Συνέντευξη στον Ανέστη Χατζηδιάκο
Πολυγραφέστατη και πολυβραβευμένη η συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων Αγγελική Δαρλάση, έρχεται στη Λέσβο σήμερα για να συμμετάσχει σε δυο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Αύριο το απόγευμα στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας, θα βρίσκεται σε μια ανοιχτή συζήτηση με γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα τα παιδιά, τα βιβλία, την φιλαναγνωσία, ενώ στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστούν και οι δράσεις των παιδιών του σχολείου για την φιλαναγνωσία που πραγματοποιήθηκαν στην διάρκεια της χρονιάς. Πριν από αυτή την εκδήλωση όμως, σήμερα το απόγευμα στις 18:00, θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στο Book & Art στον πεζόδρομο της Κομνηνάκη, σε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των βιβλίων της.
Με αφορμή την παρουσία της στη Λέσβο, μας μίλησε για το νέο της βιβλίο, αλλά και τη λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους γενικότερα.
-Πείτε μας δυο λόγια για το νέο σας βιβλίο. Τι αφορά;
«Το πιο πρόσφατο βιβλίο μου έχει τίτλο «Το παιδί και το άγαλμα του Άντερσεν» και είναι μια ιστορία εικονογραφημένη εξαιρετικά από τον Βασίλη Κουτσογιάννη. Η ιστορία βασίζεται σ’ ένα πραγματικό γεγονός, αυτό της ύπαρξης ενός μισοβυθισμένου αγάλματος του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στα νερά του Όντενσε, της γενέτειρας πόλης του δηλαδή. Φαντάστηκα λοιπόν μια ιστορία ανάμεσα σ’ εκείνο το άγαλμα και σ’ ένα μοναχικό παιδί. Ένα κατά κάποιο τρόπο αόρατο παιδί, ένα από τα πολλά. Ένα παιδί διαφορετικό που υποφέρει κοινωνικά εξαιτίας της διαφορετικότητάς του. Είναι όμως τα παραμύθια και η σχέση που έχουν με τη ζωή, που θα το εμπνεύσει και θα του δώσει εκ νέου κουράγιο. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία που μιλάει για τη σημασία των παραμυθιών, των ιστοριών στη ζωή μας. Για την έμπνευση και την παρηγορητική δύναμη της τέχνης γενικότερα, θεματική που εμφανίζεται και σ’ άλλα βιβλία μου. Επιπλέον είναι και μια ιστορία φόρος τιμής στον μεγάλο κι αγέραστο Δανό παραμυθά, με τις ιστορίες του οποίου μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές παιδιών».
-Είστε, εκτός από πολυβραβευμένη, και μια από τις πιο “παραγωγικές” συγγραφείς παιδικών κι εφηβικών βιβλίων. Ποια είναι η πρόκληση τού να γράφει κανείς βιβλία, που απευθύνονται σε νέους ηλικιακά αναγνώστες;
«Η βασικότερη πρόκληση, έτσι όπως εγώ την εισπράττω και την αντιμετωπίζω, είναι το να βλέπεις κάθε φορά τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών, μέσα από τη δική τους οπτική. Να αφήνεσαι να παρασυρθείς από αυτή την οπτική και από τη γοητεία που προσφέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας ∙ χαρακτηριστικά που μπορούν να συνθέσουν ιδιαίτερα γοητευτικούς και σύνθετους ήρωες κι ηρωίδες. Να μπαίνεις στον κόσμο τους χωρίς ταυτόχρονα να ξεχνάς τον δικό σου ενήλικο κόσμο. Να στέκεσαι σ’ αυτό το μεταίχμιο, σ’ αυτό το… ανάμεσα των δυο κόσμων με εντιμότητα, θάρρος και σεβασμό προς τα παιδιά. Και φυσικά να μην υποκύπτεις ποτέ στη νοσταλγία. Τα παιδιά δεν την αντέχουν γιατί δεν τα αφορά. Τα παιδιά δεν έχουν παρελθόν, έχουν παρόν και μέλλον. Δεν έχουν κάτι να νοσταλγήσουν. Αντίθετα έχουν πολλά να προσμένουν και να ονειρεύονται. Κι αυτή η θέαση του κόσμου μπορεί να φαντάζει από μόνη της αισιόδοξη ακόμη και μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Συναρπαστική για τα παιδιά και παρηγορητική για τους ενηλίκους».
–Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που «κερδίζουν» έναν μικρό αναγνώστη;
«Θα σας μιλήσω από την προσωπική εμπειρία μου… Ιστορίες δυνατές και στέρεες, ιστορίες γεμάτες φαντασία, περιπέτεια και συγκίνηση με γοητευτικούς και αληθινούς ήρωες κι ηρωίδες. Ιστορίες ειπωμένες με τόλμη, φαντασία κι ειλικρίνεια. Τα παιδιά αναγνωρίζουν με τη μία και το ψεύτικο, το «δήθεν» και το απορρίπτουν. Όπως απορρίπτουν και τον διδακτισμό – δεν ενδιαφέρονται καθόλου να τους σηκώνεις το δάχτυλο. Να τα συγκινήσεις, να τα συναρπάσεις θέλουν και να τα ταξιδέψεις. Υπ’ αυτή την έννοια δεν διαφέρουν πολύ από τους ενήλικους αναγνώστες. Ταυτόχρονα όμως μπορεί και να είναι πιο δύσκολο να τα κερδίσεις γιατί αν δεν τους αρέσει κάτι, δεν θα τηρήσουν κανένα πρόσχημα και θα το απορρίψουν αμέσως».
-Ποια είναι τα επόμενα δημιουργικά σας σχέδια;
«Περιμένω με αγωνία αν θα εγκριθεί το σενάριό μου το οποίο βασίζεται στο εικονογραφημένο από τον Βασίλη Κουτσογιάννη βιβλίο μας το «Από Μακριά», το οποίο το ονειρευτήκαμε κι ως ταινία animation. Οπότε έχω πολλή αγωνία για την επόμενη φάση. Από καιρό ήθελα ν’ ασχοληθώ και με τον κινηματογράφο ως σεναριογράφος, οπότε τώρα μπορεί να έχει έρθει ο κατάλληλος καιρός. Παράλληλα όμως διορθώνω και το νέο μου μυθιστόρημα που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο. Οπότε το καλοκαίρι μου προβλέπεται ιδιαιτέρως δημιουργικό…».