που μεριμνά για την απομάκρυνσή τους ως απορρίμματα. 

Τι προβλέπεται για τα σκάφη

Εξάλλου, αρκετές είναι οι καταγγελίες και για… παρκαρισμένα σκάφη στη στεριά, συνήθως έξω από τα σπίτια των ιδιοκτητών, κάτι το οποίο απαγορεύεται από το νόμο. Σύμφωνα με τον κ. Τσιβγούλη, αν κάποιο σκάφος βγει σε ακινησία πρέπει να δηλωθεί στο Λιμεναρχείο και ο ιδιοκτήτης του οφείλει να το τοποθετήσει σε δικό του χώρο και όχι σε κοινόχρηστο, π.χ. στο δρόμο. Αν εντοπιστούν τέτοιες περιπτώσεις, επιλαμβάνεται το Λιμενικό, το οποίο επιβάλλει το προβλεπόμενο πρόστιμο και επικολλά το ειδοποιητήριο για την απομάκρυνσή του εντός 45 ημερών. Αν δεν συμμορφωθούν ούτε τότε οι ιδιοκτήτες, τα σκάφη καταλήγουν στην ανακύκλωση.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαχειριστούμε το ζήτημα με ελέγχους, καταγραφή, ειδοποιήσεις των οδηγών και σε συνεργασία με την Αστυνομία για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Δεν μπορεί ο καθένας να εγκαταλείπει το όχημά του όπου να ‘ναι, για οποιονδήποτε λόγο. Εκτός από την έλλειψη χώρων στάθμευσης, τίθεται ζήτημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της εικόνας της πόλης. Οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο είναι συγκεκριμένες και τις ακολουθούμε κατά γράμμα από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν σηκωθεί από τις θέσεις τους πάνω από 100 εγκαταλελειμμένα ΙΧ», κατέληξε ο κ. Τσιβγούλης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση