- Ξεκινά η δημοπράτηση για την ανάθεση του δεύτερου έργου του βιολογικού καθαρισμού που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης
- Τον Ιούλιο παραδίδονται οι μελέτες για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στο Κουτσουκίδι
Σημαντική μέρα σήμερα για τη ΔΕΥΑΛ και για τους κατοίκους των νότιων οικισμών της Μυτιλήνης, αφού βγαίνει στον αέρα ο διαγωνισμός για την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης στο πλαίσιο του έργου του βιολογικού καθαρισμού της νότιας πόλης. Ο διαγωνισμός θα τρέξει για 50 ημέρες και στη συνέχεια θα ανοιχτούν οι προσφορές για την επιλογή του αναδόχου. Παράλληλα, εκπονείται η μελέτη για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων που θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο, σε 2 χρόνια από τώρα, να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Όπως είχαν ανακοινώσει σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν το Πάσχα, ο υποψήφιος Βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, η χρηματοδότηση για τα δίκτυα, ύψους 12 εκατ. ευρώ περίπου, εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης αποδέχτηκαν την χρηματοδότηση και στη συνέχεια εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός ανάθεσης με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου τα 2 χρόνια. Επομένως, τα δύο αυτά έργα, μαζί με την Μ.Ε.Λ. θα εκτελεστούν σχεδόν ταυτόχρονα για να αποκτήσουν βιολογικό καθαρισμό όλοι οι οικισμοί της νότιας πόλης.
Σύμφωνα με την μελέτη, αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις νότιες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών λυμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή ‘’Κουτσουκίδι”, που βρίσκεται νότια της Αγριλιάς Κρατήγου, αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς Λουτρά, σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού.
Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δημοτικές Κοινότητες της Αγίας Μαρίνας και των Ταξιαρχών, καθώς και στους πέντε οικισμούς Βαρειά – Ακρωτηρίου, Νεάπολης, Κουμκό, Πληγωνίου και Αγριλιάς Κρατήγου, καθώς και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων από τις ως άνω περιοχές στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε αντλιοστασίων ακαθάρτων και ο υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός θα έχει μήκος 3,5 χλμ. και τα δίκτυα αποχέτευσης 27 χλμ..
Τον Ιούλιο η Μονάδα
Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, σύμφωνα με την σύμβαση, θα κατασκευαστεί σε χρονικό διάστημα 18 μηνών. Το έργο θα υλοποιηθεί με το σύστημα μελέτη – κατασκευή και μέσα στον Ιούλιο θα παραδοθούν οι μελέτες για την ανέγερση της ΜΕΛ και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ στην σύμβαση προβλέπεται και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας.
Το κόστος για την κατασκευή της Μονάδας είναι 3.320.000 ευρώ και μαζί με την έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος, το υπόλοιπο ποσό έως τα 5 εκατ. θα διατεθεί για την κατασκευή τμήματος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού, που θα περνάει από τους οικισμούς της Αγίας Μαρίνας, το Καγιάνι και το Πληγώνι, αφήνοντας εκτός, σε πρώτη φάση τη Βαρειά, την Κράτηγο, τη Βίγλα, τη Νεάπολη, το Ακρωτήρι και το Κουμκό. Η Μ.Ε.Λ. θα κατασκευαστεί αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς τα Λουτρά και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με το σύστημα ενεργού ιλύος, με παρατεταμένο αερισμό, με ταυτόχρονη πλήρη σταθεροποίηση ιλύος, βιολογική επεξεργασία αζώτου και τριτοβάθμια επεξεργασία, ισοδύναμου πληθυσμού 9.500 κατοίκων για τα έργα της Α’ φάσης (20ετία). Στην εργολαβία περιλαμβάνεται, επίσης, η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, «είμαι πολύ χαρούμενος που το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης θα εκτελεστεί ενιαία και ολοκληρωμένα, όπως επιδιώκαμε από την πρώτη στιγμή. Μπορεί να χάθηκε χρόνος λόγω των εμποδίων και των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά πλέον είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η κατασκευή της Μονάδας και σε λίγο καιρό η εγκατάσταση των δικτύων. Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ που έκαναν τα αδύνατα-δυνατά για να υλοποιηθεί αυτό το σημαντικό έργο».