Με το δικό της τρόπο τιμά το Σαββατοκύριακο περιοχή της Ελλάδας την επέτειο της γέννησης του Αγίου Ιωάννου του βαπτιστή που φέτος συμπίπτει τη Δευτέρα με την εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Από παραμονές της εορτής σε πολλές γειτονιές λαμβάνουν δρώμενα που προέρχονται από τα βάθη των αιώνων και μόλις βραδιάσει, ανάβουν φωτιές στις οποίες καίνε τα μαγιάτικα στεφάνια μαζί με ξύλα και ξερά κούτσουρα.
Σε πολλά μέρη δε, η γιορτή του Αγίου Ιωάννη, λέγεται κοινώς του Αϊ – Γιαννιού του Λαμπαδάρη ή τ’ Αϊ- Γιαννιού του Λιοτρουπιού και πιστεύεται ότι την ημέρα αυτή, ο ήλιος «τρέμει ή γυρίζει και είναι θαμπερός».
Τα κάψαλα είναι το κυρίαρχο έθιμο όπου ανάβουν φωτιές και πηδούν πάνω από αυτή καθώς σύμφωνα με τη λαϊκή πίστη, η δύναμη της φωτιάς, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλαγμένοι από το κακό μπορούν να εισέλθουν καθαροί και ακμαίοι σε μια καλύτερη χρονική περίοδο. Κατά το άναμμα της φωτιάς καίγονται τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς και είναι ένα αρχαίο έθιμο που πέρασε στον Χριστιανικό κόσμο.
Τα κάψαλα διοργανώνονται την παραμονή του της γιορτής της γέννησης του Αγίου Ιωάννου δηλαδή αύριο Κυριακή και αυτό θα γίνει σε πολλές γειτονιές της Λέσβου ωστόσο στις Καμάρες τα καψάλα γιορτάζονται σήμερα και μάλιστα με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αυτήν την ώρα και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Αν και λόγω της έντασης των ανεμών και του αλσυλλίου που βρίσκεται του Προφήτη Ηλία στην περιοχή οι φωτιές δεν άναψαν και τα παιδιά πήδηξαν πάνω από τα σβηστά κούτσουρα.