Καμιά πρόθεση αποχώρησης από Λέσβο προς Συρία 

Spread the love

Διαφορετικό δείχνει το κλίμα εντός του Καρά-Τεπέ από αυτό που φαίνεται να επιθυμεί η κυβέρνηση να δημιουργηθεί ως τάση, δηλαδή το να ζητήσουν οι Σύροι πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αν και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρώπης το ένα μετά το άλλο – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – έσπευσαν να παγώσουν τις διαδικασίες έγκρισης ασύλου σε πρόσφυγες προερχόμενους από τη Συρία, οι ίδιοι οι Σύροι πρόσφυγες φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, και ειδικά όσοι έχουν περάσει στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ό,τι ενδεχομένως συμβαίνει στην Τουρκία. 

Πληροφορίες των Νέων της Λέσβου αναφέρουν ότι με την πτώση του Άσαντ, οι πρόσφυγες πανηγύριζαν, κανείς όμως δεν εξέφρασε την επιθυμία να γυρίσει άμεσα στην πατρίδα του. Και αυτό, γιατί η κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται ακόμη ασταθής, και καθόλου βέβαιο δεν είναι το πώς θα μπορέσουν και οικονομικά να επιβιώσουν όσοι επιστρέψουν. Κάτι που φαίνεται να γνωρίζουν οι  πρόσφυγες της Συρίας που βρίσκονται στη Λέσβο, επικοινωνώντας ίσως με συμπατριώτες τους, αλλά και παρακολουθώντας την επικαιρότητα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση εντός του Καρά-Τεπέ, είναι βέβαιο ότι το τελευταίο διάστημα οι εισερχόμενοι από τις νέες αφίξεις και τις ροές ανέρχονται σε περισσότερα από 30 με 40 άτομα ημερησίως, ενίοτε έως και πάνω από 100 την ημέρα. Η χωρητικότητα σε ολόκληρη τη δομή, κατά κοινή ομολογία και μαρτυρίες, δείχνει να έχει αγγίξει τα όριά της. Ανάμεσά τους πολλά είναι τα παιδιά,  ενώ ένας είναι ο γιατρός στη δομή και ένας ο παιδίατρος. Με το χειμώνα να βαραίνει τις συνθήκες διαμονής, εργαζόμενοι στον Καρά-Τεπέ υπογραμμίζουν ότι μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν ανεμβολίαστα, λόγω έλλειψης υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού. 

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης όλα δείχνουν προς την σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου θα συζητηθούν εκτενώς τα δεδομένα και οι λεπτομέρειες. Στην πράξη όμως, φαίνεται – με βάση και το διεθνές περιβάλλον – ότι η διαδικασία έγκρισης ασύλου για προερχόμενους από τη Συρία θα παγώσει για κάποιους μήνες. Εν τω μεταξύ στη Λέσβο παραμένουν οι Σύροι πρόσφυγες που περιμένουν την έγκριση αίτησής τους, με την ανησυχία να εντείνεται για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ροές νέων προσφύγων, οι οποίοι είτε ήταν με το καθεστώς Άσαντ, είτε θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για λόγους εσωτερικών ταραχών, επισιτιστικής ανασφάλειας ή άλλων καταστάσεων. 

Χαρακτηριστική είναι και η θέση που πήρε ξεκάθαρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προειδοποιώντας τους απανταχού Σύρους πρόσφυγες να αναμένουν την επίσημη τοποθέτησή της εντός του επόμενου διαστήματος, η οποία θα διαμορφωθεί ανάλογα με την εξέλιξη συνθηκών στη Συρία.

Όπως ανακοινώθηκε, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θεώρησε αναγκαίο να πάρει θέση μετά τις πρόσφατες αποφάσεις κρατών-μελών να προχωρήσουν σε πάγωμα των αιτήσεων ασύλου από Σύρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Απευθύνθηκε έτσι σε πρόσφυγες αλλά και κυβερνήσεις των κρατών, αναφέροντας ότι «υπό το πρίσμα της αβέβαιης και εξαιρετικά ρευστής κατάστασης αυτή τη στιγμή στη Συρία, η αναστολή της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από Σύρους είναι αποδεκτή, εφόσον οι άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν άσυλο, και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα ασύλου. Μόλις οι συνθήκες στη Συρία ξεκαθαρίσουν, η Ύπατη Αρμοστεία θα είναι σε θέση να παράσχει κατευθυντήριες οδηγίες στα κράτη σχετικά με τις ανάγκες διεθνούς προστασίας και τους κινδύνους που διατρέχουν οι Σύροι κατά περίπτωση». 

Για τους Σύρους αιτούντες άσυλο που αναμένουν την επανεκκίνηση της διαδικασίας λήψης απόφασης για το αίτημά τους, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι αιτούντες άσυλο, μεταξύ άλλων, όσον αφορά στις συνθήκες υποδοχής. Κανένας αιτών άσυλο δεν θα πρέπει να επιστρέφεται αναγκαστικά, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την υποχρέωση των κρατών για μη επαναπροώθηση (non-refoulement)».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση