Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Καταρροϊκός πυρετός… παραμονές Χριστουγέννων!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Κάτω από αυξημένα μέτρα καραντίνας βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο η κτηνοτροφία της Λέσβου με βασικότερο την απαγόρευση εξαγωγών ζώντων αμνοεριφίων αποκλειστικά και μόνο για σφαγή και αυτό το κρίσιμο δεκαήμερο πριν τα Χριστούγεννα, κατά τα οποία θα εξάγονταν αρνιά και κατσίκια από το νησί μας.

Αυτό σημαίνει πως η “παρτίδα” αναφορικά με τις τιμές παραγωγού εν όψει των Χριστουγέννων ολοκληρώνεται άδοξα σε βάρος των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα βρεθούν με εγκλωβισμένα τα ζώα τους εντός Λέσβου και ως εκ τούτου θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν όσο-όσο και στους εμπόρους, εφόσον δεν έχουν άλλες επιλογές!

Τα πρόσθετα μέτρα καραντίνας επιβλήθηκαν μετά την επιβεβαίωση από τα εργαστηριακά αποτελέσματα τριών κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού σε εκμεταλλεύσεις στην περιοχή του Μανταμάδου, των Λουτρών και της Γέρας. Οι οικονομικές συνέπειες για την κτηνοτροφία ιδιαίτερα την περίοδο κατά την οποία «ανακάλυψαν» από την Περιφέρεια τον καταρροϊκό πυρετό δεν θα είναι αμελητέες. Και προκαλεί εντύπωση η σύμπτωση της «ανακάλυψης» ακριβώς τη στιγμή που αυξάνονται κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία  οι εξαγωγές ζώντων αιγοπροβάτων αποκλειστικά και μόνο για σφαγή στην Κόρινθο και σε άλλα σφαγεία της Ελλάδος για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης!

Αυτό για το οποίο ανησυχούν τα τελευταία 24ωρα οι κτηνοτρόφοι είναι το ενδεχόμενο επέκτασης της νόσου,  ώστε η Λέσβος να πορευθεί με πρόσθετα μέτρα καραντίνας μέχρι το Πάσχα και κάτι τέτοιο θα είναι καταστρεπτικό για την κτηνοτροφία.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο κρούσμα της νόσου του καταρροϊκού πυρετού καταγράφηκε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας τον Οκτώβριο, ενώ ακολούθησαν εντατικοί έλεγχοι και αιμοληψίες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής χωρίς να βρεθεί νέο κρούσμα. Το πώς εντοπίστηκαν τρία νέα κρούσματα εν μέσω Δεκεμβρίου, δηλαδή ενώ διανύουμε χειμερινή περίοδο και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες αδρανοποιώντας τις σκνίπες (γένους cullicoides) που αποτελούν τον ξενιστή της νόσου, είναι ένα κρίσιμο ερώτημα για το οποίο αρμόδιοι να αποφανθούν είναι οι κτηνίατροι.

 

Τα μέτρα

 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας αναμένεται από σήμερα Δευτέρα να ξεκινήσει Επιδημιολογική Έρευνα, όπως προβλέπεται για αυτές τις περιπτώσεις, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων ακόμα και εντός της Λέσβου από τις ζώνες που καθορίζονται γύρω από τις περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν οι εστίες.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο έλεγχος των εκτροφείων με έμφαση στις περιοχές με τα νέα κρούσματα, εφαρμογή προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό έλεγχο των βοοειδών – μαρτύρων (δηλαδή συγκεκριμένα βοοειδή που έχουν επιλεγεί και παρακολουθούνται με περιοδικές αιμοληψίες ως δείκτες εκδήλωσης της νόσου),

απαγόρευση εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τη Ζώνη Προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία πρέπει να λάβει άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, να πραγματοποιήσει ενημερώσεις στους κτηνοτρόφους και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μας μέσω του ελέγχου του νοσήματος.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι καλούνται σε όλη τη Λέσβο να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους υποδεικνύονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και να συνεργάζονται. Το καλύτερο μέσο αυτοπροστασίας των κοπαδιών είναι η χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων τόσο πάνω στα ζώα όσο και στους χώρους των ποιμνιοστασίων εσωτερικά και εξωτερικά περιμετρικά.

Τονίζεται, για ακόμη μία φορά, ότι το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Επομένως, η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Σε περίπτωση υποψίας καταρροϊκού πυρετού, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το κτηνιατρείο της περιοχής τους ή την Κτηνιατρική Υπηρεσία Μυτιλήνης.

 

Συμπτώματα

 

-Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα της νόσου είναι τα ακόλουθα:

-Υψηλός πυρετός (μέχρι και 42°C)

-Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στόματος, οφθαλμών, αυτιών καθώς και της γλώσσας – κυανή γλώσσα)

-Διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο προοδευτικά γίνεται βλεννοπυώδες

-Έντονη σιελόρροια, φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου

-Χωλότητα

-Απίσχναση

-Αποβολές ή γεννήσεις θνησιγενών αμνών.

 

 

 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img