Ιερέας κτηνοτρόφος με μονάδα υδροπονίας

Από τον αγιασμό στη μονάδα
Spread the love


  • Πώς αυτές οι μονάδες που δημιουργεί στη Λέσβο η εταιρεία BIOstalis αλλάζουν τα δεδομένα επιτυγχάνοντας οικονομία στα κόστη σίτισης των κοπαδιών, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγική ικανότητα των αιγοπροβάτων

Από μία μικρή μονάδα υδροπονίας στο μέγεθος τεσσάρων μεγάλων οικιακών ψυγείων θα σιτίζεται 365 μέρες το χρόνο ένα κοπάδι περίπου 100 αιγοπροβάτων στην περιοχή του Ευεργέτουλα και συγκεκριμένα  σε κτηνοτροφική μονάδα στη Λάρσο.

Την Παρασκευή το μεσημέρι έγινε ο αγιασμός, παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας BIOstalis, τον οποίο τέλεσαν εκτός από τον ιερέα – κτηνοτρόφο οι πατέρες Κομνηνός Βράνης και Γεώργιος Μπιτσαξής (Ρεμπέτης), ενώ έδωσαν το παρών κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις νέες δυνατότητες που δίνει η υδροπονία.

Ο π. Προκόπιος στη μέση περιστοιχισμένος από τον π. Κομνηνό και τον π. Γεώργιο που βρίσκονται δίπλα του

Σε μία δύσκολη περίοδο για την κτηνοτροφία όπου τα κόστη των ζωοτροφών έχουν εκτοξευθεί, η σύγχρονη τεχνολογία με τους υδροπονικούς θαλάμους δίνει την απάντηση, καθώς αυτές οι μονάδες καλύπτουν με φρέσκο χορτάρι όλες τις ημέρες του χρόνου τους κτηνοτρόφους για τα κοπάδια τους μειώνοντας το κόστος σίτισης κατά 30% τουλάχιστον, ενώ το σπουδαιότερο είναι ότι αυξάνεται η παραγωγική ικανότητα του ζώου καθώς σιτίζεται με φρέσκο χορτάρι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Οι θάλαμοι υδροπονίας της εταιρείας BIOstalis στη μονάδα της Λάρσου

Η μονάδα μπορεί να παράγει 250 κιλά φύτρο για κάθε 40 κιλά (σακί) κριθάρι και η δυναμικότητά της είναι να καλύπτει με δύο κιλά κάθε ζώο σε ημερήσια βάση. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας BIOstalis που βρισκόταν στην τελετή του αγιασμού, το φύτρο είναι η ρίζα με τον καρπό που αρχίζει να βλασταίνει, αποτελώντας ό,τι καλύτερο για τη σίτιση των ζώων, καθώς θωρακίζει την υγεία τους και το σπουδαιότερο αυξάνει την παραγωγική ικανότητα.

Η συγκεκριμένη μονάδα ανήκει σε ιερέα, στον π. Προκόπιο από την περιοχή του Ευεργέτουλα, αν και τυπικά την ευθύνη της εκμετάλλευσης έχει η πρεσβυτέρα κ. Άννα, καθώς ο ίδιος αν και Λέσβιος στην καταγωγή υπηρετεί ως στρατιωτικός ιερέας στη Χίο.

250 κιλά φύτρο από ένα σακί κριθάρι των 40 κιλών

Πρόκειται για μονάδα παραγωγής χορτονομής από την εταιρεία BIOstalis και μάλιστα η πρώτη που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή του Ευεργέτουλα και από τις ελάχιστες που λειτουργούν μέχρι τώρα στη Λέσβο, με την αρχή να έχει γίνει από το Μεσότοπο, ενώ η ίδια εταιρεία έχει εγκαταστήσει τέτοιους θαλάμους και στην Μήθυμνα και στο Σκαλοχώρι. 

«Αγαπάμε τα ζώα και ήταν ένα όνειρό μας να δημιουργήσουμε κάτι πιο εξελιγμένο στη μονάδα μας και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σήμερα συγκινημένοι», δήλωσε ο π. Προκόπιος στα Νέα της Λέσβου.

Δίπλα στον ιερέα οι πατέρες Κομνηνός και Γεώργιος του ευχήθηκαν να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τη μονάδα του, ενώ ο π. Κομνηνός επαίνεσε την Πρεσβυτέρα για το κουράγιο της. «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε με τον πατέρα Γεώργιο εδώ δίπλα στον πατέρα Προκόπιο», είπε ο παπά Κομνηνός στα Νέα της Λέσβου. «Ο πατέρας Προκόπιος γεννήθηκε μέσα στα ζώα και γι’ αυτό και η μεγάλη του αγάπη γι’ αυτά. Βρισκόμαστε εδώ για να του ευχηθούμε και να επαινέσουμε και την Πρεσβυτέρα, που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της μονάδας, καθώς στέκεται πραγματική κολόνα δίπλα στον παπά», είπε ο π. Κομνηνός που πάντοτε βρίσκει το χρόνο να στέκεται και ο ίδιος κοντά στους νέους ανθρώπους και τώρα σε ένα νέο κληρικό με οικογενειακή παράδοση στην κτηνοτροφία. 

Ο κτηνοτρόφος δεν κάνει τίποτα άλλο παρά αυτό που μας δείχνει ο π. Κομνηνός, να στρώνει το κριθάρι μέσα στους δίσκους που βρίσκονται σε κάθε θάλαμο και μετά να κλείνει τις πόρτες

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας BIOstalis, Θεόδωρος Φωτόπουλος, είπε στα Νέα της Λέσβου: «Η εταιρεία μας καινοτομεί ενσωματώνοντας όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις σε σημείο ώστε να βρισκόμαστε πολύ πιο μπροστά από αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μας εμπιστεύονται οι κτηνοτρόφοι στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις που ενσωματώνουμε συνεχώς περιορίζουν την ανθρώπινη παρέμβαση και άρα το χρόνο ενασχόλησης του κτηνοτρόφου με τους υδροπονικούς θαλάμους, ενώ βελτιώνονται τα αποτελέσματα.  

Το κόστος αυτών των μονάδων δεν είναι απαγορευτικό για τους κτηνοτρόφους αν σκεφτεί κανείς την ετήσια δαπάνη κάθε παραγωγού για τη σίτιση του κοπαδιού του. Ξεκινά από τα 10.000 ευρώ και μπορεί να επιδοτηθεί μέσα από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τις επενδύσεις των κτηνοτρόφων. Η απόσβεση ξεκινά άμεσα και εκτός από την οικονομία που επιτυγχάνεται στη σίτιση ο κτηνοτρόφος βλέπει να βελτιώνεται το εισόδημά του και από την παραγωγή που αυξάνεται, από τη στιγμή που το κοπάδι έχει ποιοτικότερη τροφή και μπορεί να σιτίζεται με φύτρο όλες τις ημέρες του χρόνου και κυρίως κατά τα διαστήματα που η βόσκηση δεν είναι δυνατή, ενώ ο κτηνοτρόφος έχει παραγωγικές απαιτήσεις από τα ζώα του».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση