- Πονοκέφαλος για δεκάδες πολίτες η εξεύρεση ραντεβού για μαγνητική τομογραφία σε εύλογο χρόνο, κάποιοι μάλιστα ταξιδεύουν στην Αθήνα για να εξυπηρετηθούν
- Καλύτερη εικόνα στις αξονικές τομογραφίες καθώς λειτουργούν δύο τέτοια μηχανήματα στον ιδιωτικό τομέα
Δυσεύρετα είναι τα ραντεβού για μαγνητική τομογραφία στη Λέσβο, καθώς αφενός το νοσοκομείο Μυτιλήνης εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους νοσηλευόμενους εντός του Ιδρύματος μη παρέχοντας τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού οι εξωτερικοί ασθενείς, ενώ την ίδια ώρα ο μοναδικός μαγνητικός τομογράφος που λειτουργεί στον ιδιωτικό τομέα για τη Μυτιλήνη, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των αναγκών.
Είναι ενδεικτικό ότι για ραντεβού για μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου διαθέσιμα ραντεβού μπορεί να βρει κανείς αρχές Μαΐου, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό στη Λέσβο, καθώς ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου και ο μοναδικός μαγνητικός στον ιδιωτικό τομέα δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες του τόπου μας στις συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις.
Καλύτερη είναι η εικόνα στους αξονικούς τομογράφους, καθώς τέτοια μηχανήματα λειτουργούν δύο στον ιδιωτικό τομέα και μπορεί κανείς να βρει κοντινά ραντεβού για να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία, δεδομένου πως η συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση γίνεται πιο γρήγορα σε αντίθεση με το μαγνητικό τομογράφο που απαιτείται περισσότερη ώρα και άρα στη διάρκεια της ημέρας γίνονται λιγότερες μαγνητικές σε σχέση με τις αξονικές που μπορούν να γίνουν περισσότερες.
Το Βοστάνειο
Το νοσοκομείο Μυτιλήνης με τρεις ακτινολόγους που απασχολεί και δύο γιατρούς που συνεργάζεται κάνοντας τις διαγνώσεις για συγκεκριμένες εξετάσεις με παροχή υπηρεσιών, ουσιαστικά αδυνατεί να καλύψει καλά-καλά τις δικές του εσωτερικές ανάγκες. Πόσο μάλλον να ανοίξει και κατάλογο για ραντεβού ώστε να εξυπηρετούνται στον αξονικό και στο μαγνητικό τομογράφο και εξωτερικοί ασθενείς!
Σημειωτέον πως ο Οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 6 ιατρούς ακτινοδιαγνώστες και δεν αναφερόμαστε σε συνεργάτες, αλλά 6 ακτινολόγους που θα απασχολούνται μόνιμα στο Βοστάνειο καλύπτοντας βάρδιες.
Η έλλειψη ακτινολόγων στο νοσοκομείο είναι τόσο σοβαρή ώστε πολλές φορές να καλύπτονται μετά δυσκολίας οι ανάγκες για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις τα Σαββατοκύριακα σε τραυματίες και άλλους ασθενείς. Ταυτόχρονα είναι σαν να έχει βάλει λουκέτο το τμήμα υπερήχων του νοσοκομείου καθώς για τη λειτουργία αυτού του τομέα δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό.
Είναι προφανές ότι απαιτείται άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με τουλάχιστον δύο ακτινολόγους, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει οριακά σε όλους τους τομείς του ακτινοδιαγνωστικού τομέα και αναφερόμαστε σε αξονικό, μαγνητικό τομογράφο, ακτινολογικό και τους υπέρηχους.
Σε ό,τι αφορά τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, το νοσοκομείο καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών του, προσπαθώντας ωστόσο να εξυπηρετεί και κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις εξωτερικών ασθενών για μαγνητικές τομογραφίες υπό προϋποθέσεις και όταν του το επιτρέπουν οι δικές του ανάγκες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση – μια και δεν λειτουργεί γραμμή για να κλείσει κανείς ραντεβού για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες στο νοσοκομείο ως εξωτερικός ασθενής – είναι πώς κάποιοι εξωτερικοί ασθενείς και υπό ποιες συνθήκες και διαδικασίες καταφέρνουν να κάνουν αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, ενώ για κάποιους άλλους το νοσοκομείο δεν κάνει;
Αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ανά περιόδους, με προσωπική παρέμβαση του διοικητή Γιώργου Καμπούρη χαλαρώνει το πλαίσιο, ειδικά σε περιόδους που το Βοστάνειο δεν είναι πιεσμένο από τις δικές του ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί η διοίκηση του Ιδρύματος να συμβάλει στην κάλυψη έστω και μικρού μέρους των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και υπό προϋποθέσεις, αν πρόκειται δηλαδή για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα.
