Εξαίρετος, διακεκριμένος πιανίστας με τόσους φίλους στη Λέσβο ο Άρης Γραικούσης θεωρείται για πολλούς από εμάς ο δικός μας άνθρωπος και αφήσαμε δεύτερη – αν και συνήθως οι κυρίες προηγούνται – τη διακεκριμένη υψίφωνο της Λέσβου, Μαρία Γαλάνη, καθώς είμαστε βέβαιοι πως για το όνομα “Γαλάνη” δεν χρειάζονται συστάσεις.
Με αφορμή τη νέα συνεργασία τους για την μοναδική συναυλία με τίτλο “Αγάπης Λόγια” αύριο Σάββατο, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του Ομίλου Πειραιώς, στην Αγία Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, όπου αναμένεται να χτυπήσει η καρδιά της κοσμικής και καλλιτεχνικής Λέσβου και τη διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Δυτικής Λέσβου, μιλήσαμε με την κυρία Γαλάνη και τον κύριο Γραικούση σε μια συνέντευξη που είμαστε βέβαιοι ότι θα κρατήσει από την αρχή μέχρι το τέλος αμείωτο το ενδιαφέρον σας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ
-Κύριε Γραικούση θα ήθελα να μας μιλήσετε για τη σχέση σας με τη Λέσβο. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στον τόπο μας…
«Έχω ιδιαίτερη αγάπη και σχέση με το πανέμορφο νησί της Λέσβου. Είναι αρκετοί οι λόγοι που επισκέπτομαι συχνά το νησί, καθώς μένουν συγγενείς μου στην Μυτιλήνη, αλλά έχω και πολλούς καλούς φίλους. Μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να έχω πραγματοποιήσει συναυλίες στην Λέσβο. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που παρουσίασα την δουλειά μου εδώ. Είναι πάντως ένα νησί με πολλές ομορφιές, εναλλαγές τοπίου, με ιστορία, που αξίζει να επισκέπτεται κανείς, ξανά και ξανά».
-Κύριε Γραικούση μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την κυρία Γαλάνη.
«Με την Μαρία Γαλάνη γνωριστήκαμε στη Μυτιλήνη, όταν με άκουσε στο Δημοτικό θέατρο στο προσωπικό μου ρεσιτάλ «Μουσικοί συσχετισμοί». Υπήρξε αμέσως μεγάλη εκτίμηση και συμπάθεια, όπου σύντομα την ίδια χρονιά προέκυψε η πρώτη μας συνεργασία. Δώσαμε μία εξαιρετική συναυλία στον αύλειο χώρο της Αρχαιολογικής συλλογής Ερεσού. Έκτοτε, κάναμε κι άλλες συνεργασίες και συνεχίζουμε».
-Κυρία Γαλάνη τι θα ακούσουν οι πολίτες αύριο Σάββατο;
«Θέμα της συναυλίας μας είναι η ελληνική οπερέτα και τα βαλς. Θα ακουστούν μελωδίες του περασμένου αιώνα από γνωστές οπερέτες του Θ. Σακελλαρίδη και Ν. Χατζηαποστόλου, όπως: «Ο Βαπτιστικός», «Οι Απάχηδες των Αθηνών», «Η γυναίκα του δρόμου» και πολλές ακόμα. Επίσης, ο καταξιωμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης θα ερμηνεύσει στο πιάνο βαλς των Σοστακόβιτς και Χατσατουριάν. Η οπερέτα είναι ένα μουσικό είδος, που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 1900. Έχει ευρωπαϊκό αέρα και πραγματεύεται αποκλειστικά τη ζωή των αστών. Διαθέτει ορχηστρική μουσική, χορωδιακά μέρη, άριες, ντουέτα και μπαλέτα».
-Πείτε μας δύο λόγια για την οπερέτα.
«Το περιεχόμενο της οπερέτας είναι εύπεπτο, κωμικό με χαρούμενο τέλος. Το χρονικό διάστημα 1918 – 1926 ήταν η εποχή του μεγάλου θριάμβου της ελληνικής οπερέτας ή αλλιώς αθηναϊκής οπερέτας».
-Κυρία Γαλάνη, γιατί αυτή τη φορά επιλέξατε την Κεντρική Λέσβο και όχι τη Μυτιλήνη; Να υποθέσουμε ότι η διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου δημιουργεί και έναν δεύτερο πόλο;
«Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα. Ζαχαρώ Ιωακείμ, για την πρόσκληση και την τιμή να παρουσιάσουμε την συναυλία μας στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή. Καλό είναι να γίνονται πολιτιστικές δράσεις σε όλο το νησί, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο τμήμα του. Η μουσική πρέπει ν’ ακούγεται παντού. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις!».
-Κύριε Γραικούση, η συνεργασία με την κ. Γαλάνη σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο που τώρα ανοίγει. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
«Όπως προανέφερα, με την εξαιρετική υψίφωνο Μαρία Γαλάνη έχουμε ήδη ανοίξει τον κύκλο συνεργασίας μας. Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε το Σάββατο 8 Αυγούστου στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, είναι αφιερωμένο στην ελληνική οπερέτα και βαλς για σόλο πιάνο. Ανάλογο πρόγραμμα, παρουσιάσαμε στην Αθήνα παλαιότερα και απέσπασε θερμότατες κριτικές. Έχουμε προσαρμόσει το πρόγραμμα με προσθήκες κι αλλαγές κι ελπίζουμε να το απολαύσουν όσοι μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Έχουμε πολλές ιδέες για καινούργιες συναυλίες και συνεργασίες, με την σύμπραξη νέων συνεργατών. Λεπτομέρειες θα ανακοινώσουμε στο άμεσο μέλλον».
