Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14-15 Δεκεμβρίου η γιορτή μανιταριών που οργανώνουν οι Μανιταρόφιλοι της Λέσβου.
Φέτος η γιορτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια των δράσεών του για τη Λέσβο ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.
Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Γ.Γ. Αιγαίου στη Μυτιλήνη μετά το χαιρετισμό εκ μέρους της ΠΕΑ από τον κ. Π. Σινάνη, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, καθηγητής Νικόλαος Ζούρος μίλησε για τη σχέση πετρωμάτων της Λέσβου με τη χλωρίδα του νησιού, ενώ ο Πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Λέσβου, Γιώργος Φρανσουάς, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μανιτάρια του νησιού και την ανάγκη μελέτης και καταγραφής τους.
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Άγγελος Παπαδημητρίου, από τους κορυφαίους μελετητές των μανιταριών της χώρας μας, έκανε εκτενή αναφορά στο βασίλειο των μυκήτων, επικεντρώθηκε δε στην ασφαλή αναγνώρισή τους από τους συλλέκτες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Εξόρμηση στο δάσος
Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων με τη συνδρομή του “ανοιξιάτικου” καιρού, δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην εξόρμηση στο δάσος της Μικρής Λίμνης και πραγματοποίησαν μανιταροεξόρμηση, όπου συλλέχθηκαν πάνω από 100 είδη μανιταριών επιβεβαιώνοντας τον αστείρευτο πλούτο της λεσβιακής φύσης.
Μετά από δίωρη σχεδόν βόλτα οι μετέχοντες με τα καλαθάκια τους και με τη συνοδεία και καθοδήγηση μελών των Μανιταρόφιλων Λέσβου συγκεντρώθηκαν στην παλιά δεξαμενή των ρετσινάδων, όπου άρχισε η καταγραφή και αναγνώριση των ευρημάτων.
Δεκάδες μανιτάρια στρώθηκαν στο τραπέζι της αναγνώρισης όπου ο κ. Παπαδημητρίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδας κ. Κωνσταντινίδης ταυτοποίησαν τα ευρήματα της εξόρμησης παρουσιάζοντας αναλυτικά τα εδώδιμα είδη, αναφέροντας παράλληλα τους κινδύνους από τη συλλογή δηλητηριωδών μανιταριών, αλλά και τον ορθό τρόπο συλλογής τους. Λίγο παραπέρα άναψε και η φωτιά, όπου σε ένα μεγάλο καζάνι έβρασε η καθιερωμένη στις γιορτές των μανιταρόφιλων, μανιταρόσουπα.
Πολλοί φιλοξενούμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συλλόγου είχαν φέρει σκεύος σερβιρίσματος και κουτάλι με στόχο τον περιορισμό των υλικών μιας χρήσης.
Οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά με στόχο ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερες δράσεις για την ανάδειξη του πλούτου των μανιταριών της Λέσβου.
Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies – RURITAGE», του προγράμματος HORIZON 2020.