- Σε παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, αλλά και ειδικότητες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα
- Αναμένονται νέες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε σχολεία του νησιού
Αν και η σχολική χρονιά διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα, παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία, κυρίως στα τμήματα ένταξης και τις ειδικότητες. Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία με το νέο κύμα προσλήψεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών φαίνεται ότι δεν έλυσε εξ ολοκλήρου το πρόβλημα, αφού αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν σε πολλά σχολεία της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στην Λέσβο. Σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ζητάνε το αυτονόητο: Την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν στα σχολεία σε τμήματα ένταξης, παράλληλης στήριξης, αλλά και ειδικότητες.
Ζωτικής σημασίας
Λιγότερα σε σχέση με τα άλλα σχολεία της Ελλάδας είναι τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία της Λέσβου. Ωστόσο τα κενά αυτά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς δημιουργούν πρόβλημα στους μαθητές, σε τομείς όπως είναι η παράλληλη στήριξη, τα τμήματα ένταξης, αλλά και σε κάποιες ειδικότητες, όπως φιλόλογοι και καθηγητές πληροφορικής. Οι νέοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που θα τοποθετηθούν πολύ σύντομα και σε σχολεία της Λέσβου ίσως βοηθήσουν κάπως την κατάσταση και καλύψουν μερικώς κάποιες θέσεις. Αρκετοί βέβαια είναι οι γονείς μαθητών και στο νησί μας οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για τα κενά στα σχολεία, στέλνοντας επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, όπως έχουμε αναφέρει ξανά στην εφημερίδα μας.
Ο Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Κωνσταντίνος Καρατόλιος, είπε στα Νέα της Λέσβου: «Αν και τα κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες είναι σχετικά περιορισμένα, ωστόσο παραμένει το πρόβλημα σε παράλληλες στηρίξεις, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και σχολικούς νοσηλευτές, και τα κενά μετά και τις καινούργιες αιτήσεις των σχολείων πλησιάζουν τα 60 στο νησί μας. Εξακολουθεί και εφίσταται μια σειρά προβλημάτων στα σχολεία, όπως των κενών, των σχολικών υποδομών και της καθαριότητας. Ο εκπαιδευτικός κόσμος διεκδικεί και ζητάει την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Δημήτρης Βούλγαρης, μας λέει: «Κενά υπάρχουν αλλά είναι μόνο σε ειδικότητες, στα τμήματα ένταξης, αλλά και στην παράλληλη στήριξη. Περίπου 4 με 5 κενά. Σε δασκάλους είναι λίγες οι ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί, αλλά με τις νέες προσλήψεις των αναπληρωτών θα καλυφθούν σίγουρα κάποιες από αυτές».
Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να γίνει η άμεση κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί. Ενημερώνεται συνεχώς για τα κενά που υπάρχουν και στην συνέχεια ενημερώνει τους αρμόδιους, ώστε να επιλύονται τα ζητήματα που προκύπτουν. Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίμος Θεοφανέλλης, ανέφερε στα Νέα της Λέσβου: «Έχουμε κάποια κενά, αλλά είναι περιορισμένα. 3 κενά σε φιλολόγους και 2 σε μαθήματα πληροφορικής. Την Τετάρτη θα γνωρίζουμε ακόμα περισσότερα. Έχουμε ζητήσει ήδη κιόλας και από τα σχολεία να μας στείλουν τα κενά, έτσι ώστε να ενημερώσουμε και εμείς από την πλευρά μας το Υπουργείο. Γενικά υπάρχουν κάποια κενά, αλλά εμείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να τα καλύψουμε άμεσα. Σαν Δευτεροβάθμια κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να έρθουν εκπαιδευτικοί και να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν θέλουμε να υπάρχουν κενά γι’ αυτό προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας να συμβάλουμε τα μέγιστα ώστε να καλυφθούν».