-Κυρία Γαλάνη, πέρυσι είχατε ερμηνεύσει το ρόλο της Glycere στην όπερα Σαπφώ του Γάλλου συνθέτη C.F. Gounod, που είχε παρουσιαστεί στο παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο που είχε διοργανωθεί από την Ε.Φ.Α. Λέσβου στη Λήμνο. Υπάρχουν σχέδια για μελλοντική παρουσίαση της όπερας αυτής στη Λέσβο ή και αλλού;
«Πράγματι, η «Σαπφώ» παρουσιάστηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία στην Λήμνο. Υπάρχουν σχέδια για μελλοντική παρουσίαση της όπερας στη Μυτιλήνη. Επρόκειτο να παρουσιαστεί φέτος το καλοκαίρι στον Μόλυβο και στην πόλη της Μυτιλήνης, δυστυχώς, όμως η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά μας. Ελπίζω του χρόνου να καταφέρουμε να φέρουμε την «Σαπφώ» στον τόπο μας. Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη να πραγματοποιηθεί η όπερα στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες».
-Κυρία Γαλάνη πιστεύετε ότι θα μπορούσε η Σαπφώ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάδειξη της Λέσβου;
«Η ποιήτρια Σαπφώ αποτελεί αναμφισβήτητα, ένα σημαντικό κομμάτι του λεσβιακού πολιτισμού. Η όπερα του Γάλλου συνθέτη C, F. Gounod αφηγείται τη ζωή της διάσημης ποιήτριας βασισμένη σε θρύλους. Η Λέσβος «γέννησε» σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων. Η Σαπφώ, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για το εξαιρετικό ποιητικό της έργο, μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανάδειξης του νησιού. Η παρουσίαση λοιπόν της όπερας σε διάφορα μέρη, είναι η ευκαιρία να προβάλλει ένα τμήμα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ν’ αναδειχτεί η Λέσβος με διαφορετικό τρόπο».
-Κύριε Γραικούση η Λέσβος που είναι πλούσια σε πολιτισμό υστερεί στον τουρισμό. Πού το αποδίδετε αυτό εσείς με τα όσα έχετε αποκομίσει από τις μέχρι τώρα επαφές σας με τον τόπο μας και τους ανθρώπους του;
«Το νησί της Σαπφούς και του Αλκαίου, του Ελύτη και του Μυριβήλη, του Θεόφιλου…! Ένας τόπος με ιστορία, πολιτισμό, αξιοθέατα και φυσική ομορφιά. Είναι νομίζω, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με ιδιαίτερης ομορφιάς μέρη, όπως ο Μόλυβος, η Αγιάσος, η Ερεσός και το Σίγρι, η πόλη της Μυτιλήνης, οι κόλποι της Γέρας και της Καλλονής και τόσα άλλα μέρη! Το Μουσείο απολιθωμάτων στο Σίγρι θεωρώ ότι είναι μοναδικό και πρέπει όλοι να περάσουν από εκεί. Είναι ένα πλούσιο νησί με χιλιάδες ελιές, ψάρι, προϊόντα που παράγει το νησί, είναι ένας αυτόνομος κι ανεξάρτητος τόπος με φιλόξενους κατοίκους. Αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους που δεν αναπτύχθηκε αρκετά τουριστικά η Λέσβος με εξαίρεση την Ερεσό και τον Μόλυβο, που προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Πιθανόν οι κάτοικοι του νησιού να μην έχουν ως προτεραιότητα για βιοποριστικούς λόγους τον τουρισμό. Κατά την άποψή μου, καλύτερα έτσι, γιατί σε σχέση με άλλα τουριστικά νησιά, υπάρχει μία γνησιότητα. Κατά συνέπεια δεν έχουν αλλοιωθεί οι φυσικές ομορφιές για να χτίσουν υπέρογκες μονάδες. Το μεταναστευτικό θέμα τα τελευταία χρόνια σίγουρα είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν νομίζω ότι εξαιτίας αυτού μειώνεται η τουριστική αξιοποίηση του νησιού. Εν κατακλείδι αναμφισβήτητα αξίζει μιας καλύτερης προώθησης στην πολιτιστική αξιοποίηση με την βοήθεια της μουσικής».
-Κυρία Γαλάνη και κύριε Γραικούση η «απουσία» και του πολιτισμού την περασμένη άνοιξη, όπως και τόσων άλλων, ήταν πρωτόγνωρες εμπειρίες για τη χώρα μας. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το κατά πόσο η πανδημία έχει επηρεάσει τον πολιτισμό και μετά την επάνοδο στην οποία και πάλι αρχίζουμε να ασφυκτιούμε λόγω των περιορισμών που πληθαίνουν.
«Διανύουμε μία δύσκολη και ανησυχητική παγκόσμια περίοδο. Η πανδημία είναι πια στην καθημερινότητά μας με άγνωστο το πότε και αν θα επανέλθουν τα πράγματα σε απόλυτη φυσιολογική κατάσταση. Η ανθρώπινη ζωή είναι ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει. Αυτό είναι το πρώτο που μας απασχολεί.
Φυσικά πλήττεται ο χώρος του πολιτισμού και τώρα με τους ανοιχτούς χώρους κάτι κινείται, τηρώντας πάντα τις προϋποθέσεις και τα προβλεπόμενα μέτρα. Για τον χειμώνα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Ελπίζουμε να πάνε όλα σύντομα καλύτερα και να μπορεί ο κόσμος μέσα από τον πολιτισμό όχι μόνο να ψυχαγωγείται, αλλά να αναπνέει, να ελπίζει, να χαίρεται, να ζει και να συνεχίζει».
-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.
«Κι εμείς για τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με το κοινό της Λέσβου πριν τη συναυλία του Σαββάτου».