Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η “ΠΥΞΙΔΑ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ: “Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


“Έξω από τα δόντια” τα λέει η δημοτική παράταξη “Με πυξίδα τον πολίτη” για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, που έχει ως συνέπεια να αποφασίζουν οι διοικήσεις αυξήσεις στα τιμολόγια σε μια εποχή που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις βασικές τους ανάγκες. 

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ που αποκάλυψαν τα “Νέα της Λέσβου”, η επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μυτιλήνης, Εριφύλη Χιωτέλλη, τονίζει ότι δύο είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν σε χρεωκοπία τις ΔΕΥΑ: «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 13ης Απριλίου, του κ. Θεοδωρικάκου, που ενώ υποχρέωσε  τους ΟΤΑ να αγοράσουν και να διανείμουν υλικό που σχετίζεται με την υγειονομική προστασία των πολιτών και των υπαλλήλων, δημοτικών και δημοσίων, εν μέσω κρίσης του κορονοϊού, δεν μερίμνησε για την οικονομική κάλυψη αυτού του κόστους. Βρήκε όμως τη σολομώντεια λύση! Επέτρεψε να μεταφέρονται χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους επενδυτικών δαπανών των Δήμων έως και 50% για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών. Με διάταξη που αφορά τις ΔΕΥΑ για τις περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας τους να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, μπορούν να συνεχίσουν να ζητούν οικονομική ενίσχυση από τους Δήμους, με ταυτόχρονη εκχώρηση μελλοντικών τους εσόδων! Το δεύτερο χτύπημα στις ΔΕΥΑ είναι η εκρηκτική μεταβολή της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος», υποστηρίζει η ίδια. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής εκτίναξε το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ από 20% σε 45%. Συγκεκριμένα, από 82 εκατ. το 2020 εκτοξεύτηκε σε 105 εκατ. ευρώ. Στις εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών  η τιμή του ρεύματος από 0,060 ευρώ /Kwh τον Οκτώβριο του 2021, μετά την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής έφτασε τον Ιούλιο του 2022, τα 0,2334 ευρώ/Kwh. Επίσης οι χρεώσεις για τα αντλιοστάσια και τις γεωτρήσεις, ενώ τον Ιούλιο του 2021 ήταν 0,10158 ευρώ/Kwh, τον Αύγουστο του 2022 έφτασαν στα 0,433 ευρώ/Kwh. Εκτιμάται πως μόνο από την επιβάρυνση από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, έχει δημιουργηθεί ένα χρέος που υπερβαίνει τα 60 εκατ. ευρώ. 

Στις απεγνωσμένες εκκλήσεις των 126 Δημάρχων που διαχειρίζονται ΔΕΥΑ για οικονομική στήριξη και κάλυψη του επιπρόσθετου ενεργειακού κόστους που προήλθε από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και που από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα ανήλθε στα 120 εκατ., ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υποσχέθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ μόνο 20 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης, από το βήμα της Βουλής επικαλέστηκε κώλυμα νομιμότητας για απόδοση έκτακτης επιχορήγησης και έτσι πάγωσε κάθε οικονομική ενίσχυση προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η Ερ. Χιωτέλλη καταλήγει σημειώνοντας: «Οι “γκουρού” της κυβερνησιμότητας και του επιτελικού κράτους, αυτό που κατάφεραν από τον Αύγουστο του 2021, είναι να ανακαλύψουν 1,5 χρόνο μετά πως υπάρχει κώλυμα για την χρηματοδότηση! Γι’ αυτή λοιπόν την κατάσταση και για την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο κ. Κύτελης δεν έχει να μας πει τίποτα. Θα είχε ενδιαφέρον να καταγγείλει ή έστω να καταγράψει τη μη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όσο για τον κ. Φλώρο, Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να του πούμε πως η λύση στην κρατική αδιαφορία δεν είναι η αύξηση των τιμών που αφορούν τον καταναλωτή. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας τιμολογιακής πολιτικής θα είναι η μείωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΥΑΛ, αφού  όπως είναι γνωστό “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img