Ωστόσο αν είχε 2 ακόμα ακτινολόγους το Βοστάνειο θα μπορούσε να λειτουργήσει με άλλον “αέρα” και να εξυπηρετήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό από τους εξωτερικούς ασθενείς.
Στον ιδιωτικό τομέα
Η έλλειψη ραντεβού για μαγνητικές τομογραφίες σε εύλογο χρόνο και όχι μετά από 2 μήνες, έχει τροφοδοτηθεί από την αναστολή λειτουργίας ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου που λειτουργούσε επί σειρά ετών στην περιοχή της Παγανής. Όπως φαίνεται, το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα αισθητό και το βιώνουν οι ασθενείς που χρειάζονται άμεσα μαγνητική τομογραφία.
Η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί σε αδιέξοδο ασθενείς που έχοντας ανάγκη για μαγνητική τομογραφία, είτε συμβιβάζονται με το να υποβληθούν σε αξονική, τουλάχιστον για όποιες παθήσεις αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί εναλλακτικά και καθώς ένας αριθμός πολιτών αποφεύγει να κάνει αξονικές για «ψύλλου πήδημα» λόγω ακτινοβολίας, αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα για μαγνητική τομογραφία! Αυτό ουσιαστικά γυρίζει τον τόπο πίσω στη δεκαετία του 2000 όταν δεν υπήρχε μαγνητικός τομογράφος, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας όταν έφερε τότε τον πρώτο «μαγνήτη» στη Μυτιλήνη ιδιώτης ακτινοδιαγνώστρια βγάζοντας τον τόπο από το αδιέξοδο, καθώς μέχρι τότε άπαντες ταξίδευαν στην Αθήνα για μαγνητικές.
Και δυστυχώς σε ένα παρόμοιο σημείο φτάνουμε και τώρα, καθώς οι ανάγκες για τέτοιες εξετάσεις είναι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν οι δυο μαγνητικοί στη Λέσβο και να αναγκάζονται όχι όλοι, αλλά ένας αριθμός πολιτών να ταξιδεύουν πάλι στην Αθήνα, μη μπορώντας να εξυπηρετηθούν στον τόπο τους εν έτει 2022.
Φως στο τούνελ
Αν και το πρόβλημα ως προς την εξεύρεση σύντομων ραντεβού για μαγνητικές τομογραφίες είναι σοβαρό για τη Λέσβο υπάρχει ένα φως στο τούνελ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας γνωστός ιδιωτικός Όμιλος παροχής ιατρικών υπηρεσιών βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα σε επαφές στο νησί, στην κατεύθυνση λειτουργίας διαγνωστικού κέντρου, που θα περιλαμβάνει και μαγνητικές τομογραφίες στη Μυτιλήνη για την εξυπηρέτηση των ασθενών του τόπου μας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι της εταιρείας έκαναν επαφές με υγειονομικούς παράγοντες του τόπου μας συζητώντας μαζί τους αυτήν την προοπτική, ώστε η εταιρεία αν τελικά το αποφασίσει να προχωρήσει σε λειτουργία μαγνητικού τομογράφου.
Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες φέρουν άλλη μία εταιρεία, η οποία έχει δημιουργηθεί μάλιστα από ντόπιο επιχειρηματία σε άλλον τομέα της υγείας, να διερευνά τα περιθώρια επένδυσης στην κατεύθυνση κάλυψης αυτού του κενού με τη λειτουργία μαγνητικού τομογράφου στην περιοχή της Καλλονής.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι να προχωρήσει κάποια από αυτές τις δύο επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πονοκέφαλο η εξεύρεση σύντομου ραντεβού για μαγνητική τομογραφία, καθώς εκ των πραγμάτων οι δύο μαγνητικοί τομογράφοι που λειτουργούν στο νησί μας δεν επαρκούν όσο ο μαγνητικός του νοσοκομείου δεν έχει τη δυνατότητα να ανοίξει για όλους τους ασθενείς και αυτό καθώς οι γιατροί ακτινοδιαγνώστες του Βοστάνειου τρέχουν και δεν φτάνουν!