Στη Μυτιλήνη βρίσκονται αυτές τις ημέρες δυο λύκεια από την Περούτζια της Ιταλίας και την Αρούκα της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Erasmus με το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της νότιας Ευρώπης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Λέσβο, ενώ τόσο τα παιδιά που έρχονται στο νησί μας όσο και οι μαθητές του Πρότυπου ΓΕΛ θα μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες, διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντές τους.
Νωρίτερα, τέλη Φεβρουαρίου έως αρχές Μαρτίου οι Μυτιληνιοί μαθητές και μαθήτριες είχαν επισκεφθεί το Agrupamento de Escolas de Arouca όπου φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των Πορτογάλων μαθητών, ενώ στις αρχές Μαΐου οι μαθητές του νησιού μας με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς θα επισκεφθούν το Istituto Tecnico Tecnologico Statale ‘’Alessandro Volta’’ στην Ιταλία, όπου και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής.
Συγκεκριμένα την Κυριακή το βράδυ κατέφθασε η ομάδα των Ιταλών μαθητών με τους δυο υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, η οποία και ξεναγήθηκε την Δευτέρα στην περιοχή της Φυκιότρυπας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, καθώς και στο κέντρο της πόλης. Όπως μας είπε ο ένας συνοδός καθηγητής, ο Κρίστιαν: «Οι εντυπώσεις μας από την Μυτιλήνη είναι πολύ καλές, οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί, νιώθουμε άνετα και χαιρόμαστε γι’ αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται να γνωρίσουμε περισσότερα και για την Λέσβο αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό γενικά». Λόγω αλλαγών στις αεροπορικές πτήσεις, η ομάδα από την Πορτογαλία κατέφθασε στο νησί την Δευτέρα το βράδυ, ανταμώνοντας με το ελληνικό και το ιταλικό σχολείο στο χώρο του Πρότυπου ΓΕΛ την Τρίτη το πρωί.
Εκεί, οι μαθητές και οι καθηγητές από το εξωτερικό καλωσορίστηκαν από την εκπαιδευτική κοινότητα του ΓΕΛ, ενώ σε κάθε έναν ξεχωριστά προσφέρθηκε, με την στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, από μια πάνινη τσάντα με το λογότυπο του σχολείου, η οποία περιελάμβανε έναν χάρτη για τη Λέσβο και το βιβλίο του Θανάση Παρασκευαΐδη ‘’Τα λιόδεντρα κι’ οι ξωμάχοι πάνω στη Λέσβο’’.
Στη συνέχεια οι Ιταλοί μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν μάθημα μαθηματικών στο σχολείο, ενώ η ομάδα από την Πορτογαλία ξεναγήθηκε στην ιστορική βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου ο υπεύθυνος του ομίλου αριστείας και θεολόγος, Αθανάσιος Καλαμάτας, τους μίλησε για το εργαστήριο ψηφιοποίησης χειρογράφων που συντονίζει ο ίδιος, κατά το οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πρότυπου ΓΕΛ μετατρέπουν σε ψηφιακή μορφή βιβλία και χειρόγραφα, ορισμένα από αυτά χρονολογούμενα από τον 13ο αιώνα! Οι φιλοξενούμενοι μαθητές και καθηγητές από την Αρούκα της Πορτογαλίας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις σπάνιες εκδόσεις που διαθέτει η βιβλιοθήκη του σχολείου της πόλης μας, ενώ ξεχωριστή μνεία κατά την ξενάγηση έγινε στον Νίκο Καζαντζάκη, που φέτος το Πρότυπο ΓΕΛ τίμησε με εκδήλωση τα 140 χρόνια από την γέννησή του.
Στο πλαίσιο της ξενάγησης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους μαθητές και μαθήτριες και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς, την Σύλβια και την Ιζάουρα, από την Πορτογαλία, οι οποίοι σχολίασαν θετικά την αρχιτεκτονική των κτιρίων στη Μυτιλήνη, το όμορφο φυσικό τοπίο, αλλά και την φιλοξενία και την ζωτικότητα των μαθητών του ΓΕΛ.
Την ίδια ημέρα οι φιλοξενούμενοι μαθητές και από τις δυο χώρες παρακολούθησαν μάθημα Ελληνικής Γλώσσας στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ενώ στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Λόφο Ξενία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας παραχώρησε διάλεξη για το Πανεπιστήμιο. Σήμερα το πρόγραμμα δράσεων για τα σχολεία από την Ιταλία και την Πορτογαλία περιλαμβάνει επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Σιγρίου, καθώς και ορνιθοπαρατήρηση στον κόλπο Καλλονής, ενώ αύριο, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν το γραφικό Μόλυβο και την Πέτρα.