Με την “πλάτη στον τοίχο” θα βρεθούν οι επαγγελματίες της εστίασης και ο ξενοδοχειακός κλάδος, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την 1η Μαρτίου καθώς εφαρμόζεται υποχρεωτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας και αυτοί οι κλάδοι είναι από τους δυσκολότερους, υπό την έννοια ότι τα ωράρια των εργαζομένων… είναι “ευέλικτα” και θα πρέπει η προσαρμογή των επιχειρηματιών να είναι άμεση, αφού σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα είναι τσουχτερά για κάθε εργαζόμενο για τον οποίο ο εργοδότης θα βρίσκεται παραβάτης μια και μπορεί να κληθούν να πληρώσουν και 3.000 ευρώ.
Το Επιμελητήριο Λέσβου διοργάνωσε το Σάββατο, στην Καλλονή, σεμινάριο για την ενημέρωση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών για τα νέα αυτά δεδομένα σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης «Ασπίδα». Το σεμινάριο έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, στο κέντρο του νησιού μας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πλησιέστερης συμμετοχής των εκπροσώπων των τουριστικών μονάδων από τις αντίστοιχες τουριστικές περιοχές της Λέσβου, καθώς έχουν προηγηθεί ενημερώσεις στη Μυτιλήνη και στη Λήμνο.
Όπως είπε ο πρόεδρος του κορυφαίου επιχειρηματικού φορέα, Βαγγέλης Μυρσινιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας «ολοκληρώνουμε τον πρώτο ενημερωτικό κύκλο σύμφωνα με το στόχο που είχαμε θέσει, αρκετά νωρίτερα από την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες-μέλη μας να προσαρμοστούν και θα σας έλεγα ότι ο διάλογος και οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από πλευράς τους δείχνουν το ενδιαφέρον που υπάρχει. Και φυσικά ως Επιμελητήριο εδώ είμαστε για τον κάθε συνάδελφο για διευκρινίσεις και όπου αλλού μπορούμε να συμβάλλουμε.
Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση προαιρετικά από το Σεπτέμβριο, ωστόσο από το Μάρτιο αυτό πλέον καθίσταται υποχρεωτικό και όποιος βρεθεί να μην την εφαρμόζει θα υποστεί και τις συνέπειες του νόμου!
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, Παντελέων Βερρής, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου μετέφερε το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στον κλάδο της εστίασης και των καταλυμάτων, σημειώνοντας ότι «έχουμε ιδιαιτερότητες σε αυτούς τους κλάδους και γι’ αυτό ανησυχούμε ότι θα υπάρξουν επιχειρηματίες που θα βρεθούν ανέτοιμοι να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα, καθώς οι επιχειρήσεις της Λέσβου δεν είναι μεγάλες. Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει το πιλοτικό πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2025, δηλαδή να περάσουν τη δύσκολη θερινή περίοδο χωρίς να κρέμεται από πάνω τους ο πέλεκυς του Κράτους. Διαφορετικά σε κάθε άλλη περίπτωση δεν βλέπω τίποτα άλλο παρά να δείξουν μια σχετική ελαστικότητα οι συναρμόδιες υπηρεσίες κάνοντας κάποιες συστάσεις πρώτα και δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες, όπου διαπιστώνουν αρρυθμίες ως προς την προσαρμογή τους».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Σεπτέμβριο που έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας στην εστίαση και στα καταλύματα, πολύ μικρός αριθμός επιχειρήσεων έχει ανταποκριθεί στην Ελλάδα, που κυμαίνεται περίπου στο 5% επί του συνόλου. Αυτό σημαίνει πως καθώς δεν υπάρχει δέσμευση, με άλλα λόγια δεν υποχρεούται κάποιος μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου να εφαρμόσει το νόμο με κίνδυνο να υποστεί πρόστιμο αν βρεθεί παραβάτης, οι επιχειρηματίες αυτών των κλάδων ελπίζουν ότι τελικά θα δοθεί παράταση μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι το κράτος ποντάρει σημαντικά στα έσοδα του τουρισμού και θα πειστεί από τους εκπροσώπους του να μην τον…«διαταράξει» ούτε φέτος το καλοκαίρι!
Σημειωτέον ότι με την ψηφιακή κάρτα κάθε αμοιβή θα δηλώνεται υποχρεωτικά στο σύστημα Εργάνη, και θα ελέγχεται online από την Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο της εικονικής μερικής απασχόλησης και να αντιμετωπιστεί η μαύρη εργασία και η εργασία που είναι ασφαλισμένη με χαμηλότερες εισφορές από αυτή που πρέπει να λαμβάνει ο εργαζόμενος.