- Ανέτρεψε τα δεδομένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανοίγοντας παράθυρο για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις
«Φτερά κάνουν» τα έσοδα (30 ευρώ ανά εγγραφή) που περίμεναν τα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας από τις εγγραφές των φαρμακείων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και μάλιστα αυτό ενώ τα Επιμελητήρια ετοιμάζονταν για την αναδρομική είσπραξη των σχετικών εισφορών με το φόβητρο της επιβολής προστίμων σε όσους από τους φαρμακοποιούς έχουν αμελήσει να τακτοποιήσουν αυτήν την υποχρέωση.
Μετά από διαβήματα στις ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, κατάφερε την εξαίρεση των φαρμακείων, ενώ φαίνεται πως ανοίγει η κερκόπορτα γενικότερα για τις ατομικές επιχειρήσεις. Με Εγκύκλιό του το Υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι τα μέλη των Φαρμακευτικών Συλλόγων δεν δύνανται να είναι μέλη των Εμπορικών Επιμελητηρίων απαλλασσόμενα πάσης υποχρέωσης.
Οι ατομικές επιχειρήσεις φαρμακείων εντάσσονται στους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., ωστόσο η αναδρομική αναζήτηση τελών για υπόχρεους στο Γ.Ε.ΜΗ. που εγγράφονται σε αυτό με καθυστέρηση, δεν προβλέπεται από οιαδήποτε διάταξη του νόμου, όπως αναφέρει το Υπουργείο. Επίσης σημειώνεται ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα περί προθεσμιών εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. Συνεπώς, ο υπουργός διατάσσει – σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο – τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ. τα εξής:
-Να προχωρήσουν στη διαγραφή από τα μητρώα των Εμπορικών Επιμελητηρίων των ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείων, εκτός αν τα φαρμακεία επιθυμούν να είναι εγγεγραμμένα σε αυτά.
-Να επιστρέψουν τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα τέλη που βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν αναδρομικώς για εγγραφή σε Εμπορικό Επιμελητήριο.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η εγγραφή όλων των ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείων θα λάβει χώρα αυτομάτως μέσω διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ με το ΓΕ.Μ.Η. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται κανένα ζήτημα επιβολής προστίμου.
Ουσιαστικά με την νέα Εγκύκλιο αναιρούνται τα προβλεπόμενα περί υποχρεωτικής εγγραφής των φαρμακείων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ενώ με την τελευταία παράγραφο της Εγκυκλίου το Υπουργείο Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό παράθυρο και για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις να μπορούν να μένουν εκτός Γ.Ε.ΜΗ., καθώς όπως αναφέρει θα αντλήσει τα στοιχεία γι’ αυτές αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων. Υπ’ αυτήν την έννοια η υποχρέωση εγγραφής τους στο Γ.Ε.ΜΗ. για να έχει το Υπουργείο την εικόνα τους παύει να υφίσταται.
Ο Απόστολος Βαλτάς
Αν και η Εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης αποτελεί ανέλπιστη επιτυχία για τον φαρμακευτικό κλάδο και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο πρόεδρός του Απόστολος Βαλτάς για λόγους που γίνονται εύκολα κατανοητοί, κρατά χαμηλούς τους τόνους χωρίς πανηγυρισμούς, θέλοντας προφανώς να αποφύγει πιέσεις προς το ίδιο το Υπουργείο από την πλευρά των Επιμελητηρίων που προσδοκούσαν αυτά τα έσοδα.
Ωστόσο απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των Νέων της Λέσβου ο κ. Βαλτάς σημείωσε ότι «εμείς ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ξεκαθαρίσαμε εξαρχής ότι δεν μπορεί τα φαρμακεία να αντιμετωπίζονται ως εμπορικές επιχειρήσεις με τη στενή έννοια του όρου και νομίζω ότι αυτό το επιχείρημα είναι απολύτως λογικό και δίκαιο ως αίτημα, πράγμα που αντελήφθη η ηγεσία του Υπουργείου και προέβη στην έκδοση της Εγκυκλίου. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε ως εκπρόσωποι των φαρμακοποιών τα μέλη μας από την καταβολή εισφορών για εγγραφές και αναδρομικές εισφορές και δίνονται και οι σχετικές διευκρινίσεις πως δεν μπορούν να ισχύουν και πρόστιμα, καθώς οι εποχές που διανύουμε δεν προσφέρονται και ιδιαίτερα αυτό από έναν κλάδο, όπως ο δικός μας, που έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή ανταποκρινόμενος σε κάθε προσκλητήριο να συνεισφέρει είτε πρόκειται για τα ζητήματα της πανδημίας ή και τώρα με τον προσωπικό γιατρό», είπε ο πρόεδρος.