Η πρώτη αγκαλιά στον μικρό Ιωάννη

Φωτογραφία αρχείου
Spread the love


  • Δάκρυα χαράς και συγκίνησης στην τελευταία επίσκεψη των γονιών του μικρού αγοριού στην Αθήνα, όπου η μητέρα του το κράτησε για πρώτη φορά αγκαλιά για λίγα λεπτά 9 μήνες μετά από τη γέννησή του

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που έζησαν την προηγούμενη εβδομάδα μέσα στον θάλαμο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του “Ιασώ Παίδων” οι γονείς του βρέφους από την Γέρα, που νοσηλεύεται σε Νοσοκομεία της Αθήνας από την ημέρα που γεννήθηκε, πέρυσι, στις 4 Αυγούστου. Για πρώτη φορά μπόρεσε να πάρει αγκαλιά το μικρό αγοράκι της η μητέρα, ενώ ο Γολγοθάς της οικογένειας συνεχίζεται εδώ και 9 μήνες, λόγω του σοβαρού προβλήματος στην καρδιά που διαπιστώθηκε μόλις γεννήθηκε. Οι γονείς βρέθηκαν και πάλι στην πρωτεύουσα για να δουν το παιδί τους, το οποίο παραμένει σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ, αλλά θα πρέπει να μεταφερθεί σε δημόσιο Νοσοκομείο ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα έξοδα μεταφοράς του σε Κλινική του εξωτερικού, αν τελικά οι γιατροί επιμείνουν στην ανάγκη να υποβληθεί σε νέο χειρουργείο για το πρόβλημα που διαπίστωσαν ότι προκλήθηκε στο λάρυγγα του βρέφους από την τραχειοστομία.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο πατέρας, Αλέξης Τσιρτσιλιός, όλη η οικογένεια προσεύχεται να έρθει στο σπίτι το μικρό αγοράκι που θα πάρει το όνομα του παππού του, Ιωάννης. «Το παιδί παραμένει σε μια σταθερή κατάσταση στο Νοσοκομείο κι εμείς το επισκεπτόμαστε όποτε μπορούμε για μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το απόγευμα. Στην τελευταία επίσκεψή μας, η γυναίκα μου το πήρε για πρώτη φορά αγκαλιά και ένιωσε σαν να έγινε κάποιο θαύμα. Η συγκίνησή μας είναι μεγάλη, αλλά μας δίνει τεράστια δύναμη αυτό το παιδί που έμαθε να μάχεται πριν ακόμη γεννηθεί. Έχει μεγαλώσει, χαμογελάει, κινείται και παλεύει για την ζωή του. Όπως μας λένε οι γιατροί, είναι η πρώτη φορά που ζουν κι εκείνοι κάτι τέτοιο και θαυμάζουν την αντοχή και την θέληση για ζωή του μικρού μας Γιαννάκη», μας περιέγραψε συγκινημένος.

Θυμίζουμε ότι ο Γολγοθάς της οικογένειας ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι, χωρίς οι γονείς να προλάβουν να χαρούν την γέννηση του δεύτερου παιδιού τους, αφού ενημερώθηκαν από τους γιατρούς ότι έπασχε από συγγενή καρδιοπάθεια σπάνιας μορφής, με δύο παράλληλες παθήσεις, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Από την ίδια μέρα ξεκίνησε ο αγώνας της οικογένειας για να κρατήσει στη ζωή το αγοράκι και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με δυσβάσταχτο ψυχικό, αλλά και οικονομικό κόστος για τους γονείς, που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. 

 

Οι επεμβάσεις

Από το Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” όπου γεννήθηκε μεταφέρθηκε λίγες μέρες αργότερα στο Παίδων “Αγία Σοφία”, όπου έγινε καθετηριασμός στο νεογέννητο και διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εκεί. Παρέμεινε στο Νοσοκομείο για 2 σχεδόν μήνες και μετά από συσκέψεις της ομάδας των γιατρών που το είχαν αναλάβει, συνέστησαν στους γονείς να απευθυνθούν στο “Ιασώ Παίδων”. Στις 14 Οκτωβρίου το αγοράκι υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, η οποία χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου έγινε και το δεύτερο χειρουργείο, για να κλείσει ο θώρακας του παιδιού και να μπει σε διαδικασία ανάρρωσης. 

Μέχρι και σήμερα νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αναπνευστική υποστήριξη (οξυγόνο) και τραχειοστομία. Επιπλέον, στις αρχές του Ιανουαρίου υποβλήθηκε σε γαστροστομία, δηλαδή στη δημιουργία τεχνητής επικοινωνίας του στομαχιού με το δέρμα μέσω ενός λεπτού σωλήνα με σκοπό τη διοχέτευση τροφής, νερού και φαρμάκων στο βρέφος αφού, επί του παρόντος, είναι αδύνατη η κατάποσή τους. Με τον τρόπο αυτό έχει αυξηθεί το βάρος του τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας τα 6 κιλά στους εννέα μήνες ζωής του που συμπληρώνονται αύριο.

Ενώ όμως το προηγούμενο διάστημα όλα έδειχναν ότι η πορεία της υγείας του εξελισσόταν ομαλά, τον Μάρτιο οι γονείς ενημερώθηκαν από τους γιατρούς που το παρακολουθούν για το πρόβλημα στο λάρυγγα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με νέα χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί προσπάθησαν να περάσουν ένα μεγαλύτερο σωληνάκι για την τραχειοστομία ώστε να αναπνέει καλύτερα και πιο ελεύθερα το βρέφος και διαπίστωσαν ότι ο λάρυγγας έχει “σκιστεί”. Για την αποκατάσταση αυτού του προβλήματος απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση από εξειδικευμένο παιδοχειρουργό και όπως μας είπε ο κ. Τσιρτσιλιός, είναι άγνωστο αν θα βρεθεί κάποιος στην χώρα μας για να το αναλάβει: «Δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμη γιατί καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα. Σήμερα είναι καλύτερα, αύριο μπορεί να προκύψει κάτι άλλο κι έτσι κι εμείς περιμένουμε τι θα μας πουν οι γιατροί. Αν τελικά χρειαστεί να πάμε στο εξωτερικό και σε κάποιο από τα εξειδικευμένα Κέντρα στην Αγγλία, την Ιταλία ή την Γερμανία θα πρέπει προηγουμένως να μεταφερθεί σε δημόσιο Νοσοκομείο για να δικαιολογηθεί η μεταφορά».

Να σημειωθεί ότι ενήμερη για την κατάσταση του παιδιού είναι η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, όπου μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και υπάρξει κενή θέση, θα ειδοποιηθεί η οικογένεια για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει στην σωτηρία του παιδιού της.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση