Η Λέσβος της δωρεάς

Ο 22χρονος Γιάννης Πίκουλος την ώρα της λήψης μυελού των οστών τη Δευτέρα στην Αθήνα
Spread the love


  • Τη Δευτέρα στην Αθήνα έγινε η λήψη μυελού των οστών από Μυτιληνιό φοιτητή και το μόσχευμα μεταφέρθηκε στο εξωτερικό για τη διάσωση 11χρονου

Ένας 22χρονος φοιτητής από τη Μυτιλήνη δίνει ζωή σε ένα 11χρονο παιδί με καρκίνο από το εξωτερικό, έχοντας ο ίδιος βρεθεί συμβατός με τον πάσχοντα συνάνθρωπό του στις δειγματοληψίες που είχε κάνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης το 2021. Τελειόφοιτος στη διοίκηση επιχειρήσεων ο Γιάννης Πίκουλος, με την πράξη του έρχεται να αναδείξει τη Λέσβο της δωρεάς, έχοντας και ο ίδιος τη συγκίνηση και τη μεγάλη ικανοποίηση ότι από τη δική του στάση θα δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε ένα παιδί που παλεύει με τη λευχαιμία.

Ο Γιάννης Πίκουλος ήταν ένας από τους 7 συμβατούς δότες για τους οποίους έγραψαν τα Νέα της Λέσβου στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους από τις 19 Δεκεμβρίου, όπου είχαμε αναδείξει τα υψηλά ποσοστά συμβατότητας από τη λήψη δειγμάτων που είχε κάνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης στη Μυτιλήνη και σε χωριά, όταν την άνοιξη του 2021 προσπαθούσε να συλλέξει όσο περισσότερα δείγματα γινόταν με την ελπίδα να βρεθεί συμβατός δότης για μικρό παιδί από το εξωτερικό, που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας έχοντας χτυπηθεί από λευχαιμία. 

Ο Γιάννης ήταν ο ένας από τους 7 που είχαν ταυτοποιηθεί αρχικά με πάσχοντες και ήταν η περίπτωση που αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας του συμβατού δότη για παιδί από το εξωτερικό. Τότε πριν από 3 μήνες ο Γιάννης έκανε τον πρώτο κύκλο εξετάσεων στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ ακολούθησε ένα ταξίδι στην Αθήνα το Φεβρουάριο και μόλις την περασμένη Δευτέρα στο δεύτερο ταξίδι του έγινε και η λήψη του μοσχεύματος από το οποίο θα κερδίσει τη μάχη για τη ζωή ένας άλλος άνθρωπος, ένα παιδί. Ο Γιάννης Πίκουλος μίλησε χθες στα Νέα της Λέσβου γι’ αυτή την  εμπειρία ζωής που είχε, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι ιδιαίτερα συγκινημένος και περιμένει πώς και πώς ν’ αρχίσει την επικοινωνία του με το λήπτη, η οποία συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις αρχικά γίνεται με αλληλογραφία και ανώνυμα σε πρώτη φάση.  

Όπως μας είπε ο Γιάννης «όταν με ενημέρωσαν από το Όραμα Ελπίδας το Δεκέμβριο για τη συμβατότητα του δείγματος που είχα δώσει κάναμε τότε έναν πρώτο κύκλο εξετάσεων στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και στη συνέχεια κλήθηκα τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, όπου εκεί έγιναν άλλες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί πλήρως η συμβατότητα. Το δεύτερο ταξίδι μου στην Αθήνα έγινε τις προηγούμενες ημέρες και τη Δευτέρα έκαναν τη λήψη μυελού των οστών και επέστρεψα στη Μυτιλήνη»

Ο ίδιος θυμήθηκε την ημέρα που έδωσε το δείγμα μέχρι την άνοιξη του 2021: «Δεν είχα κάποια σχέση με την αιμοδοσία μέχρι τότε, όμως, περνώντας έξω από το Δημοτικό Θέατρο είδα τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών που έκαναν συλλογή δειγμάτων στοματικού επιχρίσματος από διερχόμενους πολίτες και έτσι και εγώ έδωσα δείγμα με την ελπίδα να μπορέσω να βοηθήσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι θα ήμουν συμβατός με κάποιο πάσχοντα και όταν με ενημέρωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο αισθάνθηκα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση», είπε ο Γιάννης, ο οποίος από την ηλικία των 22 ετών έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους συνομηλίκους του, τη νέα γενιά που αποτελεί την ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας και η στάση του να προσπαθεί να επικοινωνήσει την εμπειρία του και σε άλλους, με στόχο την προσέλκυση εθελοντών για τη δωρεά μυελού των οστών, όχι μόνο κάνει υπερήφανους τους δικούς του ανθρώπους αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Τα έντυπα της δωρεάς ουσιαστικά αποτελούν τιμητική απονομή για την πράξη του Μυτιληνιού νέου

Η εμπειρία

Η εμπειρία του Γιάννη είναι σημαντική για την προσέλκυση και άλλων δοτών μυελού των οστών, καθώς όπως μας είπε «πρόκειται για ανώδυνη διαδικασία, όπως είναι η αιμοδοσία. Η διαφορά με την αιμοδοσία είναι ότι στη λήψη μυελού των οστών η διάρκεια είναι πολύ μεγαλύτερη. Στη δική μου περίπτωση επειδή ο λήπτης δεν έχει μεγάλο βάρος λόγω ηλικίας παρέμεινα για τη λήψη του μοσχεύματος περίπου 2,5 ώρες. Υπό άλλες συνθήκες η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι 4 ώρες, όμως ο χρόνος αυτός δεν είναι τίποτα όταν ξέρεις ότι μέσα από την πράξη σου θα δώσεις ζωή σε έναν άλλο άνθρωπο. Αυτό το συναίσθημα δεν περιγράφεται, όπως και η συγκίνησή μου μόλις ολοκληρώσαμε τη λήψη και με κάλεσαν από το Όραμα Ελπίδας μέσα στο γραφείο για να με συγχαρούν και να με ευχαριστήσουν». 

Και συνέχισε: «Θέλω μέσα από τη δική μου εμπειρία να συμβάλλω ώστε κι άλλοι συνομήλικοί μου αλλά και μεγαλύτερα άτομα να μην είναι διστακτικά. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και σώζονται ανθρώπινες ζωές. Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι καθ’ όλο το διάστημα της λήψης του μοσχεύματος, αλλά και το προηγούμενο ταξίδι που είχα κάνει (για τα οποία τα έξοδα ήταν καλυμμένα) είχα γύρω μου τους αρμόδιους γι’ αυτά τα θέματα και δεν αισθάνθηκα ούτε μία στιγμή μόνος. Πάντα ήταν κάποιος δίπλα μου ν’ απαντά στις όποιες πιθανώς απορίες είχα και γενικότερα να επιτηρεί τη διαδικασία όταν βρισκόμουν στο μηχάνημα για τη λήψη του μοσχεύματος. Τώρα δεν βλέπω την ώρα να γίνει η μεταμόσχευση του μυελού στο παιδί και να μάθουμε τα ευχάριστα ότι είναι καλά στην υγεία του, ώστε σε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε. Ειλικρινά δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου και το μόνο που θέλω να πω είναι ότι μία τέτοια εμπειρία θα πρέπει να τη ζει κάθε νέος. Να δίνουν δείγματα σάλιου για ταυτοποίηση, καθώς την ώρα που σε ενημερώνουν ότι είσαι συμβατός με κάποιο πάσχοντα και ότι ένας άνθρωπος θα σωθεί από εσένα τα συναισθήματα δεν περιγράφονται», είπε ο Γιάννης.

Η διαδικασία

Όπως έγραψαν από το Δεκέμβριο στο ρεπορτάζ τους, αλλά και σε προηγούμενο ρεπορτάζ για τη δωρεά μυελού των οστών τα Νέα της Λέσβου, η διαδικασία για τη λήψη μυελού των οστών δεν έχει καμία σχέση πλέον εδώ και χρόνια με αυτή που γινόταν στο παρελθόν. Τώρα πλέον η τεχνολογία έχει απλοποιήσει πολύ τα πράγματα, καθώς ο δότης δίνει ουσιαστικά μία ποσότητα αίματος, το οποίο επιστρέφει στον οργανισμό του αφού προηγουμένως ληφθούν τα αιμοποιητικά κύτταρα για να γίνει η μεταμόσχευση μυελού των οστών στους ασθενείς με λευχαιμία. Χρονικά αυτή η διαδικασία διαρκεί περισσότερο από ό,τι μία απλή αιμοδοσία, καθώς το αίμα που λαμβάνεται περνά από μηχανήματα και επανέρχεται ξανά στον οργανισμό του δότη ανώδυνα.

Η μέριμνα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης εδώ και χρόνια και εντονότερα τα τελευταία χρόνια και για συλλογή στοματικού επιχρίσματος προς ταυτοποίηση για συμβατότητα μυελού των οστών, ώστε σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι υπάρχει να γίνεται δωρεά σε ασθενή, έχει ανεκτίμητα αποτελέσματα κι όχι μόνο στα στενά όρια της Λέσβου. Στο ρεπορτάζ μας τον περασμένο Δεκέμβριο σημειώναμε ότι είχε βρεθεί και ένα όγδοο δείγμα, ήταν αυτό που αναφερόμασταν στον Γιάννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από όλο τον κύκλο που είχε κάνει τότε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών τα ποσοστά συμβατότητας, όπως σχολίαζε και η πρόεδρος, Μαρία Ζερβού, φέρνουν τη Λέσβο στις πρώτες θέσεις αναλογικά με τον πληθυσμό της και τα δείγματα που εστάλησαν προς ταυτοποίηση (σε συμβατότητα).

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση