Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Γεύσεις του κόσμου» στο κέντρο της Μυτιλήνης!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Έχουμε ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό, γιατί μας θυμίζει την πατρίδα», λέει η κ. Έλενα από τη Ρωσία

Ρωσική σαλάτα με σαλάμι και πατάτα, πιλμένι με κιμά, σούπα μπορς, χαβιάρι, αλλά και τσάι κάθε λογής, ρύζι ινδικό με σταφίδες, καρύδια και ξηρούς καρπούς, ιρανικό πιάτο με κρέας και κόκκινα φασόλια, και για επιδόρπιο, κιουνεφέ ή μπακλαβά. Πάντως ό,τι και να τραβάει η όρεξή μας για το εορταστικό μενού, βρήκαμε τα κατάλληλα προϊόντα γι’ αυτό στο μικρό, «κρυμμένο» παράδεισο γεύσεων, που συνθέτουν το ρωσικό παντοπωλείο «Καλίνκα» της κ. Έλενα, αλλά και το παντοπωλείο με ανατολίτικες γεύσεις «Bahar» με ιδιοκτήτρια την κ. Δανάη. Κι όλα αυτά, όχι κάπου μακριά, αλλά εκεί που «χτυπά» η καρδιά του κέντρου της πόλης, δίπλα στην Ερμού!

 

Απ’ τη Ρωσία με αγάπη

Η κ. Έλενα, Ρωσίδα που ζει όμως χρόνια στην Μυτιλήνη, διαθέτει στο παντοπωλείο της «Καλίνκα» (Αθ. Μητρέλια 24) μεγάλη ποικιλία ρωσικών, αλλά και γεωργιανών και ελληνικών προϊόντων, τα οποία οι συμπατριώτες της χρησιμοποιούν καθημερινά στην κουζίνα τους. Με αφορμή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που έρχονται, τη ρωτήσαμε ποια τρόφιμα δεν λείπουν ποτέ από ένα ρωσικό γιορτινό τραπέζι. Όπως μας είπε η ίδια, αυτά είναι η ρωσική σαλάτα, την οποία φτιάχνουν με το αγαπημένο τους σαλάμι (θα το ζητήσετε ως «(ντόκτορσαγια) κολμπασά») καθώς και βραστή πατάτα, όπως και η σούπα «σούμπα» που περιέχει ρέγγα, ψάρι που οι Ρώσοι επίσης «τιμούν» και με το… παραπάνω. Το γιορτινό τραπέζι θα συμπληρώσουν και τα πιλμένι, τα ρωσικά… τορτελίνια, γεμιστά με κιμά, πατάτα ή μυζήθρα. 

Σάλτσες, τουρσιά, σαλάμια, πιλμένι και… όλα τα καλούδια από Ρωσία

Τα εδέσματα όμως δεν σταματούν εδώ. Η κ. Έλενα μας μίλησε και για το ιδιαίτερο τυρί που έχουν στη Ρωσία, την αντίστοιχη με τη δική μας «πηχτή», καθώς και για τη «σμετάνα», ένα μίγμα κρέμας γάλακτος και γιαουρτιού, την οποία ανακατεύουν στην γνωστή κρεατόσουπα που τρώνε, την σούπα μπορς, έτσι ώστε να γίνει πιο «πλούσια» στη γεύση. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι Ρώσοι συνηθίζουν να έχουν στο τραπέζι τους και χαβιάρι, το οποίο αλείφουν στο ψωμί, αποτελώντας έτσι ένα πολύ καλό συνοδευτικό στο κυρίως μενού. Εξίσου νόστιμο συνοδευτικό, πιο πολύ για το κρέας, είναι και το «χρένο», ή αλλιώς πιπερόριζα, αλλά και η καυτερή τους μουστάρδα. 

Απαραίτητη και η βότκα, και στο ντεκόρ η μπάμπουσκα

Από το ομολογουμένως πλούσιο τραπέζι των Ρώσων, δεν λείπει και το γνωστό πιροσκί, καθώς και τουρσιά, και σάλτσες κάθε είδους. Για επιδόρπιο οι επιλογές είναι επίσης πολλές, ανάμεσα σε σοκολάτες σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, αλλά και τα «πριάνι» μπισκότα, παραδοσιακά δικά τους. Φυσικά τι είναι το γιορτινό τραπέζι χωρίς πρόποση και αλκοόλ; Τουλάχιστον για τους Ρώσους, η βότκα είναι απαραίτητη, ενώ λιγότερο συχνά θα πιουν κρασί. Η σαμπάνια είναι επίσης πρώτη στις προτιμήσεις, κυρίως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γιορτή που γιορτάζεται περισσότερο από τα Χριστούγεννα στη Ρωσία. 

 

Τι… μπαχάρια;

Η ιδιοκτήτρια του «Bahar», η κ. Δανάη

Λίγο παραπέρα, ο περαστικός στην Πιττακού, ακριβώς κάτω από την Ερμού, θα συναντήσει το παντοπωλείο «Bahar» της κ. Δανάης. Περνώντας το κατώφλι του παντοπωλείου, νιώθει πως μεταφέρεται σε έναν άλλον, «εξωτικό» κόσμο, βγαλμένο από κάποια χώρα της Ανατολής. Ωστόσο η ιδιοκτήτρια της μικρής αγοράς με την μεγάλη ποικιλία από μπαχαρικά και κάθε είδους προϊόντα, είναι ντόπια, που όμως αγάπησε την ανατολίτικη κουζίνα, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των ανθρώπων που έρχονται από χώρες μακρινές, όπως το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Συρία, το Πακιστάν, αλλά και τη Σομαλία και το Κονγκό. 

«Έχουμε πλούσια ποικιλία σε μπαχαρικά υψηλής ποιότητας, τα οποία μάλιστα προμηθευόμαστε από ελληνική αντιπροσωπεία. Συνήθως οι Ανατολίτες προτιμούν πολύ καυτερά μπαχαρικά για το φαγητό τους», μας λέει η κ. Δανάη. Τι μαγειρεύουν περισσότερο οι λαοί αυτοί της λεκάνης της Μεσογείου, αλλά και από τα «ενδότερα» της Ασίας και της Αφρικής; 

«Ρύζι τρώνε πολύ, είναι κάπως σαν το ψωμί για εμάς. Μάλιστα σε χώρες όπως το Πακιστάν, ανακατεύουν το ρύζι με σταφίδες, καρύδια και ξηρούς καρπούς, ενώ γενικά αγαπάνε τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τους χουρμάδες, στο φαγητό τους», τονίζει. Πάντως, για μια ιδιαίτερη γευστική επιλογή, η ίδια μας πρότεινε να δοκιμάσουμε οξυάκανθο, στα ιρανικά «σρενσκ», έναν άγριο καρπό με στυφή γεύση, που όμως όταν καβουρδίζεται γίνεται υπέροχη σάλτσα για το ρύζι. 

Παντού προϊόντα που «μυρίζουν» Ανατολή

Το ενδιαφέρον μας κέντρισε και το «εθνικό πιάτο» των Ιρανών για το οποίο μας μίλησε η κ. Δανάη. Το λεγόμενο «γκορμέ σαμπζί» αποτελείται από χορταρικά, κρέας και κόκκινα φασόλια, τα οποία πουλάει χύμα στο μαγαζί της η ιδιοκτήτρια μαζί με άλλα όσπρια κάθε λογής. Είδαμε επίσης βούτυρο αγνό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή γλυκών, όπως ο κιουνεφές και ο μπακλαβάς, ενώ στο παντοπωλείο βρήκαμε και ρυζάλευρο, ροδόνερο, και σιμιγδάλι, τα οποία οι Ιρανοί, οι Σύριοι αλλά και οι Σομαλοί επιλέγουν για κρέμες, προσθέτοντας καρύδα απαραιτήτως. 

Επιπλέον, τα είδη τσαγιού είναι πραγματικά αμέτρητα, δεδομένου ότι σε αυτές τις χώρες το τσάι καταναλώνεται πολύ περισσότερο από ό,τι ο καφές. 

 

«Το φαγητό μάς θυμίζει την πατρίδα»

«Έχουμε ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό, γιατί μας θυμίζει την πατρίδα, που ειδικά τις γιορτινές μέρες το έχουμε ανάγκη. Αφού δεν έχουμε χιόνια, ας έχουμε το τραπέζι», λέει αστειευόμενη η κ. Έλενα. Για τη σημασία του καλού φαγητού ανάμεσα στους λαούς της Ανατολής μας μίλησε και η κ. Δανάη: «Οι Ιρανοί, οι Σύριοι και οι Κονγκολέζοι, προσέχουν το καλό φαγητό και γι’ αυτό αγοράζουν τα καλύτερα υλικά. Θα έλεγα ότι το φαγητό γι’ αυτούς είναι κάτι ιερό». Εδώ θα σημειώσουμε εμείς ότι τελικά δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο νομίζουμε, και σε κουζίνα, αλλά και σε κουλτούρα!

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img