Στην δημιουργία Κέντρου Έρευνας Θερμαλισμού, Ευεξίας και Μακροζωίας με τη συνεργασία του Δημόκριτου, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και επιστημόνων, ενώ συζητά και με 4 πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και του Αιγαίου, προχωρά ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος, ο οποίος οραματίζεται να αναπτύξει τις θερμές πηγές στον Πολιχνίτο επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα ισχυρό brand για την περιοχή, εκτός του ότι θα μετατρέψει τη Λέσβο σε πόλο έλξης και για τον τουρισμό υγείας και της ευεξίας.
Το Κέντρο Έρευνας Thermalion θα λειτουργήσει περίπου όπως το κέντρο έρευνας μαστίχας με τη διαφορά ότι τις χρηματοδοτήσεις, που θα διεκδικεί, θα τις κατευθύνει μόνο σε έρευνα και μισθούς ερευνητών με στόχο την τεκμηρίωση υπηρεσιών ευεξίας και ιαματικού τουρισμού.
Το συγκεκριμένο κέντρο θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα, ενώ ήδη θετικά ανταποκρίθηκε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μάλιστα εγγράφως δηλώνει τη στήριξή του στη συγκεκριμένη προσπάθεια.
Στην επιστολή του ο Υπουργός Υγείας αναφέρει: «Ως Υπουργός Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, επιθυμώ να εκφράσω την αμέριστη και θερμή υποστήριξή μου στην πρωτοβουλία του Ομίλου σας για την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Θερμαλισμού, Ευεξίας, Αντιγήρανσης και Μακροζωίας με τον διακριτικό τίτλο THERMALION, που πρόκειται να ιδρυθεί στη Λέσβο.
Πρόκειται για μια καινοτόμα και οραματική πρόταση, η οποία καλύπτει ένα επιστημονικό και ερευνητικό κενό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο θερμαλισμός και η ευεξία αποτελούν πεδία με τεράστιες προοπτικές για την υγεία του πληθυσμού, τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και για τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τουριστικό και ιατρικό τομέα της χώρας.
Η ίδρυση ενός εξειδικευμένου κέντρου έρευνας και επιστημονικής τεκμηρίωσης όπως τοTHERMALION θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης, της διατομεακής συνεργασίας και της τεχνογνωσίας, ενώ ταυτόχρονα θα ενδυναμώσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιφέρειας και της χώρας συνολικά. Το ενδιαφέρον κορυφαίων ερευνητικών κέντρων της χώρας, όπως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καταδεικνύει τη σοβαρότητα, την επιστημονική εγκυρότητα και την σημασία του εγχειρήματος», αναφέρει καταλήγοντας ο Υπουργός.