Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του λαδιού!

Spread the love


  • Μεγάλη χρονιά η φετινή για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, που βλέπουν τις τιμές να συγκλίνουν με αυτές που διαμορφώνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • Κερδισμένοι όσοι έχουν κρατήσει και παρακαταθήκες περσινών λαδιών, τα οποία πληρώνονται πανάκριβα λόγω μεγάλης ζήτησης και για τα βιομηχανικά

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφει για τα τοπικά δεδομένα η τιμή του ελαιολάδου στη Λέσβο με το άνοιγμα να γίνεται από τα 4,35 ευρώ το κιλό για τα 3 δέκατα, ενώ ο άσος να διαμορφώνεται στην τιμή των 3,75 ευρώ το κιλό! Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και τα βιομηχανικά λάδια και πραγματικά αυτό που συμβαίνει φέτος με τις τιμές τους είναι απίστευτο! Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για πρώτη χρονιά το ελαιόλαδο οξύτητας… 8 βαθμών διατηρεί τιμή άνω των 3 ευρώ το κιλό (3,02 ευρώ)!!

Τα Νέα της Λέσβου από το προηγούμενο διάστημα μέσα από τα ρεπορτάζ και τη σχολιογραφία τους ανέδειξαν τη χρυσή ευκαιρία που ανοίγεται φέτος για το ελαιόλαδο, ενώ με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους εκτίμησαν ότι το άνοιγμα θα γίνει από τα 4 ευρώ και οι πρώτες τιμές που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ μας με τον καλύτερο τρόπο!

 

Οι πρώτες τιμές

Ο πρώτος τιμοκατάλογος που δόθηκε στην δημοσιότητα ισχύει από την Τετάρτη στα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι τιμές αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία η κάθε επιχείρηση προσαρμόζει την τιμολογιακή της πολιτική. Με άλλα λόγια πρόκειται για τις κατώτατες τιμές, που σημαίνει ότι δεν έχει διαμορφωθεί ουδέποτε στο παρελθόν χαμηλότερη τιμή από αυτές. Αντιθέτως μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένας ανταγωνισμός μεταξύ ελαιοτριβείων που έχουν πίσω τους τυποποιητικές μονάδες και συμβόλαια για εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου, τα οποία προσφέρουν ακόμα πιο βελτιωμένες τιμές και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αισθητά βελτιωμένες για τα πολύ ποιοτικά λάδια. 

Όπως έχουμε ήδη γράψει, το άνοιγμα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου λόγω των διάφορων ασθενειών και της δακοπροσβολής φέρνει λίγο πιο χοντρά λάδια απ’ ό,τι αναμενόταν. Με άλλα λόγια  αντί για 3-4 δέκατα έχουμε κατά κύριο λόγο από 6 δέκατα και πάνω (μέχρι 1,5 βαθμό για ραβδιστές).  Αυτό ουσιαστικά  κάνει τα 3 δέκατα πραγματικά ανάρπαστα, αν και βλέποντας κανείς τη στήλη των τιμών διαπιστώνει πως ακόμα και βιομηχανικά λάδια να παράγει ένας αγρότης θα φύγει από το χωράφι με λεφτά στην τσέπη, καθώς φέτος οι τιμές είναι πραγματικά σε πολύ υψηλά επίπεδα και για τα χοντρά λάδια και αυτό πλέον αντικατοπτρίζεται τους τελευταίους μήνες και στα ράφια των σούπερ-μάρκετ στις τιμές του ελαιολάδου για το περσινό προϊόν, ενώ ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας αναμένεται να βρει το ελαιόλαδο για τον καταναλωτή σε ακόμα πιο υψηλές τιμές.

 

Ισπανία – Ιταλία – Τυνησία – Ελλάδα 

Ουσιαστικά η χώρα που επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο του ελαιολάδου και τις τιμές του προϊόντος εντός και εκτός Ευρώπης είναι η Ισπανία, που είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη. Καθώς, δε, φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή σε συνάρτηση με τα χαμηλά αποθέματα, αυτό έχει τροφοδοτήσει ένα ράλι στις τιμές του ελαιολάδου, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο.

Στην Ισπανία ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για την περιφέρεια της Ανδαλουσίας τα 3 έξτρα παρθένα έχουν μέση τιμή 4,69 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ιταλία ο μέσος όρος χώρας είναι στα 5,56 ευρώ το κιλό και στην Τυνησία στα 4,43 ευρώ. 

Στη χώρα μας οι τιμές κυμαίνονται για την Κρήτη μέχρι 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ στη Λακωνία οι τιμές προσεγγίζουν τα 5 ευρώ το κιλό.

 

Στη Λέσβο

Στη Λέσβο φέτος οι τιμές διαμορφώνονται στο ξεκίνημά τους σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό είχε ισχύσει και πέρυσι. Σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια που υπήρχε απόκλιση μεταξύ των τιμών της Λέσβου και των τιμών που διαμορφώνονταν στην υπόλοιπη Ελλάδα, με το νησί μας να βρίσκεται στην μειονεκτική θέση λόγω… νησιωτικότητας! Με άλλα λόγια οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν μία εμπορική επιχείρηση στο διπλανό Νομό για να πουλήσουν το προϊόν τους.  

Ωστόσο φέτος οι ανάγκες της τυποποίησης για φρέσκα χαμηλόβαθμα λάδια σε συνάρτηση με την μεγάλη ζήτηση, η οποία ξεκίνησε, όπως είχαμε γράψει, από το Σεπτέμβριο, χωρίς να υπάρχουν ακόμα φρέσκα λάδια στη Λέσβο, συντελεί ώστε οι τιμές παραγωγού να καταγράφουν στην περιοχή μας ένα ιστορικό ρεκόρ, μια και είναι οι καλύτερες όλων των εποχών.

Τέλος, να αναφέρουμε πως ανέλπιστα καλές είναι οι τιμές και για τα περσινά λάδια και όσοι κράτησαν παρακαταθήκες στα ελαιοτριβεία είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, καθώς τα 3 δέκατα πληρώνονται προς 4 ευρώ το κιλό και ο άσος προς 3,55 ευρώ το κιλό! 

 

Τα προβλήματα της παραγωγής

Την ίδια ώρα όμως η φετινή χρονιά σημαδεύεται ειδικά για τη Λέσβο από την κλιματική αλλαγή και την ανομβρία. Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Βασίλης Κοκκινοφόρος, σημείωσε ότι «πράγματι φέτος για τους ελαιοπαραγωγούς μας υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μία πολύ καλή χρονιά για το εισόδημά τους, επιτέλους βρε αδερφέ να πληρωθούν τον ιδρώτα τους μέσα από τα χωράφια. Δυστυχώς όμως η Λέσβος θα έχει μία τεράστια απώλεια εισοδήματος λόγω της ανομβρίας και της κλιματικής αλλαγής.  Η εκτίμησή μου είναι πως το ύψος της παραγωγής στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τους 12.000 τόνους, ενώ θα φτάναμε και τους 18.000 τόνους τουλάχιστον! Μετρήστε λοιπόν την απώλεια με τις τιμές για να καταλάβετε πόσο θα πληρώσει την ανομβρία και την κλιματική αλλαγή φέτος το νησί μας»

Και συνέχισε: «Οι θερμοκρασίες που για την εποχή βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία που πλήττει φέτος τη Λέσβο τροφοδοτούν, εκτός από τη συρρίκνωση του καρπού από τη δίψα των δέντρων, και προβλήματα, όπως είναι το γλοιοσπόριο. Όχι ο δάκος, το γλοιοσπόριο είναι το πρόβλημα του ελαιώνα φέτος, με συνέπεια σε μία χρονιά με πολύ καλή τιμή για το ελαιόλαδο αρκετοί αγρότες να μην έχουν πολλές ελιές και κάποιοι άλλοι που περίμεναν παραγωγή να βλέπουν τον καρπό να συρρικνώνεται και να πέφτει από τα δέντρα. Με αυτό το δεδομένο θα έλεγα ότι η Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουφέλος και οι βουλευτές του νησιού με πρώτο τον κύριο Αθανασίου, που είναι του κυβερνώντος κόμματος, να διεκδικήσουν κάποιας μορφής οικονομική στήριξη για τη ζημιά που έχουμε υποστεί. Πραγματικά πρώτη φορά βλέπω να έχει τέτοια τιμή ρεκόρ το ελαιόλαδο και οι αγρότες στα χωριά να κρατούν τα κεφάλια τους», ανέφερε καταλήγοντας το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει το μέγεθος της απώλειας παραγωγής που καταγράφει φέτος η Λέσβος, κυρίως λόγω της ανομβρίας.

 

Τιμές για φετινά λάδια 

9 Νοεμβρίου 2022 

  • 03  4.35 ευρώ 
  • 04  4,20 ευρώ 
  • 05 4,05 ευρώ 
  • 0,6 3,95 ευρώ
  • 07 3,90 ευρώ 
  • 08 3,85 ευρώ 
  • 09 3,80 ευρώ 
  • Άσος 3,75 ευρώ 
  • δυάρι 3,30 ευρώ 
  • τριάρι 3,26 ευρώ 
  • τεσσάρι 3,23 ευρώ 
  • πεντάρι 3,20 ευρώ

 

Τιμές για περσινά λάδια 

  • 03   4 ευρώ 
  • 04   3,94 ευρώ 
  • 05   3,88 ευρώ 
  • 06 3,82 ευρώ 
  • 07   3,76 ευρώ 
  • 08   3,18 ευρώ 
  • 09   3,60 ευρώ 
  • Άσος 3,55 ευρώ 
  • Δυάρι 3,30 ευρώ
  • τριάρι 3,26 ευρώ 
  • τεσσάρι 3,23 ευρώ 
  • πεντάρι 3,20 ευρώ

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση