“Γολγοθάς” οι συνταγές φαρμάκων 

Spread the love

  • Σε σύγχυση οι γιατροί με τη νέα πλατφόρμα συνταγογράφησης από το Υπουργείο Υγείας, με τους ασθενείς να σχηματίζουν ουρές για τα φάρμακά τους 
  • Ποια είναι τα προβλήματα στο νέο σύστημα και τι λένε οι γιατροί για τις συνταγές που μετατράπηκαν από απλή διαδικασία σε επίπονη 

Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν επί μια εβδομάδα, που λειτουργεί η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, γιατροί και ασθενείς, καθώς ο χρόνος που χρειάζεται ένας γιατρός για να συνταγογραφήσει σε ασθενή φάρμακα είναι πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη πλατφόρμα και με την προϋπόθεση ότι το σύστημα που φιλοξενεί την πλατφόρμα δεν είναι φορτωμένο. Τι σημαίνει αυτό;  Όπως εξήγησαν στα Νέα της Λέσβου γιατροί του τόπου μας, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας το σύστημα δείχνει υπερφορτωμένο, με αποτέλεσμα ο γιατρός που μπαίνει μέσα για να συνταγογραφήσει να μην μπορεί να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την πράξη του.  

Αυτό δείχνει με απλά λόγια ότι ο πάροχος που φιλοξενεί την πλατφόρμα δεν έχει διαθέσει το απαραίτητο μέγεθος, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με την ίδια ταχύτητα και όταν μπαίνουν πολλοί γιατροί ταυτόχρονα. Ιδιαίτερα για νησιωτικές περιοχές, όπως η Λέσβος, όπου το ίντερνετ είναι πιο αργό το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο.

Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν τα σπασμένα του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι γιατροί και οι ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, καθώς όπως ανέφεραν ασθενείς στα Νέα της Λέσβου, γιατροί του νοσοκομείου μην μπορώντας να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους, τους έδωσαν χειρόγραφα απλό χαρτί του νοσοκομείου για να τα πάρουν από το φαρμακείο επί πιστώσει και να τα συνταγογραφήσουν άγνωστο πότε!

Ανάλγητο κράτος

 Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση που έκανε ο ιατρός γενικής ιατρικής του ΕΣΥ, Αθανάσιος Γουλιάμας προς ενημέρωση των ασθενών του, προειδοποιώντας ότι όσους ασθενείς τούς έχει και σαν οικογενειακός γιατρός και τού άφηναν το χαρτάκι με τα φάρμακα για να τους τα γράψει και να τα λάβουν ηλεκτρονικά, τώρα δεν θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει και θα πρέπει να είναι παρόντες στο γραφείο του μέχρι να ολοκληρώνεται η διαδικασία, αν ολοκληρώνεται τελικά. 

Η ανακοίνωση του γιατρού

 Προς ενημέρωση των ασθενών ο γιατρός ανακοίνωσε τα ακόλουθα: «Λόγω της καινούργιας εφαρμογής συνταγογράφησης, η οποία ξεκίνησε από 20/01 και η οποία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, πολύ χρονοβόρα και καθόλου  λειτουργική,  λυπάμαι αλλά δεν θα εξυπηρετώ πλέον κανέναν – δεν είστε και λίγοι σε καθημερινή βάση – χωρίς φυσική παρουσία…(κοινώς να “στα στείλω και όποτε μπορείς γράψτα…”).

Με τα καινούργια δεδομένα είναι σχεδόν ανέφικτο πλέον αυτό… δεν γίνεται να επιβαρυνθώ επιπλέον με κάτι και όλη μέρα να έχω την έννοια, έχει, δεν έχει σύστημα, δουλεύει, δε δουλεύει, πότε και αν δουλεύει, γράφτηκαν, δε γράφτηκαν και πότε θα γραφούν κλπ. (δε γίνεται αυτή η δουλειά…) δεδομένου ότι και στην εργασία μου αντιμετωπίζω ήδη πολλαπλάσιο πρόβλημα με τους ασθενείς που κι αυτοί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και υπάρχουν ουρές και διαμαρτυρίες…

Δεν υπάρχει πλέον ούτε χρόνος, ούτε και δυνατότητα…

Φροντίστε εγκαίρως για τη συνταγογράφηση της μόνιμης φαρμακευτικής σας αγωγής και απαιτείστε από τον όποιο ιατρό σας δίνει νέα φάρμακα να σας τα συνταγογραφεί όπως υποχρεούται όταν, όπως και όποτε μπορεί… (γιατί εγώ δεν πρόκειται να το κάνω γι’ αυτόν…)

Για οτιδήποτε από μένα μόνο με φυσική παρουσία πλέον  στο χώρο και στο ωράριο εργασίας μου…

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι….», αναφέρει ο γιατρός

Διπλό το πρόβλημα στο νέο σύστημα

 Στο νέο σύστημα το πρόβλημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι διπλό: Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την αργοπορία, δηλαδή προβληματική ανταπόκριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που μπορεί να διορθωθεί τις επόμενες ημέρες. Το δεύτερο σκέλος όμως δεν διορθώνεται καθώς αφορά τη δομή της πλατφόρμας, η οποία από το σχεδιασμό και τη λειτουργία της είναι δύσχρηστη και όπως λένε οι γιατροί «για να γράψουμε μία συνταγή θα πρέπει να κάνουμε 500 κλικ για ασήμαντες λεπτομέρειες, που στο προηγούμενο σύστημα αυτό μπορούσε να γίνει σε πολύ λιγότερο χρόνο και με μικρότερη ταλαιπωρία». Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η νέα πλατφόρμα ΔΕΝ δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να δει ολοκληρωμένη τη συνταγή του, ώστε να διορθώσει αν έχει κάνει κάποιο λάθος, ενώ αυτό συνέβαινε με το προηγούμενο σύστημα. Με αυτό το δεδομένο ο γιατρός πατάει το κουμπί για καταχώρηση της συνταγής και σε περίπτωση λάθους ο ασθενής θα πρέπει να επανέλθει, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η συνταγή απορρίπτεται. Από την άλλη καταγράφονται φαινόμενα απόρριψης συνταγών χωρίς να υπάρχει κάποιο λάθος ή λόγος, αλλά τις απορρίπτει το σύστημα προκαλώντας ασφυξία στους πολίτες που θέλουν να πάρουν τα φάρμακά τους. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα αφορά τον αριθμό των φαρμάκων. Για παράδειγμα γιατροί που επιχείρησαν για κάποια φάρμακα να χορηγήσουν δύο κουτιά στους ασθενείς τους το σύστημα δεν το δέχεται με τη νέα πλατφόρμα της συνταγογράφησης. 

Ο Στρατής Κύτελης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο πρώην Δήμαρχος και οικογενειακός γιατρός, Στρατής Κύτελης, σημείωσε ότι «η νέα πλατφόρμα είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, καθώς από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον ιατρικό κλάδο και ιδίως στους νέους συναδέλφους. Κατά την εκτίμησή μου έτσι όπως είναι η πλατφόρμα δεν μπορεί να βελτιωθεί και πρέπει να την αποσύρουν επαναφέροντας την προηγούμενη. Είναι άδικο για έναν γιατρό να χρειάζεται πολλαπλάσιο χρόνο σε σχέση με αυτόν που χρειαζόταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα για να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο στον ασθενή του».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, ο καρδιολόγος Στρατής Ταπανλής, επισημαίνοντας ότι «από τη Δευτέρα οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα βιώνουν μια πραγματική οδύσσεια, ένα Γολγοθά για να γράψουν τα φάρμακα στους ασθενείς τους και σημειώσαμε ποια είναι τα προβλήματα στην ανακοίνωση που εξέδωσε άμεσα ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου. Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν και ιδιαιτερότητες με τις ταχύτητες του ίντερνετ που επιδεινώνουν την κατάσταση, ωστόσο εκτός από τις ταχύτητες του διαδικτύου σοβαρό είναι το ζήτημα στη δομή της πλατφόρμας, η οποία είναι δύσχρηστη μετατρέποντας την συνταγογράφηση από μια σχετικά απλή διαδικασία σε επίπονη και για το γιατρό και για τον ασθενή», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ταπανλής εκφράζοντας την απορία του γιατί δεν προχώρησε το Υπουργείο Υγείας στην άμεση επαναφορά του παλαιότερου συστήματος, αλλά αφήνει τους γιατρούς και τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κατεύθυνση λειτουργίας ενός ασφαλέστερου συστήματος, που θα μπορεί να ελέγχει καλύτερα την υπερσυνταγογράφηση. Στην πραγματικότητα δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από την παλαιότερη παρά μόνο ταλαιπωρία, ενδεχομένως να… προσφέρει και κάποια μεγάλα κεφάλαια σε εργολαβικά συμφέροντα που έχουν αναμειχθεί στο στήσιμό της.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση