Η Λέσβος αντιστέκεται

Spread the love


  • «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε το νησί μας να γίνει ουδέτερη ζώνη της Ευρώπης», το μήνυμα του Περιφερειάρχη
  • Πάνω από 1.500 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση, που δεν συγκρίνεται με εκείνη του 2020, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί

Τουλάχιστον 1.500 άτομα βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην Πλατεία Σαπφούς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφέρειας και άλλων φορέων, παρατάξεων και σωματείων για συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το μεταναστευτικό.

«Τα νησιά προορίζονται να γεμίσουν με μετανάστες από την Ελλάδα και άλλες χώρες» υποστήριξε ο Περιφερειάρχης

Σε αυτό, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ήταν τουλάχιστον «αποκαλυπτικός», δίνοντας πτυχές των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη νέα δομή στη Λέσβο, οι οποίες αιτιολογούν την αντίδραση των κατοίκων της, με το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις σαφέστατα να μην πλησιάζει τα μεγέθη των αντίστοιχων κινητοποιήσεων πριν από δύο χρόνια, όταν η προκυμαία της Μυτιλήνης είχε βουλιάξει από τους διαδηλωτές, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μεταφραστεί και ως «παράδοση των όπλων» από τους κατοίκους της Λέσβου, που δείχνουν πως συνεχίζουν να αντιστέκονται στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ενδώσουμε και να δεχθούμε το νησί μας να γίνει buffer zone (σ.σ. ουδέτερη ζώνη) της Ευρώπης», σημείωσε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση, αλλά και λίγο πριν σε δηλώσεις του στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Περιφερειάρχης, ο οποίος δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της πολιτικής ως προς τη φύλαξη των συνόρων (επαινώντας ταυτόχρονα το έργο των σωμάτων ασφαλείας). «Τα νησιά προορίζονται να γεμίσουν με μετανάστες από την Ελλάδα και άλλες χώρες» υποστήριξε, δίνοντας τη διάσταση της επιστροφής μεταναστών, που συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα και στεκόμενος στα χαρακτηριστικά της νέας δομής που θα καταλαμβάνει μια έκταση 245 στρεμμάτων, επαναλαμβάνοντας την αντιπρόταση για τη δημιουργία ενός μικρού κέντρου καταγραφής για τους πρόσφυγες και μετανάστες, που μπορεί να φτάσουν οποιαδήποτε στιγμή στη Λέσβο. «Κανένα εγχείρημα δεν επιτυγχάνει όταν επιβάλλεται βιαίως» σημείωσε, αναφέροντας πως από την πλευρά της Περιφέρειας σε συνεργασία με νομικό γραφείο και τεχνικούς συμβούλους, θα κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συνοδευόμενη με ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μην προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.

Χαιρετισμούς απηύθυναν καταθέτοντας επίσης τις θέσεις τους ο Πρόεδρος του Περάματος, Κίμων Χρυσίδης, εκπροσωπώντας το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, ο Γιάννης Ζαφειρίου από το Εργατικό Κέντρο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης, η Εριφύλη Γιαννάκα εκπροσωπώντας τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου, ο Γιώργος Αλεξίου εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ Λέσβου και ο Στρατής Κόμβος που εκπροσώπησε την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Τουλάχιστον 1.500 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση

Η συμμετοχή

Κάθε άλλο παρά αμελητέα ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην κινητοποίηση, που έφτασε σε επίπεδα που ομολογουμένως δύσκολα φτάνουν συγκεντρώσεις στη Λέσβο, με τους τουλάχιστον 1.500 διαδηλωτές να «καταλαμβάνουν» όλο το «πέταλο» της προκυμαίας της Μυτιλήνης στο ύψος της Πλατείας Σαπφούς, από την πλευρά των καταστημάτων μέχρι και τη θάλασσα. Αναμφισβήτητα, όμως, ήταν και μια συμμετοχή αρκετά μικρότερη από εκείνη που είχαμε πριν δύο χρόνια, η οποία βέβαια καταγράφεται ιστορικά ως μια από τις μεγαλύτερες στο νησί, με τους λόγους πίσω από αυτό να είναι αρκετοί.

Πρώτα απ’ όλα είναι προφανές ότι με αρκετούς φορείς να κρατούν τις αποστάσεις τους, το κάλεσμα στη συγκέντρωση δεν είχε τα χαρακτηριστικά μαζικότητας του 2020, και επιπλέον ο ετερόκλητος χαρακτήρας των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις σίγουρα μπορεί να δράσει αποθαρρυντικά για ένα μέρος των πολιτών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας πολλοί συμπολίτες μας διστάζουν να βρεθούν σε συνθήκες συνωστισμού, όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και τα γεγονότα στη Βάστρια και τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη που αντιμετωπίζουν ακόμη και άτομα που δεν ενεπλάκησαν σε έκνομες ενέργειες δημιουργούν ενδοιασμούς, που φάνηκαν και στη χθεσινή διαδήλωση με αρκετούς παριστάμενους να στέκονται κάπως απομακρυσμένα και σίγουρα μακριά από κάμερες. 

Η Αναστασία Αντωνέλλη σε ρόλο συντονίστριας

Πολύ πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, είναι πως οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν πραγματικά κουραστεί με το μεταναστευτικό, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν όπως και όλοι οι Έλληνες αρκετά άλλα ζητήματα: Από την υγειονομική κρίση μέχρι την ακρίβεια και τα οικονομικά προβλήματα. Κούραση, που μπορεί να έχει σε κάποιο βαθμό σαν αποτέλεσμα και το αίσθημα παραίτησης, ακόμη κι αν διαφωνούν με τα κυβερνητικά σχέδια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μήνυμα που εστάλη χθες από την Πλατεία Σαπφούς δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Κυβέρνηση.

Στρατής Γελαγώτης
Εριφύλη Γιαννάκα
Γιάννης Ζαφειρίου
Γιώργος Αλεξίου

Η Νέα Δημοκρατία

Τη θέση αυτή, βέβαια, δεν συμμερίζεται η Νέα Δημοκρατία, όπως τουλάχιστον φαίνεται από την επίσημη κοινή ανακοίνωση των ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) Λέσβου, Χίου και Σάμου, που κάνουν λόγο για γύρισμα της πλάτης των νησιωτών στους διοργανωτές των κινητοποιήσεων. «Η χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια, η άρνηση στήριξης των κινητοποιήσεων από τους Δημάρχους των νησιών και τα ανοικτά καταστήματα δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως “λευκή επιταγή”. Αποτελούν, όμως, τρανή απόδειξη της εμπιστοσύνης των πολιτών στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Οι νησιώτες γυρίζουν την πλάτη τους στη διχαστική πολιτική των διοργανωτών και στα αδιέξοδα, που καλλιεργεί», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

 

Οι δηλώσεις από την Πλατεία Σαπφούς

Πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων μετέφεραν τις θέσεις και τις εντυπώσεις τους στα «ΝΕΑ της Λέσβου» κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, αναδεικνύοντας την ενότητά τους απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

«Είμαστε όλοι εδώ, ο καθένας από τη δική του αφετηρία αλλά με ένα κοινό αίτημα», σχολίασε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς.

«Ο Λεσβιακός λαός συνεχίζει να δίνει την ίδια απάντηση: Δεν θέλουμε να γίνουμε εμείς οι δεσμοφύλακες της Ε.Ε.», ανέφερε η Βουλεύτρια του Κ.Κ.Ε., Μαρία Κομνηνάκα. 

«Σήμερα είναι μια κανονική τελετουργία της Δημοκρατίας. Εκφράζουμε τη διαφορετική μας άποψη ενωμένοι όλοι μαζί, χωρίς κομματικούς προσδιορισμούς», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης, Αναστασία Αντωνέλλη.

«Οι τοπικές κοινωνίες δεν συναινούν με τις επιλογές των υπερδομών. Να ξεφύγουμε πια από αυτές τις συζητήσεις και να δούμε τι έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας.

«Η τοπική κοινωνία εδώ και καιρό έχει διατρανώσει το όχι της σε αυτές τις υπερδομές φυλακές», υποστήριξε η επικεφαλής της ΛΑΣ της Περιφέρειας, Αγλαΐα Κυρίτση

«Εδώ καταμετρώνται οι πλειοψηφίες», τόνισε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη», Εριφύλη Χιωτέλλη.

«Δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί να γίνουν τα νησιά μας φυλακές», δήλωσε η επικεφαλής της ΛΑ.Σ. του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη. 

«Είμαστε από τους πρώτους που είπαμε όχι ανοικτά, όχι κλειστού τύπου hot spot», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Προβέτζας.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα για το τι θέλει η τοπική κοινωνία και για να μην το παρερμηνεύει ο καθένας», υπογράμμισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Καρασάββας.

«Εκείνοι (σ.σ. Κυβέρνηση) προσπαθούν να διχάσουν, εμείς είμαστε ενωμένοι με κοινό μήνυμα», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Ζαφειρίου.

«Ο Λέσβιακός λαός έδειξε την αγάπη του και την συμπόνια του στους πρόσφυγες», σημείωσε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγιώτης Ανδριώτης.

«Σήμερα μιλάει η ψυχή και η συμμετοχή», σχολίασε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Κατζανός.

«Το μεταναστευτικό δεν τελειώνει εδώ, είναι μία μάχη η σημερινή σε έναν διαρκή πόλεμο», σχολίασε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγιώτης Βάλεσης.

«Δίνουμε τον αγώνα μας απέναντι σε όλα τα συμφέροντα», επεσήμανε η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, Εριφύλη Γιαννάκα.

«Να μην υπάρχει υπερδομή στη Λέσβο, αλλά μια μικρή δομή καταγραφής» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Αλεξίου.

«Θεωρώ ότι έχουν παρθεί αποφάσεις, αλλά ο Λεσβιακός λαός είναι πιο δυνατός και μπορεί να τις γυρίσει πίσω», σχολίασε η Αναπληρώτρια Συντονίστρια ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Αναστασία Δαούση.

«Είμαστε σταθεροί στη θέση μας για καμιά υπερδομή στο νησί μας, μόνο μια μικρή δομή καταγραφής των ανθρώπων που έρχονται. Ο τόπος θέλει άλλου είδους ανάπτυξη», δήλωσε ο Πρόεδρος Κοινότητας Λεπετύμνου και Συντονιστής του Τομέα Δυτικής Λέσβου του Δικτύου Κοινοτήτων, Θέμης Καμμένος.

«Στέλνουμε το μήνυμα για καμιά υπερδομή στα νησιά μας, να κλείσει ο Καρά-Τεπές και να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες», είπε ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Στρατής Κόμβος.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση