Στην καρδιά του φθινοπώρου, με το βουνό του Ολύμπου ντυμένο στις αποχρώσεις του χρυσού και του καστανού, η Αγιάσος φοράει τα γιορτινά της για να υποδεχθεί μία από τις πιο πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις του νησιού μας, τη Γιορτή του Κάστανου. Η φετινή διοργάνωση προγραμματίζεται άνευ απροόπτου για τις 2 Νοεμβρίου συγκεντρώνοντας προσδοκίες, συναισθήματα και… γεύσεις!
Η Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο αποτελεί πλέον θεσμό για τη Λέσβο, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη του νησιού, από τη γειτονική Τουρκία, αλλά και τουρίστες που παραμένουν ακόμα κατά την αρχή του χειμώνα. Είναι μια γιορτή βαθιά ριζωμένη στον τοπικό πολιτισμό, τη γαστρονομία της περιοχής.
Η συνάντηση που θα επισφραγίσει την ημερομηνία και τις λεπτομέρειες της φετινής γιορτής θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή 12 Οκτωβρίου, μεταξύ του Αντιδημάρχου Παιδείας και Αγιάσου, Λευτέρη Κοτσώνη, με τους παραγωγούς και τους φορείς του χωριού. Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία και να ξεκινήσει η οργανωτική προετοιμασία, καθώς απαιτείται συντονισμός πολλών φορέων και εθελοντών.
«Αν καταλήξουμε οριστικά στην 2α Νοεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί άμεσα η οργανωτική ομάδα, γιατί δεν θέλουμε τίποτα να μείνει στην τύχη του», δηλώνει ο κ. Κοτσώνης. «Αν ο καιρός είναι σύμμαχος, η φετινή γιορτή θα είναι από τις πιο εντυπωσιακές των τελευταίων ετών. Το υποσχόμαστε».
Μια γιορτή γεύσης και πολιτισμού
Η Γιορτή του Κάστανου δεν είναι απλώς μια εμπορική ή τουριστική εκδήλωση. Είναι ένας ύμνος στη γη της Αγιάσου και στους ανθρώπους της. Τα καστανόδεντρα που απλώνονται στις πλαγιές του βουνού εδώ και αιώνες αποτελούν πηγή ζωής και οικονομικής δραστηριότητας για την περιοχή. Ο καρπός τους δεν είναι απλώς προϊόν, είναι πολιτιστική κληρονομιά, όπως μας έλεγε χθες ο φυσιοδίφης, Μάκης Αξιώτης, που κάθε χρόνο κάνει τις «ξεναγήσεις» στον καστανιώνα.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής, η κεντρική πλατεία του χωριού και τα γύρω σοκάκια γεμίζουν με πάγκους παραγωγών, παραδοσιακά εδέσματα με βάση το κάστανο, μουσικά σχήματα, παραδοσιακούς χορούς και δραστηριότητες για παιδιά. Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει ψημένα κάστανα στη φωτιά, γλυκά, μαρμελάδες, λικέρ και πολλά ακόμα παράγωγα.
Επίσης, διοργανώνονται πεζοπορικές διαδρομές μέσα στον καστανιώνα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλλος και την οικολογική σημασία της περιοχής.
Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης
Η Γιορτή του Κάστανου καθιερώθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν ακόμα η περιοχή αποτελούσε αυτόνομο Δήμο. Στις μέρες μας ο Δήμος Μυτιλήνης έχει θέσει τη Γιορτή στο επίκεντρο της τουριστικής και πολιτιστικής στρατηγικής του. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι η ενίσχυση της διοργάνωσης και η συνεργασία με φορείς, συλλόγους και επιχειρήσεις της περιοχής.
«Η Αγιάσος έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει και είναι πρότυπο φθινοπωρινού τουριστικού προορισμού», τονίζει ο κ. Κοτσώνης. Και συμπληρώνει: «Με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ιστορία και στους ανθρώπους μας, μπορούμε να κάνουμε τη Γιορτή του Κάστανου σημείο αναφοράς για όλη τη Λέσβο αλλά και για τη χώρα».
Οι προσδοκίες για φέτος
Η φετινή χρονιά, παρά τις αντιξοότητες, φαίνεται ευνοϊκή για τη διοργάνωση. Η παραγωγή κάστανου στην περιοχή είναι ικανοποιητική, ενώ το ενδιαφέρον από τουριστικά γραφεία και επισκέπτες από τη Μικρά Ασία είναι ήδη έντονο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να συνδυαστεί η τουριστική επισκεψιμότητα με την ποιότητα της εμπειρίας. Δεν πρόκειται μόνο για τη «φωτογραφία με τα ψημένα κάστανα», αλλά για τη βίωση μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής εμπειρίας. Από τη μυρωδιά του ξύλου που καίγεται στα καφενεία του χωριού, μέχρι τους ήχους των τοπικών μουσικών και το χρώμα των στολισμένων παραθύρων, η Αγιάσος υπόσχεται μια μέρα μοναδική.
Ταυτόχρονα η γιορτή αποτελεί και μια σημαντική οικονομική ένεση, έστω μιας ημέρας, για δεκάδες επαγγελματίες του χωριού και πολύ περισσότερους παραγωγούς κάστανου, καθώς αφενός μεν πουλούν ποσότητες στους επισκέπτες που είναι χιλιάδες, αφετέρου έρχεται και ο Δήμος και αγοράζει τις ποσότητες που διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες και αυτό είναι ένα σημαντικό έσοδο στους καστανοπαραγωγούς για να διαθέσουν την παραγωγή τους. Ταυτόχρονα όμως ενισχύεται οικονομικά και η οικοτεχνία καθώς είναι εκατοντάδες τα βάζα με γλυκό του κουταλιού με βάση το κάστανο και άλλα προϊόντα της περιοχής που αγοράζουν οι επισκέπτες, αλλά και τα κεραμικά, τα υφαντά και γενικότερα τα προϊόντα που είναι συνυφασμένα με τη ζωή της Αγιάσου.