Καρπόπτωση και δάκος απειλούν την παραγωγή

Spread the love


Σε μία χρονιά, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ιδιαίτερα παραγωγική για τη Λέσβο ως προς το ελαιόλαδο, η παρατεταμένη ανομβρία η οποία τροφοδοτεί καταστάσεις εκτεταμένης καρπόπτωσης σε συνδυασμό με την προσβολή του δάκου τώρα το φθινόπωρο, απειλούν σοβαρά τον ελαιώνα της Λέσβου. 

 

Το πρόβλημα της καρπόπτωσης

Το πρόβλημα της καρπόπτωσης είναι σοβαρό καθώς όπως εξηγεί στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης «τα δέντρα βιώνοντας μία κατάσταση παρατεταμένης ανομβρίας δεν έχουν τη δύναμη να κρατήσουν όλον τον καρπό. Αυτό έχει συνέπεια για τους ελαιοπαραγωγούς καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η ελαιοκομική σεζόν και η ανησυχία είναι μην επηρεαστεί η περιοχή μας από ισχυρούς νοτιάδες, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση τα πράγματα θα δυσκολέψουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου Γιώργος Κατζανός μιλώντας στα Νέα της Λέσβου, παρατηρεί ότι «έχω πει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ σας ότι έπρεπε να είχε βρέξει ΧΘΕΣ και όσο δεν βρέχει η κατάσταση αρχίζει να γίνεται και πιο επικίνδυνη για την παραγωγή. Τα δέντρα χρειάζονται νερό, χωρίς νερό δεν μπορούν να κρατήσουν τις ελιές. Ας ελπίσουμε σύντομα να έχουμε βροχόπτωση, τουλάχιστον να αποφύγουμε τη συρρίκνωση του καρπού».

 

Η δακοπροσβολή 

Σαν να μην έφτανε η ανομβρία, έντονη καταγράφεται και η δακοπροσβολή αυτό το διάστημα στον καρπό της ελιάς, κάτι που είναι αναμενόμενο τέτοια εποχή και σε μία χρονιά με μεγάλη παραγωγή. Συνήθως τις παραγωγικές χρονιές ο δάκος είναι εντονότερος και οι λόγοι γίνονται εύκολα κατανοητοί.  Καθώς όμως δεν είχαμε ιδιαίτερα αυξημένους πληθυσμούς την περίοδο του καλοκαιριού ενώ τώρα το φθινόπωρο που ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες το ξέσπασμα καταγράφεται απότομα, αυτό προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη στους αγρότες, ενώ από την άλλη πλευρά η Περιφέρεια δεν ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τους ψεκασμούς 10 ημέρες νωρίτερα.

Κι αυτό καθώς το Υπουργείο αντιμετωπίζει προβλήματα με τον διαγωνισμό για την προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων και η Περιφέρεια, όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο ρεπορτάζ, έπρεπε να αναζητήσει περισσεύματα σκευασμάτων από άλλες περιοχές της Ελλάδας και βρήκε στα Χανιά. Τώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την δακοκτονία από αυτήν την Παρασκευή και θα είναι η τελευταία διαβροχή διάρκειας 8 ημερών, ενώ η καταπολέμηση θα γίνει με το σκεύασμα success το οποίο χρησιμοποιείται στα βιολογικά και αυτό καθιστά ευκολότερα τα πράγματα και για την έναρξη της συγκομιδής.  

 

Έκκληση από Μαμώλη 

Ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων του Δήμου Μυτιλήνης Βασίλης Μαμώλης μιλώντας χθες στα Νέα της Λέσβου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «η δακοκτονία άργησε να ξεκινήσει. Έπρεπε τουλάχιστον από τις 25 Σεπτεμβρίου να είχαν βάλει μπροστά. Υπάρχει εντονότατη κίνηση του δάκου μέσα στα χωράφια, το βλέπουμε και στους καρπούς και στις παγίδες. Έχουμε και εκτεταμένη καρπόπτωση και πραγματικά θα είναι άδικο σε μία χρονιά όπως η φετινή που οι ελαιοπαραγωγοί περίμεναν να δουν το εισόδημά τους να βελτιώνεται, καθώς έχει και καλή τιμή το προϊόν, να χαθεί η παραγωγή από τέτοιες καθυστερήσεις».

Ο  κύριος Μαμώλης από τη θέση του Συντονιστή του Δικτύου Κοινοτήτων απηύθυνε έκκληση προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ο τελευταίος ψεκασμός να γίνει με ιδιαίτερη επιμέλεια, ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η κίνηση του δάκου και να προστατευτούν τα χωράφια ενόψει της έναρξης της ελαιοσυλλογής.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση