“Καλό Πάσχα” για τα δίκτυα του βιολογικού!

Spread the love


  • Ορατός ο κίνδυνος απένταξης κι αυτού του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης αν δεν ασκηθούν πιέσεις για την δέσμευση της χρηματοδότησης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης

Άσχημα έχει μπλέξει το τελευταίο διάστημα το έργο της κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης στη νότια Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του έργου του βιολογικού καθαρισμού που εκτελεί η ΔΕΥΑΛ. Η μία ένσταση έφερε την άλλη και οι διαδικασίες του διαγωνισμού ανάθεσης έχουν “κολλήσει” εδώ και 4 μήνες, με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση κι αυτού του έργου που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η δημοπράτηση δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να εκδοθούν οι τελικές αποφάσεις επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι εργοληπτικές εταιρείες και ο απερχόμενος Πρόεδρος, Γιώργος Φλώρος, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το αν θα τηρηθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες του προγράμματος.

Η δημοπράτηση για την ανάθεση των δικτύων έγινε τον Σεπτέμβριο και έναν μήνα μετά ο δεύτερος κατά σειρά μειοδότης κατέθεσε ένσταση επί των διαδικασιών επιλογής και δικαιώθηκε. Στη συνέχεια, κατέθεσε έφεση επί της απόφασης αυτής ο προσωρινός ανάδοχος, η οποία θα εκδικαστεί στο τέλος Ιανουαρίου και η απόφαση αναμένεται σε τουλάχιστον 3 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε “παγώνουν” όλες οι διαδικασίες του διαγωνισμού, ενώ θα έχει παρέλθει ένας ολόκληρος χρόνος από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 12 εκατ. ευρώ, που θεωρείται ως deadline για την συμβασιοποίηση του έργου. Πόσο μάλλον όταν πριν μερικές εβδομάδες, όπως αποκάλυψαν τα “Νέα της Λέσβου”, χάθηκε η χρηματοδότηση των 100 εκατ. ευρώ από το ίδιο πρόγραμμα για το Φράγμα Τσικνιά που βρισκόταν ένα βήμα πριν από την υπογραφή της σύμβασης, χωρίς να έχει παρουσιαστεί καμία εμπλοκή στην δημοπράτηση.

Σύμφωνα με την μελέτη, αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις νότιες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών λυμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή ‘’Κουτσουκίδι”, που βρίσκεται νότια της Αγριλιάς Κρατήγου, αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς Λουτρά, σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. 

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δημοτικές Κοινότητες της Αγίας Μαρίνας και των Ταξιαρχών, στους πέντε οικισμούς Βαρειάς – Ακρωτηρίου, Νεάπολης, Κουμκό, Πληγωνίου και Αγριλιάς Κρατήγου, καθώς και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων από τις ως παραπάνω περιοχές στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε αντλιοστασίων ακαθάρτων και ο υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός θα έχει μήκος 3,5 χλμ. και τα δίκτυα αποχέτευσης 27 χλμ..

Σε αντίθεση με τα εμπόδια που παρουσιάζονται για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, στην θέση “Κουτσουμπάρα”. Βασική προϋπόθεση όμως για να λειτουργήσει η Μ.Ε.Λ. και να υπάρξει βιολογικός καθαρισμός στη νότια πλευρά της πρωτεύουσας, είναι η κατασκευή των δικτύων που θα οδηγούν τα λύματα στις εγκαταστάσεις. 

Σύμφωνα με την σύμβαση, η Μονάδα θα είναι έτοιμη σε ένα χρόνο. Το κόστος για την κατασκευή της είναι 3.320.000 ευρώ και μαζί με την έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος, το υπόλοιπο ποσό έως τα 5 εκατ. θα διατεθεί για την κατασκευή τμήματος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού που θα περνάει από τους οικισμούς της Αγίας Μαρίνας, το Καγιάνι και το Πληγώνι, αφήνοντας εκτός, σε πρώτη φάση τη Βαρειά, την Κράτηγο, τη Βίγλα, τη Νεάπολη, το Ακρωτήρι και το Κουμκό. Η Μ.Ε.Λ. κατασκευάζεται αριστερά του δρόμου προς τα Λουτρά και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με το σύστημα ενεργού ιλύος, με παρατεταμένο αερισμό, με ταυτόχρονη πλήρη σταθεροποίηση ιλύος, βιολογική επεξεργασία αζώτου και τριτοβάθμια επεξεργασία, ισοδύναμου πληθυσμού 9.500 κατοίκων για τα έργα της Α΄ φάσης (20ετία). Στην εργολαβία περιλαμβάνεται, επίσης, η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, «δυστυχώς έχουμε μπλέξει για μια ακόμη φορά στις ενστάσεις και τις προσφυγές που καθυστερούν πολλά έργα στο νησί μας. Η μία απόφαση φέρνει την άλλη και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μέχρι να τελεσιδικήσουν. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χαθεί η χρηματοδότηση και θα δοθεί το περιθώριο να ξεμπλέξει το έργο των δικτύων που είναι απαραίτητο και αναγκαίο για την περιοχή, αλλά και για να λειτουργήσει η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων που ήδη κατασκευάζεται».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση