Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Καλωσόρισμα σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Την πρόθεση της Ελλάδας να παράσχει προσωρινή φιλοξενία σε πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο Υπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη θα εφαρμόσει για πρώτη φορά μία οδηγία που θεσπίστηκε προ εικοσαετίας, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ για μία ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζικά εκτοπισμένων αλλοδαπών. Ταυτόχρονα, έθεσε ο ίδιος στο Συμβούλιο Υπουργών το ζήτημα της υποχρεωτικής συμμετοχής όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία ανακατανομής προσφυγικών ροών από την Ουκρανία, ενώ ήδη λαμβάνονται και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για φιλοξενία και προσφορά εργασίας από ξενοδοχεία.

Όσον αφορά τη διαδικασία υποδοχής, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία φτάνουν στα σύνορα και λαμβάνουν μία έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο, καθώς και το δικαίωμα εργασίας. «Πολλοί από αυτούς που θα έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική, ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο το οποίο μπορεί να παραταθεί διότι η Ευρώπη θεωρεί ότι αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Ο Υπουργός, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για όσα προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα, επεσήμανε ότι «προβλέπεται και το δικαίωμα εργασίας και το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης. Είναι μια πιο γρήγορη και απλή διαδικασία, από τη διαδικασία ασύλου. Το οποίο όμως να σημειώσω, δεν εμποδίζει κανέναν από αυτούς που έρχονται με την προσωρινή διαδικασία, αν κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις να υποβάλει ατομικό αίτημα ασύλου αλλά δεν θα χρειαστεί» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως η ασφάλεια που παρέχεται από το προεδρικό διάταγμα είναι πλέον του επαρκούς.

Σχετικά με τον μηχανισμό διαχείρισης των προσφυγικών ροών τόνισε ότι μέχρι στιγμής ούτε η Πολωνία, ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Ρουμανία, έχουν ζητήσει βοήθεια, προσθέτοντας ότι θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες των αφίξεων, τις οποίες βλέπουν με ένα ιδιαίτερο θετικό τρόπο. «Αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και έχει αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα, είναι η μεγάλη στήριξη που δίνει η Ουκρανική ομογένεια, που υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη φιλοξενία φίλων, γνωστών, συγγενών στα σπίτια τους», ανέφερε.

Θυμίζουμε πως, όπως είχε ήδη αποκαλύψει ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης στα «ΝΕΑ της Λέσβου» και ανακοίνωσε επίσημα και χθες, η Περιφέρεια ενημέρωσε τα Υπουργεία Εξωτερικών και Μετανάστευσης & Ασύλου, ότι διατίθεται να μεταφέρει και να φιλοξενήσει με ασφάλεια αριθμό παιδιών Ελλήνων της Μαριούπολης. 

 

Πρωτοβουλίες ξενοδόχων

Σε αυτό το πλαίσιο αξιοσημείωτη είναι η κίνηση του επίτιμου προέδρου του ΣΕΤΕ και επικεφαλής της εταιρείας Sani / Ikos Group, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος προσφέρει απασχόληση και δωρεάν διαμονή με όρους και αμοιβές Ελλήνων συναδέλφων σε 300 Ουκρανούς εργαζόμενους στον κατεστραμμένο στη χώρα τους τουρισμό. «Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα κάνουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης. Ταυτόχρονα ζήτησε αποδοχή της πρωτοβουλίας και παροχή οδηγιών από το Γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευράς να είναι ήδη σε επικοινωνία γι’ αυτό το ζήτημα. 

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης

Η κίνηση αυτή έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, ακριβώς γιατί πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες του χώρου του τουρισμού στην χώρα μας, με ισχυρό θεσμικό υπόβαθρο, και μένει να δούμε αν και σε ποιο βαθμό θα υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από άλλους ξενοδόχους και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενδεχομένως και στην περιοχή μας. Και όλα αυτά την ώρα, που είχε ανοίξει η συζήτηση περί απασχόλησης προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχειακές μονάδες έπειτα από πρωτοβουλίες του αρμόδιου Υπουργείου, οι οποίες όπως είχαμε αναφέρει και στο σχετικό ρεπορτάζ δεν τυγχάνουν και της πιο θερμής υποδοχής, για πρακτικούς λόγους.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img