Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η Μόρια στη δίνη της «Σοφίας»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Αερόθερμα και κουβέρτες μοιράστηκαν στους μετανάστες για να ζεσταθούν στις σκηνές έξω από το ΚΥΤ
  • Οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα ενισχύουν τις ροές

Με 765 αερόθερμα που μοιράσθηκαν χθες στις σκηνές έξω από το ΚΥΤ Μόριας προσπαθεί η διοίκηση του καταυλισμού να «ζεστάνει» τους περίπου 1.000 αιτούντες άσυλο που παραμένουν στα διπλανά κτήματα, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει από χθες και τη Λέσβο, όπως και την υπόλοιπη χώρα. Ήδη σε όλες τις σκηνές έχει μοιρασθεί επαρκής αριθμός από κουβέρτες και έχουν γίνει παρεμβάσεις με διάφορες επιπλέον κατασκευές στις σκηνές, ούτως ώστε «ν’ αντέξουν» στην επέλαση της «Σοφίας».

Οι παράνομες συνδέσεις που έχουν γίνει στα διπλανά κτήματα επιτρέπουν στις σκηνές να έχουν ρεύμα. Βέβαια η διοίκηση του ΚΥΤ το προτιμά αυτό από το να ανάψουν μαγκάλια και να υπάρξει κίνδυνος να χαθούν ζωές, όπως είχε συμβεί πριν από δυο χρόνια.

Ο φετινός χειμώνας μπορεί εκ των πραγμάτων να μην βρήκε το ΚΥΤ Μόριας σε καλές συνθήκες, όμως, φαίνεται σίγουρα τα πράγματα να είναι καλύτερα σε σχέση με τα δυο προηγούμενα χρόνια. Απέχει βέβαια από αυτό που θα έπρεπε να είναι. Γίνεται αντιληπτό ωστόσο ότι ο στόχος αυτός δεν πρόκειται να επιτευχθεί όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική στο προσφυγικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των αφίξεων, χρόνο με το χρόνο, αυξάνεται σταθερά και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τώρα που γίνονται μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2017 είχαν καταγραφεί 11.896 νέες αφίξεις στο ΚΥΤ Μόριας και το 2018 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε  σε 14.870 νέες αφίξεις, ποσοστό περίπου 25%.

Αντίστοιχα το 2017 είχαν μετακινηθεί από το ΚΥΤ Μόριας προς δομές της ηπειρωτικής χώρας 8.089  αιτούντες άσυλο που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ενώ το 2018 μετακινήθηκαν 14.135 άτομα.

Ο μεγαλύτερος όγκος των μετακινήσεων έγινε από το Σεπτέμβριο και μετά, δηλαδή μέσα σε διάστημα 4 μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2018 ο πληθυσμός στο ΚΥΤ Μόριας ήταν στα 8.800 άτομα και χθες ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στους 5.025 αιτούντες άσυλο. Πριν από τις γιορτές είχε μειωθεί ακόμη περισσότερο και είχε φθάσει και κάτω από 5.000 άτομα, όμως οι ροές συνεχίζονται και καθώς αυτό το διάστημα «πάγωσαν» οι μετακινήσεις προς την ηπειρωτική χώρα, δεν άργησε και πάλι ν’ αυξηθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι όπως μας είπε εκπρόσωπος αρμόδιων αρχών, και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στο νησί  δηλώνουν ανοιχτά ότι «επιλέγουν  τη Λέσβο, για να φθάσουν πιο γρήγορα στην ηπειρωτική χώρα».

Χθες εν μέσω κακοκαιρίας σημειώθηκαν 77 νέες αφίξεις με δυο βάρκες. Ανάμεσά τους και 5 ανήλικοι.

 

Handelsblatt: «Στην κόλαση της Μόριας»

Στο μεταξύ ένα ακόμη ξένο δημοσίευμα, χθες, έκανε λόγο για την «Κόλαση της Μόριας» περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό στη Λέσβο. Στην γερμανική  εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Στην κόλαση της Μόριας», ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου επικρατούν καταστροφικές συνθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και η Ευρώπη αδιαφορεί».

Περιγράφοντας την κατάσταση στο νησί ο συντάκτης επισημαίνει: «Νεοαφιχθέντες, που δεν βρίσκουν χώρο στα κοντέινερ του προσφυγικού κέντρου πρέπει να βρουν καταφύγιο έξω από αυτό, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Εκεί στήνουν τις σκηνές τους ή ζουν σε αυτοσχέδιες καλύβες. Παιδιά παίζουν μέσα στα σκουπίδια που βρίσκονται παντού πεταμένα ανάμεσα στις σκηνές. Δίπλα στον φράχτη που περιβάλλει τον καταυλισμό ρέει ένα βρομερό ρυάκι από ακαθαρσίες. Όταν βρέχει ο καταυλισμός μετατρέπεται σε μια έρημο από λάσπη».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ παραθέτει στοιχεία για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και σημειώνει: «Διεθνείς Οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν δει φίδια και αρουραίους στη Μόρια».

«Απόνερα και ακαθαρσίες τρέχουν μέσα στον καταυλισμό», αναφέρεται σε σχετική έκθεση. Ο Κούμι Ναϊντού, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε «άναυδος και σοκαρισμένος». Η κατάσταση στο προσφυγικό κέντρο είναι «ό,τι πιο αηδιαστικό και ντροπιαστικό έχω δει». Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι ο φόβος για σεξουαλική βία που του μετέφεραν πολλές γυναίκες.

Ακόμη και νέοι, υγιείς άνδρες, όπως τρεις Σύροι (σ.σ. που ζουν στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια) φοβούνται. Όταν πέφτει το σκοτάδι έρχονται οι συμμορίες:
«Ναρκωτικά, πορνεία, βιασμοί, ληστείες, εδώ ισχύει μόνο ο νόμος της βίας», λέει ο Μαλέκ. […] στο ίδιο δημοσίευμα.

«Η πολιτική την οποία υποστηρίζει η Ε.Ε. και η οποία προβλέπει να κρατούνται οι αιτούντες άσυλο στα νησιά μέχρι να αποφασιστεί για την αίτησή τους, έχει μετατρέψει τη Λέσβο σε υπαίθρια φυλακή», αναφέρει ο Τόντορ Γκάρντος από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch. Η οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες και στην Ε.Ε.: «Οι απεχθείς συνθήκες συνιστούν ντροπή για όλη την Ευρώπη. Αλλά η Ευρώπη αδιαφορεί. Αρκεί να μένουν οι μετανάστες στην Ελλάδα».

Ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς αναφέρονται στις συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας, τα αποδίδει σε μεγάλο ποσοστό στις ΜΚΟ. «Πολλές από τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φθάνουν στις ξένες εφημερίδες από τις ΜΚΟ, οι οποίες αναζητούν έναν τρόπο να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο νησί», δήλωσε χαρακτηριστικά στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Βαφέας. Και συμπλήρωσε: «Δεχόμαστε τη γνώμη των 17 ΜΚΟ με τις οποίες συνεργαζόμαστε εδώ στο ΚΥΤ και είναι πιστοποιημένες από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι των υπόλοιπων 60 περίπου που βρίσκονται στο νησί και προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να φανούν. Αυτοί που είναι απ’ έξω μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, γιατί δεν γνωρίζουν».

 

 

 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img