Μετά την “καμπάνα” της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ύψους 15.612 ευρώ στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, με το αιτιολογικό της σύστασης καρτέλ έρχεται η ώρα της δικαιοσύνης, καθώς σήμερα άνευ συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση που έχει αναδειχθεί επανειλημμένα και από τα Νέα της Λέσβου για το θέμα της διαχείρισης του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, που έφτασε μέχρι την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με την κατασκευή των μνημείων, όπου επί σειρά ετών υπήρχε ενιαίος τιμοκατάλογος και κάθε φορά οι συγγενείς ανθρώπων που έφευγαν από τη ζωή έπρεπε να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους μαρμαροτεχνίτες που εναλλάσσονταν εκ περιτροπής.
Να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από μήνυση που έκανε προ ετών συγγενής ατόμου, που είχε φύγει από τη ζωή, όταν αντέδρασε στην υπόδειξη μαρμαροτεχνίτη από τους υπευθύνους του νεκροταφείου με συγκεκριμένο κοστολόγιο. Προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη άρχισε εισαγγελική έρευνα στην υπόθεση, η οποία παραπέμφθηκε από την Εισαγγελία Μυτιλήνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που από την πλευρά της καλώντας τα Φιλανθρωπικά και τους μαρμαροτεχνίτες – 14 στον αριθμό – σε απολογία, εξέδωσε την απόφασή της πέρυσι το Σεπτέμβριο, επιβάλλοντας συμβολικά πρόστιμα της τάξης των 50 ευρώ στους εμπλεκόμενους μαρμαροτεχνίτες και τσουχτερό πρόστιμο 15.612 ευρώ στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και αθωώσεις και καταδίκες στο σημερινό δικαστήριο βλέποντας ότι η διοίκηση των Φιλανθρωπικών θα υποστεί συνέπειες. Το θέμα ωστόσο είναι ότι πρόεδρος των Φιλανθρωπικών είναι ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος και τα Φιλανθρωπικά έχουν ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι η ενιαία τιμολογιακή πολιτική είχε να κάνει καθαρά με την επιβολή της τάξης και της ισομέρειας μέσα στους χώρους του νεκροταφείου.
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είναι προφανές ότι θα τη λάβει υπ’ όψιν του το δικαστήριο, λειτούργησε λυτρωτικά πέρσι το Σεπτέμβριο για τους μαρμαροτεχνίτες, ήταν όμως μη αναμενόμενη από τα Φιλανθρωπικά που περίμεναν άλλη αντιμετώπιση, δεδομένου πως πρόκειται για Ίδρυμα το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη της τοπικής εκκλησίας και στο οποίο συμμετέχουν και εκπροσωπούνται τοπικοί φορείς.
Οι μαρμαροτεχνίτες είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Ιούνιο του 2021 και μετά τις καταθέσεις και τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν οι δικηγόροι τους στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, έχοντας απέναντί τους τότε εισήγηση στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμων, η απόφαση καθυστέρησε να εκδοθεί για σχεδόν ένα χρόνο, κάτι που είχε τροφοδοτήσει έντονα την ανησυχία των επαγγελματιών.
Η ενιαία τιμολογιακή πολιτική ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα το 2007 και σύμφωνα με τα Φιλανθρωπικά, μετά από αιτήματα επαγγελματιών του κλάδου της κατεργασίας μαρμάρου, καθώς υπήρχαν πλευρές που δήλωναν ότι έχουν αποκλειστεί από αυτές τις κατασκευές στα δύο νεκροταφεία και ότι δεν έχουν επαγγελματικό αντικείμενο, καταγγέλλοντας ότι άλλες πλευρές είχαν καθημερινή απασχόληση.
Με άλλα λόγια τα Φιλανθρωπικά επικαλούνται ότι αναγκάστηκαν να παίξουν το ρόλο της διαιτησίας, επιβάλλοντας την εκ περιτροπής απασχόληση όλων των μαρμαροτεχνιτών και τις ενιαίες τιμές για να μην υπάρχουν τα παράπονα μεταξύ τους.
Να σημειωθεί ότι η δίκη γίνεται χωρίς την παρουσία του Σεβασμιώτατου, ο οποίος εκπροσωπείται από δικηγόρο.