Στη σημερινή στήλη με τις “Γωνιές” της πόλης μας επιστρέφουμε στο κέντρο της Μυτιλήνης, αυτή τη φορά κάνοντας στάση στο Παλαιό Λιμεναρχείο, το οποίο κτίστηκε για πρώτη φορά την περίοδο της τουρκοκρατίας, ενώ σήμερα αναμένεται να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο ανάπλασης της Προκυμαίας.
Η ιστορία
Το Παλιό Λιμεναρχείο χτίστηκε ανάμεσα στο 1890 και στο 1900. Αρχικά λειτούργησε από τους Τούρκους ως Λιμεναρχείο, ενώ και μετά την απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε για τον ίδιο σκοπό ως Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης μέχρι τη δεκαετία του 1960. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου στο Δήμο Μυτιλήνης, προκειμένου να μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο. Αργότερα, από το 2004 έως το 2007, αναπαλαιωμένο, λειτούργησε παράλληλα με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και ως Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Μυτιλήνης.
Ο χαρακτηρισμός του ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού συνέβαλε στην έγκριση της μελέτης αποκατάστασής του, με τον όρο να υποβληθεί σε στατική μελέτη, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που η σκεπή του ‘’έβρεχε’’… κεραμίδια.
Ο αρχικός συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στις 500.000 ευρώ, ενώ με την στατική μελέτη εξασφαλίστηκαν συν 170.000 ευρώ εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Ωστόσο η αποπεράτωση του έργου παραμένει ‘’στα χαρτιά’’ δεδομένου ότι δεν έχει βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία για να το αναλάβει, παρότι θα έπρεπε κάτι τέτοιο να έχει συμβεί, παράλληλα με την ανάπλαση της προκυμαίας.
Το έργο
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη, το κτίριο του παλιού Λιμεναρχείου, θα επισκευαστεί και θα αναβαθμιστεί πλήρως αισθητικά και κατασκευαστικά, αφού έχει υποστεί μεγάλες φθορές από την εγκατάλειψη τόσων χρόνων. Το εμβληματικό αυτό κτίριο θα χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους αλλά και από τους επισκέπτες ως Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στους χώρους του θα υλοποιούνται διαδραστικές καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και θα υπάρχει η δυνατότητα προβολής εικονικών ταξιδιών στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μυτιλήνης και γενικότερα της Λέσβου, μέσω της ψηφιακής αφήγησης (digital storytelling).
Προβλέπεται ριζική ανακαίνιση του ισογείου και του ορόφου του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 240 τ.μ. από την σκεπή μέχρι τα πατώματα, αντικατάσταση των κουφωμάτων, νέες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, επιχρίσματα, wc, κλπ.. Αν και αρχικά το κόστος των εργασιών κυμαινόταν στις 200.000 ευρώ, με το πέρασμα του χρόνου και τις νέες φθορές που παρουσιάστηκαν έφθασε στις 444.300€. Στην ίδια πρόταση η Δημοτική Αρχή έχει εντάξει και το κόστος για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, toυch screen, γραφεία, έντυπο υλικό, ηλεκτρονικά προγράμματα, κ.ά. προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Πληροφόρησης των επισκεπτών.