Το πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας το συναντάμε στους στίχους του Μάνου Ελευθερίου τραγουδισμένο από τον Μιχάλη Bιολάρη και τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο «άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη».
Η μεγάλη Αγία του Βορείου Αιγαίου, η Αγία της Χίου που κάθε χρόνο τιμούν τη μνήμη της και γκρουπ με ιερείς και πιστούς από τη Λέσβο εισπράττοντας αυτή την ανεξήγητη ενέργεια στο προσκύνημα 6 χιλιόμετρα από τη Βολισσό. Εκεί όπου βρίσκεται ένας πολύ μικρός ναός στα 5 μέτρα από τη θάλασσα και απέναντι ο βράχος ο οποίος κατά ανεξήγητο τρόπο αναβλύζει μία μικρή ποσότητα νερού και αυτό όχι πάντα, το οποίο σύμφωνα με τους ιερείς και την εκκλησιαστική παράδοση έχει ιαματικές ιδιότητες.
Η εκκλησία και η κοινωνία της Χίου αισθάνονται εντονότατα την παρουσία της Αγίας Μαρκέλλας να σκεπάζει το ορθόδοξο γειτονικό μας νησί όπως εμείς εδώ στη Μυτιλήνη τον Άγιο Θεόδωρο. Αυτό το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνονται οι λατρευτικές τελετές και οι εκδηλώσεις για τη μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας στη Χίο η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου. Πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο και το εξωτερικό φτάνουν όλο το χρόνο στη Χίο για να τιμήσουν την πολιούχο Αγία και να πάρουν σε μπουκαλάκια το θαυματουργό αγίασμα για το οποίο τόσα έχουν γραφτεί.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Αγία Μαρκέλλα που είχε διακριθεί για την καλοσύνη και τη σεμνότητα της, το 1.500 μ.Χ. σε ηλικία 18 ετών βαφτίστηκε χριστιανή προκαλώντας την οργή του πατέρα της ενώ όταν έφυγε από τη ζωή η μητέρα της, ο πατέρας της την καταδίωξε με σκοπό να τη βιάσει. Η Μαρκέλλα κρύφτηκε σε έναν θάμνο που σύμφωνα με την παράδοση είναι το σημείο που έχει ανεγερθεί το μικρό εκκλησάκι. Ένας αγρότης υπέδειξε στον πατέρα της το σημείο που κρυβόταν και η Αγία αναζήτησε κρυψώνα σε ένα βράχο όπου και αποκεφαλίστηκε από τον πατέρα της. Λέγεται ότι η Μαρκέλλα παρακάλεσε το Θεό να ανοίξει ο βράχος για να κρυφτεί μέσα και αυτό έγινε με θαυμαστό τρόπο, το σώμα της καλύφθηκε από τον βράχο, ούτε όμως αυτό συγκίνησε τον πατέρα της ο οποίος της έκοψε το κεφάλι.
Το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας
Από τότε μέχρι τους τωρινούς καιρούς μας οι Χιώτες μιλούν για εμφανίσεις της Αγίας και για μεγάλα θαύματα ενώ το σημείο του βράχου που σύμφωνα με την παράδοση αποκεφαλίστηκε η Αγία, αναβλύζει το αγίασμα που αναζητούν και παίρνουν άνθρωποι μαζί τους σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
Από εδώ ξενικά η διαδρομή με τα πόδια
Καθ’ οδόν για το προσκύνημα
Ο δρόμος ανάμεσα στα βράχια και τη θάλασσα
Για να βρεθεί κάνεις στο σημείο του μαρτυρικού θανάτου της Αγίας φτάνει οδικώς στο ομώνυμο μοναστήρι και συνεχίζει πεζός περπατώντας ανάμεσα στα βράχια και στη θάλασσα σε έναν δρόμο που έχει διαμορφωθεί με δωρεά. Μετά από 15 λεπτά περίπου διαδρομή φτάνει στο σημείο του προσκυνήματος βιώνοντας αυτή την ασυνήθιστη ενέργεια που εκπέμπει ο χώρος.
Φτιάνοντας στο ιερό προσκύνημα
Ο ιερός βράχος όπου αναβλύζει το αγίασμα
Το σημείο από το οποίο συλλέγεται ευλαβικά το αγίασμα
Η μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας συμπίπτει με τη γιορτή της Αγίας και ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής η οποία για τη Λέσβο τιμάται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου από το ναό του Σκοπέλου στη Γέρα.
Ο μικρός ναός