- Αναστάτωση στους επαγγελματίες του λιμανιού από την αλλοπρόσαλλη εισπρακτική τακτική του Λιμενικού Ταμείου
- Βεβαιώσεις οφειλών για… γλάστρες και μικρές μεταφερόμενες πινακίδες
Σε αναβρασμό είναι οι επαγγελματίες στην προκυμαία της Μυτιλήνης από τις βεβαιώσεις οφειλών σε βάρος των επιχειρήσεών τους από το Λιμενικό Ταμείο. Σαν να μην έφταναν τα τραπεζοκαθίσματα στα οποία αναφερθήκαμε χθες όταν οι πρώτοι εστιάτορες άρχισαν να παίρνουν τις λυπητερές, οι οποίες σημειώστε ότι κλιμακώνονται μέχρι και τις 20.000 ευρώ σε βάθος τετραετίας, σειρά πήραν και οι άλλοι καταστηματάρχες που βρίσκονται στους χώρους του λιμανιού. Γιατί όμως να πληρώσει μια επιχείρηση που δεν έχει τραπεζοκαθίσματα στον εξωτερικό χώρο θα αναρωτηθεί κανείς.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έλαβαν από το Λιμενικό Ταμείο, καλούνται να πληρώσουν για μόνιμες πινακίδες που είναι πάνω στα πεζοδρόμια, ακόμα και για τα μεταφερόμενα σταντ, δηλαδή τις μικρές φορητές πινακίδες που έχουν κάποιες επιχειρήσεις για λίγες ώρες στους εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα, δε, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, συνάδελφός του τουριστικός πράκτορας καλείται να πληρώσει 300 ευρώ για πινακίδες στον εξωτερικό χώρο, μεταξύ των οποίων και… δύο ζαρντινιέρες με λουλούδια!
Αλλοπρόσαλλα πράγματα
Η εισπρακτική αυτή τακτική του Λιμενικού Ταμείου την οποία η παρούσα διοίκηση αποδίδει στους προκατόχους της (αλλά οι προκάτοχοι ουδέποτε προχώρησαν σε είσπραξη τέτοιων οφειλών) είναι τουλάχιστον αλλοπρόσαλλη, καθώς αν πει κανείς δικαιολογημένα να εισπραχθούν κάποια χρήματα για τα τραπεζοκαθίσματα, ποιος θα μπορούσε να δικαιολογήσει το ποσό των 165 ευρώ (δηλαδή το αντίστοιχο ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ενός αυτοκινήτου) στον τουριστικό πράκτορα Σταύρο Ρεπάνη του ταξιδιωτικού γραφείου Repanis Tours στην προκυμαία παραπλεύρως του Επιμελητηρίου;
Ο ταξιδιωτικός πράκτορας καλείται να πληρώσει 165 ευρώ για ένα μικρό μεταφερόμενο stand που βγάζει για λίγες ώρες κάθε πρωί έξω από την επιχείρησή του στο πεζοδρόμιο και το οποίο ουδείς μέχρι τώρα τον κάλεσε να το απομακρύνει, ούτε τον ενημέρωσαν ότι πρόκειται να πληρώσει ενοίκιο γι’ αυτή τη μικρή πινακίδα.
Όπως είπε ο κ. Ρεπάνης μιλώντας στα Νέα της Λέσβου: «Θεωρώ ακραίο να φορολογείται ένα μεταφερόμενο stand πολύ μικρών διαστάσεων που έχουμε μπροστά στην επιχείρησή μας, καθώς ως γραφείο δεν καταλαμβάνουμε εξωτερικά τον παραμικρό χώρο, να πει κανείς ότι προκαλούμε και πρέπει να πληρώσουμε αντίτιμο. Το μεταφερόμενο stand το τοποθετούμε συνήθως το πρωί και το μεσημέρι απομακρύνεται και θα πρέπει γι’ αυτό να πληρώσουμε το ποσό που σας ανέφερα, το οποίο το θεωρώ παράλογο. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα τουριστικά πρακτορεία θησαύρισαν το καλοκαίρι με τους Τούρκους και θα πρέπει να τα αφαιμάξουν οικονομικά, απλά θέλω να διευκρινίσω για να το γνωρίζουν και οι αναγνώστες σας και γενικότερα οι κάτοικοι της Λέσβου ότι δεν δουλέψαμε όλοι οι τουριστικοί πράκτορες με τους Τούρκους. Το δικό μας γραφείο για παράδειγμα ασχολήθηκε και ασχολείται με τις εσωτερικές μετακινήσεις, αλλά και τον τουρισμό σε ευρωπαϊκά και άλλα κράτη και όχι με τους Τούρκους. Υπ’ αυτήν την έννοια αν έχουν κάποιοι την αίσθηση ότι τα μαγαζιά της Προκυμαίας πλούτισαν φέτος το καλοκαίρι και άρα θα πρέπει να εισπράξουν και εκείνοι το κομμάτι που τους αναλογεί, λάθος πόρτα χτυπούν», ανέφερε ο κ. Ρεπάνης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ήδη στο Λιμενικό Ταμείο.
