Μ’ ένα σπουδαίο ιστορικό ταξίδι μάς παρακινεί να μπούμε δυναμικά στη νέα χρονιά ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων «Το Κιόστε» με μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για ημερολόγιο.
Συμπληρώνοντας αισίως δυο χρόνια ζωής και πολιτιστικής δραστηριότητας, ο σύλλογος παρουσιάζει ένα σημαντικό έργο καταγραφής της μνήμης των ανθρώπων του χωριού μας, που εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στη Λέσβο. Επίσης, έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα, καθώς ασχολείται με την ιστορία και τη λαογραφία της Αγίας Παρασκευής (ή Κιόστε) τουΤσεσμέ, αλλά και ολόκληρης της μικρασιατικής χερσονήσου της Ερυθραίας με τα δεκάδες ελληνικά χωριά και πόλεις να αποτελούν και το βασικό πεδίο λαογραφικής έρευνας και μελέτης του συλλόγου.
Μετά την καταγραφή των αναμνήσεων των μεγαλύτερων σε ηλικία απογόνων των προσφύγων της Αγίας Παρασκευής, είτε από τις αφηγήσεις των προγόνων τους για τη ζωή στο χωριό, είτε από την εγκατάσταση και την προσφυγική ζωή στη νέα πατρίδα, ο σύλλογος δέχτηκε την τιμητική πρόσκληση συνεργασίας της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νάσιας Χουρμουζιάδη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μουσειολογία του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη έκθεση, με τίτλο «Έρχονται οι γλάροι. Οι μουσειολόγοι συναντούν το Κιόστε». Η έκθεση ήταν άκρως επιτυχημένη με το αποτέλεσμα να δικαιώνει πανηγυρικά τη σημαντική τους προσπάθεια.
Μέσα από το φετινό τους ημερολόγιο, έχουμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε ακόμη μια φορά στην έκθεση, να δούμε και ν’ απολαύσουμε εικόνες και ήχους σκανάροντας τους κώδικες ταχείας απόκρισης (qrcode) από το οπτικοακουστικό υλικό που δημιούργησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια του υλικού του ημερολογίου έγινε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νάσια Χουρμουζιάδη.
Το ημερολόγιο κυκλοφορεί σε δυο μορφές, επιτραπέζιο και ατζέντα. Διατίθεται από τα μέλη του συλλόγου και μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά σε όλη την Ελλάδα μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 6973336564.