Η προοπτική συνεργασίας με στόχο την αμφίδρομη τουριστική σχέση μεταξύ Λέσβου και Χίου τέθηκε στο “τραπέζι” του Περιφερειακού Συμβουλίου, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Φορέα Τουρισμού Χίου έφθασαν το πρωί ακτοπλοϊκώς στο νησί μας για να προτείνουν συνεργασία ανάμεσα στα δύο νησιά στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού και του τουρισμού γενικότερα, απευθυνόμενοι σε μια μεγαλύτερη αγορά. Ο προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία είναι αναπτυσσόμενη και μπορεί να προσελκύσει αρκετούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τις περιόδους με χαμηλή τουριστική κίνηση, προσφέροντας αμέτρητες εναλλακτικές επιλογές. Είναι ένα ταχύτερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν και η πιο παλιά μορφή τουρισμού.
«Η ισχύς εν τη ενώσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου, Κώστας Μούνδρος, ο οποίος τόνισε την αισιοδοξία του για μια συνεργασία μεταξύ Λέσβου και Χίου στον τουριστικό τομέα και τον οικονομικό ευρύτερα. Όπως εξήγησε, κύριοι πυλώνες αυτής της συνεργασίας είναι τα τουριστικά γραφεία, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι Ξενοδόχοι, οι Σύλλογοι, τα Σχολεία και οι Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Χίου στις οποίες έχει απευθυνθεί για στήριξη της κοινής προσπάθειας.
Μάλιστα, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μυτιλήνης είπε κατά τη συνεδρίαση ότι «όποια στήριξη χρειάζεστε από τη Μητρόπολη θα την έχετε», συμπληρώνοντας ότι η Μητρόπολη προσπαθεί να προσελκύσει θρησκευτικό τουρισμό από τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια, και ότι φέτος θα υπάρχουν 2 – 3 τσάρτερ από τη Ρουμανία και τη Σερβία, με τους Ρουμάνους να διανυκτερεύουν ένα δεκαήμερο, δηλαδή σχεδόν τον τριπλάσιο αριθμό του μέσου όρου διαμονής, που είναι τα τρία βράδια στη Λέσβο.
Εισηγήσεις
Παίρνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γιαννάκας, επεσήμανε ότι μια μελλοντική συνεργασία μόνο θετικά μπορεί να έχει και πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού οδηγού – χάρτη για τους θρησκευτικούς προορισμούς. Παράλληλα εισηγήθηκε την υλοποίηση παρουσίασής του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής πρότεινε να υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με την Αλεξανδρούπολη και τον Βόλο με το Σίγρι και τα Μεστά.
Κατά την παρουσίαση συζητήθηκαν κάποιες προτάσεις, όπως η καλύτερη ακτοπλοϊκή συνδεσιμότητα μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος και Σάμος). Δυστυχώς, σήμερα η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ αυτών των νησιών είναι δύσκολη λόγω των αραιών δρομολογίων και των ωρών άφιξης και αναχώρησης των πλοίων από τα λιμάνια των νησιών.
Συνδεσιμότητα
Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρχει αεροπορική σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Λάρνακα ή την Πάφο καθώς αρκετοί Κύπριοι ταξιδεύουν στη Λέσβο και στη Χίο ακτοπλοϊκώς για θρησκευτικό τουρισμό, κάνοντας ένα μεγάλο και κουραστικό ταξίδι, ο κ. Μούνδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια τέτοια σύνδεση μιας και είναι αρκετοί οι Κύπριοι που επιλέγουν τον θρησκευτικό τουρισμό στη Χίο. Μάλιστα, σημειώθηκε ότι αρκετοί φορείς θα συνυπέγραφαν και θα στήριζαν το αίτημα ώστε να προστεθεί ένα αεροπορικό δρομολόγιο με τσάρτερ από και προς την Κύπρο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, είπε ότι θα μπορούσε να συμβεί. «Αν το δουλέψουμε σωστά μπορούμε να το δούμε αυτό. Είναι εφικτό. Να δούμε πώς θα το οργανώσουμε για να παντρέψουμε τα τουριστικά προϊόντα», πρόσθεσε.
Χαρακτηριστικά
Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του Φορέα Τουρισμού Χίου, μερικά από τα χαρακτηριστικά των θρησκευτικών τουριστών είναι ότι πρόκειται για νέα παιδιά, φοιτητές, επιστήμονες, γιατρούς που ακολούθησαν τον πνευματικό τους. Υπάρχει μια ηλικιακή διασπορά και αλληλένδετη σχέση με τον πολιτιστικό τουρισμό. Σε αντίθεση με τον απλό τουρίστα του μαζικού τουρισμού, ο θρησκευτικός τουρίστας επιδιώκει να ζήσει σε μια νέα πολιτιστική περιπέτεια, χωρίς να βιάζεται να περάσει ή να χαζεύει το τοπίο. Αντίθετα, χρειάζεται χρόνο και θέλει να γίνει πραγματικός επισκέπτης με διαφορετική ματιά. Το μεγαλύτερο προνόμιο είναι ότι είναι ανθεκτικός σε περιόδους κρίσης. Έχει μια μέση και ανώτερη οικονομική τάξη.
Ο Φορέας Τουρισμού Χίου “έριξε το σπόρο” για την ενδυνάμωση των τουριστικών σχέσεων και απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στα τουριστικά γραφεία της Λέσβου ώστε να προωθήσουν τα δύο νησιά σε ένα τουριστικό πακέτο, και να ενδυναμώσουν την περιφερειακή συνείδηση. Επίσης, παρουσιάστηκαν πέντε διαδρομές σε μοναστήρια και εκκλησίες της Χίου, όπως είναι η Αγία Μαρκέλλα, μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης στην ουσία γνωρίζει όλο το νησί και τα τοπικά του προϊόντα.
“Χέρι βοηθείας”
Τέλος, ο κ. Μούνδρος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που έδωσαν το παρών στην αίθουσα της Περιφέρειας για την παρουσίαση του θέματος “Προσκυνηματικός Τουρισμός στην Χίο” δήλωσε ότι «ξεκινάμε μια πειραματική προσπάθεια με συνδυασμένα τουριστικά πακέτα και θα έχει και συνέχεια. Επιβάλλεται άμεσα μια επικοινωνία και δεχθείτε την παρουσία μας ως άπλωμα χέρι βοηθείας».
Σκοπός αυτής της επίσκεψης του Φορέα Τουρισμού Χίου στη Μυτιλήνη δεν ήταν μόνο η ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού του νησιού μας, αλλά και η επίτευξη αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας των δύο νησιών με βασικό στόχο την περαιτέρω τουριστική και οικονομική τους ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, στη Λέσβο οι περισσότεροι θρησκευτικοί επισκέπτες έρχονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ η Λέσβος διαθέτει συνολικά περίπου 30.000 κλίνες και η Χίος 10.000 κλίνες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.