Τους το επέστρεψε ο Χατζηκυριάκος
Μεταξύ των διαμαρτυρόμενων και ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο οποίος έλαβε βεβαίωση οφειλής 150 ευρώ για τον εξωτερικό χώρο της επιχείρησής του. «Επέστρεψα πίσω αυτή την οφειλή, δεν μου αναλογεί, καθώς για 1,5 χρόνο βρισκόμουν σε άλλο γραφείο, όχι με πρόσοψη στο χώρο της Προκυμαίας και γι’ αυτό το λόγο βεβαίωσαν το παραπάνω ποσό ως μη όφειλαν και τους το επέστρεψα και το δέχτηκαν, δεν είπαν κάτι. Από κει και πέρα θεωρούμε απαράδεκτες αυτές τις χρεώσεις για μεταφερόμενες πινακίδες και για ζαρντινιέρες, καθώς υπάρχει περίπτωση συναδέλφου που καλείται να πληρώσει 300 ευρώ μεταξύ άλλων και για δύο ζαρντινιέρες», είπε ο κ. Χατζηκυριάκος εκφράζοντας την απορία του πώς και προέκυψαν αυτές οι οφειλές ξαφνικά, ενώ η προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου δεν είχε προχωρήσει σε τέτοιες επιβαρύνσεις.
Ποιο Λιμεναρχείο;;;
Πάντως ο επίσημος ισχυρισμός του Λιμενικού Ταμείου, όπως αναφέρεται στο χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας ότι πρόκειται για πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το Λιμεναρχείο, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς κύκλοι του Λιμεναρχείου ανέφεραν χθες ότι δεν υπάρχει ανάμιξη των υπηρεσιών τους σε τέτοιες βεβαιώσεις οφειλών.
Τρέχει πάλι ο Μυρσινιάς
Αρκετά τηλεφωνήματα επαγγελματιών της Προκυμαίας είχε δεχθεί μέχρι χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο οποίος προγραμματίζει τις επόμενες ημέρες να κάνει επαφές με το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να διερευνήσει ποια είναι τα περιθώρια της άμβλυνσης αυτών των καταστάσεων. Όπως εξήγησε ο ίδιος στα Νέα της Λέσβου «το να βγαίνουν κάποιες οφειλές για την περίοδο του κορονοϊού και για κατασκευές που δεν καταλαμβάνουν μόνιμα κάποιους χώρους, αλλά για μεταφερόμενες πινακίδες ή γλάστρες αυτό κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και νομίζω ότι και η προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου δεν είχε προχωρήσει σε τέτοια είσπραξη. Επιπλέον αυτό που θέλω να θέσω είναι ότι τουλάχιστον έπρεπε να τους ενημέρωναν προηγουμένως τους επαγγελματίες ότι θα πληρώνουν ενοίκιο για κατάληψη πεζοδρομίου και τα μεταφερόμενα σταντ ή γλάστρες, ώστε ο καθένας να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει τη ζαρντινιέρα έξω από την επιχείρησή του ή αν θα πάρει το μεταφερόμενο stand εντός του καταστήματος. Σε κάθε περίπτωση έχοντας στο γραφείο μου δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην Προκυμαία θα κάνουμε κάποιες επαφές για να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε για να διορθωθούν κάποια πράγματα. Προφανώς το Επιμελητήριο Λέσβου βρίσκεται δίπλα σε κάθε επαγγελματία για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί».